A magyar borok erősíthetik az országmárkát

A magyar borok erősíthetik az országmárkát - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

A magyar borok erősíthetik az országmárkát

Forrás: turizmus.com

A hazai borok fontos részei a turizmusnak, amellyel minden kampányban és a fejlesztésekben számolni kell.

 Erről Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség borért felelős kiemelt vezető szakértője beszélt Egerben, a február 22-23-án tartott országos szőlészeti és borászati konferencián.

Az Eszterházy Károly Egyetem és az Egri Borút Egyesület rendezésében tartott találkozón a hazai borvidékek képviselői vettek részt. A két napos rendezvényen - többek között - szó esett hazai szőlőbirtok építésről- és a menedzsmentről, az innovatív technológiák, a jó gyakorlatok alkalmazásáról, de nagy hangsúlyt kapott a bormarketing és a borturizmus is.

Jó példák az együttműködésre

A Magyar Turisztikai Ügynökség borért felelős kiemelt vezető szakértője azt emelte ki, hogy az MTÜ 2017 március 1-jén újraindította a hazai borstratégiát. Ennek megvalósításában az első legfontosabb előrelépés az volt, hogy az érintett termelők, kereskedők és a szaktárca képviselői az együttműködést teremtettek. A következő időszakban ezt tartalommal igyekeznek megtölteni, amely az eredetvédelemtől a kommunikáción át az egységes magyar borarculat kialakításáról szól.

Azt is hangsúlyozta, hogy párbeszéd kezdődött a magyar borászati közösségben és erre jó példát találni Egerben, Szekszárdon, Etyeken, vagy a Mátraalján és az ügynökség ezek további bővítésére biztatja az érintetteket. A közös cél pedig nem más, minthogy a magyar bor mielőbb mintakategóriává váljon itthon és a világban, valamint erősítse tovább a magyar turisztikai országmárkát. De az fontos, hogy magyarok is minél jobban megismerjék a hazai borászokat, a borvidékeket, valamint a fontosabb bor-étel párosítási szokásokat.

Gál Zsombor kiemelte, hogy az ügynökség már tavaly is több sikeres rendezvényt szervezett, amelyet 2018-ban is folytatnak. Továbbra is kiemelt figyelmet kap az edukáció – kiemelt tekintettel az online jelenlétre illetve a nagyközönségi gasztronómiai rendezvényekre. Külföldön a legfontosabb jelenlétünk a márciusi ProWein Düsseldorf vásár lesz, ahol az MTÜ és a társkiállító pincészetek idén több mint 300 négyzetméteres standon jelennek meg.

Az ezeken résztvevő szakembereket pedig felkészítik a bemutatkozásokra. Áprilisban Budapesten nemzetközi idegenforgalmi konferenciát tartanak, amelyre borturisztikai szakembereket is várnak.

Ezt követően Tóth Adrienn, a Wineglass Communication ügynökség tulajdonosa, az európai bormarketing esettanulmányokról beszélt. Kiemelte az osztrák példát, ahol négy borrégiót és 16 borvidéket találhatnak az érdeklődők, ahol 35 fontos fajtát termelnek. Az elmúlt időszakban a szomszédos ország marketing szakembereinek munkájában egyre fontosabb szerepet kap, hogy a különleges, egyedi borokat a kóstoló poharakkal együtt értékesítik. Ez a módszer bevált és egyre nagyobb közösséget nyernek meg vele.

Az előadó a továbbiakban az 1990-től működő franciaországi Bordeauxi Boriskoláról is szólt, ahol több mint kétszáz oktató tevékenykedik és nagykövetként közvetíti a világban a franciák világhírű borvidékének a termékeit. A szakmai ismereteken kívül, rendszeresen borkóstolókat is szerveznek, sőt egy napos túrákat is ajánlanak a diákoknak, hogy minél jobban megismerhessék a bordeauxi szőlő- és borkultúrát.

Magasabb értékű borok

Ezután Elizabeth Gabay, a Franciaországban élő, 396 Master of Wine egyik hölgy tagja a magyar borok értékeiről és a piaci értékesítés helyzetéről tartott elemzést. Kiemelte, hogy Európában Csehország, Németország, az Egyesült Királyság, Szlovákia és Lengyelország a legnagyobb magyar borimportőr. Leginkább a palackos termékeket fogyasztják, de folyós borokat is vásárolnak. Fontos célként említette, hogy a magyarok a jövőben minél magasabb értékű borokat adjanak el ezeknek az országoknak, mert csak így érhetnek el nagyobb árat a termékeikért. A szakember az újabb exportpiacokra is felhívta a figyelmet. Így Szingapúrban, Kínában, Hong Kongban, Japánban is vásárolnak magyar borokat, főleg tokaji fajtákat, amelyek zászlós hajói a kivitelnek.

A Londonban dolgozó O' Connor-Varga Lilla, a Wines of Hungary alapítója prezentációjában azt értékelte, hogy Európa egyik legfontosabb borpiacán: az Egyesült Királyságban, egyre több étteremben és vinotékában kaphatók magyar borok. Ez a jó kapcsolatoknak is köszönhető, amelyben a cégük jelentős szerepet vállalt. Egerben például a Szent Andrea, illetve a Kovács Nimród, Villányban a Gere-, a Csányi- és a Heumann pincészetekkel működnek együtt. Az utóbbi időben szakmai vásárokon, kiállításokon is megjelentek, hogy a közönséggel megismertessék a magyar borokat.

Folyamatos képzés

Eközben a brit borimportőrökkel is párbeszédet folytatnak, akik nyitottak a magyar borok iránt. Véleménye szerint a további sikerekért a magyar borászok is sokat tehetnek, közös kommunikációval, kóstoltatásokkal segíthetik a munkát. A tavalyi sikeres magyarországi bortúrájuk után az idei nyáron is szerveznek hasonlót, hogy minél több brit szakember ismerhesse meg a hazai borvidékeket, a szőlőbirtokokat és a pincészeteket.

Végezetül Josef Schuller, a 396 Master of Win férfi tagja, az Ausztriában működő Ruszti Borakadémia tevékenységéről számolt be. Az általa alapított nonprofit szervezetként dolgozó intézmény napjainkban fontos szerepet tölt be a szőlő- és bortermelők, a kereskedők és a fogyasztók szakmai oktatásában. A legfontosabb marketing eszköznek a folyamatos képzést tarják. Emellett bor- hétvégeket, kóstolásokat szerveznek, valamint abban is közreműködnek, hogy bemutassák és minél többen megismerhessék a szőlős-gazdaságok, illetve a pincészetek munkáját.

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés