A napokban nyitotta meg harmadik New York-i éttermét Marcus Samuelsson, Obama kedvenc séfje.

Szerző: Elek Lenke

A kisgyermekként Svédországban örökbefogadott félárva, magát svéd-etiópnak valló Marcus mára meghódította Amerikát. Először Göteborgban tanult, majd Svédország leghíresebb szakiskoláiban szerzett kitűnő bizonyítványt. Szakmai kalandozása közben nem hagyta ki a vidéki Franciaországot sem, ahol mindig megcsodálták, mert még nem láttak fekete bőrű – Michelin-csillagos éttermeket vezető – séfet.

Az osztrák és svájci tanulmányok után már 1991-ben már az amerikai Aquavit étteremben főz. 2003-ban megválasztják New York legjobb séfjének, ami a szakma Oscar-díjának felel meg. Még ebben az évben megnyitja második New York-i éttermét, a Riingo-t. amely japán beütésű fogásokat kínál.

Közben díjnyertes szakácskönyveket ír angolul és svédül,  Svédországban tanít, és saját főzőműsorokban tündököl. A jóképű showman soha nem felejti el etióp gyökereit, amely receptjeiben is megnyilvánul.

Egyik emlékezetes menüsorát akkor szolgáltak fel, amikor Barack Obama vendégül látta az indiai kormányfőt. A zöldségek nagy részét a Fehér Ház kertjében szüretelték – a friss alapanyagoknak Michelle Obama is nagy híve. A Fehér Házban Clinton vezette be azt a szokást, hogy vendégséfnek gyakorta meghívják a hatalmas ország legjobb szakembereit.

Marcus Samuelsson ma az egyik legrangosabb vendéglátó főiskolán tanít és Harlemben él, ahol 2010-ben pedig megnyitotta legújabb éttermét, a Red Roostert.
2011-ben Obama ismét meghívta, hogy készítsen egy menüsort a kampánytámogató vacsorára, ahol a különleges menünek is sikere volt a bőkezű adakozásban.

Marcus nem maradt hűtlen második hazájához: ma Skandinávia egyik vezető szállodalánca, a Clarion vezető séfjeként részt vett több nagy Clarion-ház gasztronómiai koncepciójának kidolgozásában, amelynek a Kitchen and Table nevet adta.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés