A Békés Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Farkas Zoltán az MTI-hez hétfőn közleményben tájékoztatta arról, hogy a megyei értéktár bizottság megtartotta alakuló ülését, amelyen a beküldött szakmai anyagok és a Magyar Értéktár Bizottság rendelkezései alapján, egyhangú szavazattal nyilvánította "Békés Megyei Értékké" a csabai kolbászt, a gyulai kolbászt és a gyulai várat. Ezek az értékek bekerülnek a Magyar Értéktárba, a bizottság pedig kezdeményezte hungarikummá nyilvánításukat a Hungarikum Bizottságnál.

A közlemény ismerteti: a csabai kolbász és a gyulai kolbász készítése ötvözi a helyi hagyományokat és a népszokásokat, ugyanakkor a termékek ízvilága egyedi és sajátos. A gyulai vár pedig Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavára, amely az Alföld meghatározó épített öröksége.
Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés