Kétmilliónyi üveg bor vár kóstolásra

Kétmilliónyi üveg bor vár kóstolásra - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Kétmilliónyi üveg bor vár kóstolásra

Forrás: turizmus.com

Moldova eddig nemigen szerepelt a világ turisztikai térképén, de újabban, az ország kiemelkedő bortermelésének köszönhetően, elsősorban a világ borszakértői és bort kedvelő turistái kezdik felfedezni ezt a Románia és Ukrajna közé beékelődött kis országot.

Nyolcvan méterrel a föld felszíne alatt kétmillió palack bor rejtőzik a Kisinyovhoz (Chisinau) közeli Mileştii Mici-ben. Moldovában már évezredek óta készülnek borok, akkor is így volt ez,  amikor még az ország a Szovjetunió része volt, egyben pedig Grúzia mellett a birodalom vezető bortermelője.

Ma a fővárostól délnyugatra található a kétmilliónyi palack bort tároló Manuc, a világ hivatalosan is legnagyobb borpincéje – e cím jogos viseléséről a létesítmény visszaigazolást kapott a Guinness Rekordok Könyvétől.

A pince akkora, hogy abban autót vezetni vagy lovagolni is lehet, és benne a szokásos közlekedési szabályok érvényesek. Az „utcák”, amelyek összesen 2 mérföldet tesznek ki, különböző szőlőfajták neveit viselik, mint például a cabernet sauvignon és a pinot noir. Mileştii Mici jelenleg önkormányzati tulajdonban van és kormányellenőrzés alatt áll, mint egyfajta nemzeti kincs.

A moldovai bor egyébként még mindig keresi híres termékének ideális nemzetközi piacát, és még sokat kell dolgozni azon, hogy ne olcsóságáról legyen híres az itt termelt kiváló nedű – nyilatkozta Viorel Bezede szőlősgazda a National Geographicnak.

Moldova körülbelül azonos szélességi fokon fekszik, mint Bordeaux vagy a Rhone-völgy Franciaországban, és hasonlóak az éghajlati viszonyok. A pincék ideális helyszínnek bizonyulnak a borok tárolásához: a hőmérséklet 12 fok körüli, és a páratartalom alig változik.

A pincetúrák természetesen mindig borkóstolással végződnek.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés