Jubileumi halfesztivál Szegeden

Jubileumi halfesztivál Szegeden - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Jubileumi halfesztivál Szegeden

Várhatóan kétszáz mázsa halat főznek és sütnek meg a jubileumi, 15. Nemzetközi Tisza Halfesztiválon, amelyet szeptember első hétvégéjén rendeznek Szegeden.

A jövő pénteken kezdődő gasztronómiai és kulturális fesztivál három napjára több 200 ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról - mondta Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, szervező az esemény programját bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón. Hozzátette: a rendezvény népszerűségét jól mutatja, hogy a hétvégére már nehezen találni szabad szobát a szegedi szállodákban.
A pénteken délután szórakoztató programokkal kezdődő rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Eddig százharmincnyolc csapat nevezett, és az indulók száma elérheti majd a kétszázat is.
A szakácsok, amennyiben hét alkalommal részt vesznek a rendezvényen, kiérdemlik az örökös halfőző címet, s az elismeréssel járó gyémántszemű ezüst hallal, arany bográccsal és rubinberakással ékesített plakettet. Az indulók közül sokan a díj átvétele után is folytatják a halfőzést, így az idei nevezések alapján három olyan szakács is lesz, aki másodszorra kaphatja meg az elismerést.
A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított 3500 literes bográcsban készíti el a hallét. Az óriásbográcsot a várhatóan hatszor vagy hétszer kell majd telefőzni ahhoz, hogy minden vendég jóllakjon. Más halászcsárdák a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják az ínyenceket. A Huszár Mátyás rakpart Tisza felőli oldalán borászatok és pálinkaházak kínálják a halételekhez illő italokat.
A fesztiválhoz kapcsolódóan a Somogyi-könyvtárban a rendezvény történetét bemutató kiállítás nyílik, sárkányhajóversenyt rendeznek, a közönséget könnyű- és népzenei koncertek, szépségkirálynő-választás, gyermekprogramok és tűzijáték szórakoztatja majd.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés