A legtöbb családnál megszokott, tradicionális menü készül a szentestére. A magyar asztalok többségén halászlé és rántott hal, majd bejgli követi egymást. Azonban karácsony másnapján már mindenki bátrabban süt-főz, akár egy-egy különlegesebb, új recepttel is készülhetünk ilyenkor.

Forrás: turizmus.com

A tradíció vonalát követi, de mégis teljes gasztronómiai élmény lehet, ha egy igazi hungarikum, mégpedig a pálinka köré építjük fel a felnőttek karácsonyi menüjét. Merjünk bátrak lenni, válasszunk minőségi pálinkát, és kápráztassuk el a vendégeinket – egy kis rántott csirkével és kólával ez biztosan nem fog sikerülni.

Igazi pálinkás ételkülönlegességeket lehet kreálni pár jó pálinkával, jó alapanyagokkal és egy kis kreativitással. Mint tudjuk, a pálinka már önmagában egy különleges ízélmény, hiszen egyszerre alkoholos és finoman gyümölcsös. Az alkoholtartalom miatt fontos, hogy a pálinkát a megfelelő időben adjuk a készített ételhez. Tervezzük meg, hogyan érhető el a legkellemesebb ízhatás, ahol a pálinka az étellel összeérik és harmóniában kiteljesedik.

 

LEVES: Házi meggyleves pálinkás meggyel

Ez a leves egy igazi hungarikum, hiszen az egyszerűnek tűnő meggylevest megbolondíthatjuk egy kis meggypálinka segítségével. Magozott meggyből vagy fagyasztott meggyből is készülhet. Az előkészületeknél fontos, hogy a főzés előtt kb. 15 szemet válasszunk ki és áztassunk be egy kis tálban meggypálinkába. A többi meggyet a szokásos módon fűszerekkel, tejszínnel felfőzzük, majd leturmixoljuk.  Amikor a leves kész, akkor beleszórjuk a pálinkás meggyszemeket, mandulaforgáccsal és mentalevéllel tálaljuk. Hidegen és melegen is fogyasztható.


FŐÉTEL: Szarvas bélszín zsemlegombóccal és villányi törkölypálinkával flambírozott erdei
gyümölcsmártással

A bélszínt először pácoljuk, majd 1 napig hűtőben érleljük. A pácolást követően kivesszük a húst a hűtőből és először mindkét oldalát megpirítjuk serpenyőben, majd a sütőben kb. 25 percig sütjük. Végül ízlés szerint borsozzuk, fűszerezzük. A zsemlegombócot a hagyományos módon készítjük el. Amitől pálinkás különlegesség lesz a főétel, az nem más, mint a mártás. Az erdei gyümölcsök egyik felét leturmixoljuk, a másik felét pedig egészben hozzátesszük és így főzzük sűrű mártássá. Tálaláskor 70%-os tiszta vörös törkölypálinkával meglocsoljuk és flambírozzuk.


DESSZERT: Diós, pálinkás palacsinta csokoládé fagylalttal


Ki ne szeretné a palacsintát, ezzel biztosan nem lőhetünk félre. Érdemes azonban valamilyen modern receptet alkalmaznunk a töltelék esetében. A karácsonyi pálinkás menüvel harmonizálva egy zölddió-likőrös diókrémet készíthetünk. Cukorral felfőzzük a darált diót, majd amikor kihűlt, hozzákeverjük a masszához a zölddió-likőrt – egy adaghoz kb. 2cl pálinkát kell önteni. A zölddió-likőr különleges ízvilága tökéletesen harmonizál a diós alappal.

Az elkészült töltelékkel megtöltjük a palacsintát, majd leöntjük keserű csokoládéból készült öntettel és egy gombóc csokoládéfagylalttal tálaljuk. Az elkészített desszertet mentalevéllel és porcukorral dekorálhatjuk. Amennyiben szeretnénk, rakott palacsintát is készíthetünk – a palacsintákat terítsük ki, és rétegenként tegyük közé a diós tölteléket.




 

Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés