A gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) kutatói olyan tenyésztési módszert dolgoztak ki, amelynek segítségével növelhető az őshonos sebes pisztrángok aránya a jelenlegi magyarországi pisztrángállományban.

Forrás: turizmus.com

A tudósok szerint a sebes pisztráng akár hungarikummá vagy gasztronómiai különlegességé is válhat - hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel.

Urbányi Béla, a SZIE Halgazdálkodási Tanszékének vezetője elmondta, a kutatásuk célja, hogy felmérjék az őshonos dunai vérvonalú sebes pisztráng génállományának részesedését a magyarországi pisztrángtelepek állományában, valamint elősegítsék ennek a részesedésnek a növekedését.

Magyarországon jelenleg két pisztrángfaj található, az Észak-Amerikából a 20. század elején betelepített szivárványos pisztráng és az őshonos sebes pisztráng. Utóbbi Európán belül öt evolúciós vagy más néven vérvonallal rendelkezik, Magyarországon ezekből a dunai vonal található meg. Minden vérvonal rendelkezik bizonyos egyedi genetikai jegyekkel, így kimutatható az is, hogy a magyarországi pisztrángtelepek állománya mennyiben tartalmazza a dunai vérvonal genetikai jellemzőit.

Horváth Ákos, a tanszék tudományos főmunkatársa elmondta: amikor a vizsgálatokat megkezdték a lillafüredi pisztrángtelepen, a dunai vonal részesedése a tenyészállományban mintegy 25-30 százalék volt, azonban - köszönhetően a SZIE tudósai által kidolgozott és sikerrel alkalmazott tenyésztési rendnek - ez az arány ma már 50 százalék körül mozog. A csapat jelenleg három helyszín - a lillafüredi mellett a szilvásváradi és egy Balaton-felvidéki tenyésztőtelep - pisztrángállományára koncentrál.
Urbányi Béla szerint a projekt eredményeiből kereskedelmi haszon is származhat: ha sikerül hungarikumként, helyi természeti értékként vagy más módon minősített fajtaként elfogadtatni az őshonos sebes pisztrángot, akkor akár egy külön brand is épülhetne a védjeggyel ellátott halfajra.

Horváth Ákos hozzátette, hogy a dunai sebes pisztráng külalakra vagy akár ízét tekintve sem különbözik sokban a többi pisztrángfajtól és az sem véletlen, hogy annak idején betelepítették a szivárványos pisztrángot, ugyanis utóbbi sokkal gyorsabban növekszik, jobban bírja a meleg időjárást és az oxigénhiányos vizet. Véleménye szerint a gyorsabb növekedés miatt a kereskedők a jövőben is ezt a fajtát fogják előnyben részesíteni.
A kutató ennek ellenére úgy véli, ha sikerül levédetni, a sebes pisztráng valóban válhat egyfajta gasztronómiai különlegességé. Ugyanakkor hozzátette azt is: az őshonos sebes pisztráng tenyésztése inkább azért fontos, mert Magyarországon a természetes vizekbe nem kerülhet idegen faj, így szivárványos pisztráng sem.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés