Késői szüret előtt a Béla Borászatban

Késői szüret előtt a Béla Borászatban - 5.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

2017. október 5-én látogattam el a Bács-kiskun megyei Imrehegyre a Béla Borászat szőlőbirtokára. A pincészet a Kunsági borvidéken található Kecel közelében, mely a borok márkanevét adó dűnékről és persze komoly szakmai, piaci sikereket felmutató borairól nevezetes. A tulajdonossal, Béla Zoltán borásszal jártuk körbe a birtokot, pontosabban annak egy keskeny szeletét, ahol a szőlő még a késői szüretre vár.
A borászat egyik legismertebb, mondhatni zászlós bora a Nektár, mely tulajdonképpen jelentősebb mennyiségben szinte kizárólag itt terem az országban.

Béla Borászat Imrehegy - Késői szüretelésű Pinot Noir 2017

További fotókért kattintson ide!

A száraz bornak szánt Nektárt már jóval korábban leszüretelték, de a pincészet az elmúlt évek során a késői szüretelésű Nektárjaival is komoly sikereket ért el a borversenyeken és a fogyasztók körében is.
Ha az időjárás is úgy akarja és még néhány hétig a tőkén maradhat, akkor a 2017-es évjárat is megörvendezteti az édes desszert borok kedvelőit egy szép Béla Nektárral. A szőlő levelei még zöldek, ami fontos a bogyók érése szempontjából, tehát már csak száraz, napsütéses időjárásra lenne szükség. Ez azonban nem kívánságműsor, így aztán a szerencse mellett szükség van a borász tudására, leleményességére és persze veszteni is tudni kell, mert a borászatnak sajnos ez is része.
No, de bizakodjunk! Már csak azért is, mert jelentősebb mennyiségű Rajnai rizling is tőkén van még, mely félszáraz kései szüret változatban is igen kedvelt fajta a borászat kínálati palettáján. A végére hagytam a kuriózumot, amire minden bizonnyal még a rutinosabb borbarátok is felkapják a fejüket.
A késői szüretelésű fajták kapcsán a többség joggal fehér fajtákra gondol. Kék szőlőből a Kárpát medencében csak elvétve készül késői szüretelésű természetes édes vörösbor. Ilyeneket az elmúlt két évtizedben szinte kizárólag a Ménesi borvidéken Balla Géza és a villányi Vylyan Pincészet készített, az előbbi Kadarka aszút, utóbbi Kadarka jégbort. 2015-ben azonban Béla Zoltán is csatlakozott a csapathoz, mégpedig Pinot Noir fajtából készített gyönyörű késői szüretelésű borával. Október végén 29 mustfokkal szüretelt, a végeredménnyel pedig az idén a Bécsi AWC Vienna nemzetközi borversenyen több mint 12 ezer nevezett tétel között ezüstérmet kapott. Jó hírem van! Egy nagyon szép, fél hektáros Pinot ültetvényt láttam, hibátlan, egészséges fürtökkel. Ebben a pillanatban minden esély megvan egy szép 2017-es kései Pinot Noirra, vagy egy különleges száraz borra.

Az idei év utolsó normál szüreti napja ma volt, ahol a borászat a Kövidinka faját szüretelte egy fiatal fejművelési ültetvényről. Ezt a hagyományos és nem-utolsó sorban költségesebb művelést nagyon ritkán látni hazánkban. Béla Zoltán összességében elégedett az idei terméssel, melynek első hírhozóival október végén ismerkedhetnek meg a korán ébredő borbarátok. Akkorra palackba kerül az Irsai Olivér, mely az idén termett először a Béla Borászat birtokán, ezzel is bővül a pincészet palettája, valamint a Kékfrankos rozé és Kékfrankos vörös primőr boruk. A Márton napi libatorhoz már csak a libák építőjellegű együttműködésére van szükség.

Horváth Zoltán

 


Created with Admarket's flickrSLiDR.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés