A Tiltott Város új része nyílik meg a látogatók előtt

A Tiltott Város új része nyílik meg a látogatók előtt - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

A Tiltott Város új része nyílik meg a látogatók előtt

A Tiltott Város új részeAz egyik leghíresebb világörökség, a Peking szívében található Tiltott Város, amelynek sok része ma sem látogatható. Hamarosan azonban egy új területet nyitnak meg a turisták előtt. A kínai beutazó turizmus egyik aduásza az évszázadokig valóban zárt városként létező gigantikus műemlékegyüttes, amely területileg kétszer nagyobb, mint a Vatikán – írja az alltomresor.se. Mindenki, aki elrepül Pekingbe, látni akarja a világ egyik legkülönösebb műemlék városrészét.

Jövőre az egyik legjobban megőrzött és történelmileg is fontos helyszín nyílik meg a nonprofit World Monument Fund szervezet értesülése szerint. A WMF szerint a jól megtervezett belső tér és a festmények még mindig ugyanabban az állapotban vannak, mint Qianlong (Csien-lung) császár idejében. Qianlong hatvan éven át 1736 és 1795 között vezette a birodalmat, és nyolcezer négyzetméteren élt a Tiltott Városon belül.

A varázslatos kert azóta érintetlen, amióta Kína utolsó császárja, Pu Yi elhagyta a várost. Az úgynevezett negyedik császár kertje felett 2004-ben a WMF vette át a gondozást, együttműködésben a kínai illetékes hatóságokkal. Az új rész megnyitása része annak a projektnek, amellyel a világ legnépesebb országa a 2020-as történelmi évfordulóra készül.

2002-ben, amikor a nagy felújítási projekt megkezdődött, a lakosság még csak a terület egyharmadát láthatta, a Lonely Planet szerint. Ma a cél az, hogy a terület 80 százaléka 2020-ig elérhető legyen a nyilvánosság számára.

Az új látogatóközpontot egy amerikai építész, Annabelle Selldorf tervezi. „Nagy öröm és megtiszteltetés volt, hogy a World Monuments Funddal együttműködve megteremthetjük annak a lehetőségét, hogy a látogatók minél többet tudjanak meg a palotákról és a kertekről, ezen keresztül a kínai történelemről” – hangsúlyozta a tervező.

Lisa Ackerman, a World Monuments Fund vezérigazgatója is azt nyilatkozta, kiemelten fontosnak tartja, hogy bővül a látogatható terület, mivel ezzel nagyobb rálátása lehet a látogatóknak a még mindig titkokkal teli kínai történelemre.

Forrás: turizmus.com

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés