Huszonkilencmillió forint egy fehér szarvasgombáért

Huszonkilencmillió forint egy fehér szarvasgombáért - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Huszonkilencmillió forint egy fehér szarvasgombáért

Összesen 105 ezer euróért (29 millió forintért) cserélt gazdát egy 900 gramm súlyú fehér szarvasgomba egy olaszországi árverésen. Az értékes gombát egy hongkongi gyűjtő szerezte meg vasárnap az észak-olaszországi Albában tartott aukción.

A leghíresebb - jellegzetesen sárgásfehér színű és erősen fűszeres illatú, vastag, különösen jól emészthető - szarvasgomba kilónkénti ára 2000 és 2500 euró között ingadozik, ha az apróbb, 20 grammnál kisebb súlyú példányokról van szó.
A nagyobb példányokat egyenként adják el, a legnagyobbakat pedig árveréseken értékesítik. Az előkelő éttermek csillagászati árakat is hajlandók fizetni ezekért.
A gombaárrekordot is az olaszországi Toszkána tartja: három évvel ezelőtt egy másfél kilogramm súlyú gombát 223 ezer euróért adtak el. A fehér szarvasgomba ritka kincs, gyűjtése ezért engedélyhez kötött. A gumószerű, ízletes és tápláló gomba főként a mediterrán területeken fordul elő. A gyertyán, a tölgy, a bükk, a jegenye és a mogyoróbokor gyökereivel él szimbiózisban.


Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés