A magyar szőlészet és borászat mindig is a mezőgazdaság ékköve volt – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vasárnap Ópusztaszeren.

A borágazat 2012-ben 30 milliárd forinttal járult hozzá a mezőgazdaság teljesítményéhez, a tavalyi jobb termésnek köszönhetően az összeg 39 milliárd forintra nőtt - tette hozzá az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szervezett Bországgyűlés elnevezésű rendezvényen.

Fazekas Sándor azt is hangsúlyozta, hogy az ágazatra épülő turizmus, vendéglátás és kereskedelem sokszorosára növeli a terület jelentőségét. Egyben felhívta a figyelmet arra: a számok mellett nem szabad elfelejteni mit jelent a szőlészet, borászat a táj vagy a foglalkoztatás szempontjából. A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban évente mintegy 2 milliárd forinttal, 8,5 milliárd forintra nő az ágazatnak jutó támogatás, amely ültetvénytelepítésre, gépberuházásra, valamint a piaci jelenlét erősítésére fordítható – tudatta a miniszter.

Fazekas Sándor kifejtette, a tömegtermelésben más országoknak sokkal nagyobb lehetőségei vannak, így a magyar borászat számára a minél magasabb minőség elérése jelenti a célt. Annak érdekében, hogy a magyar borászatban a minőségi korszakváltás megtörténjen, a minisztérium elindította a nemzeti borkiválóság programot, és megszületett a szervezeti változásokat lehetővé tevő új hegyközségi törvény.

Kiss Eliza, a tárca szőlő-borágazatért felelős miniszteri biztosa elmondta, az újjászervezett Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 72 ezer termelő valódi érdekképviseleti szerveként működhet. Tavaly százhúsz hegybírói helyet pályáztattak újra. Emellett a hatósági feladatot is ellátó szakemberek munkáltatója a HNT lett, így a hegybírók fizetésüket már nem az általuk ellenőrzött termelőktől kapják – közölte Kiss Eliza, hozzátéve, hogy 2014 egyik legkomolyabb feladata a hegybírók továbbképzése.

A tavaly elindult országkóstoló során elkészült a legszebb hazai fehér borokat összegyűjtő válogatás, idén a rozé- és a vörösborok következnek. Az így összeggyűjtött prémium minőségű termékek már a „magyar bor válogatott” tagjaként vesznek részt a világ legnagyobb borvásárain – mondta a szakember.

(MTI)




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés