Határon átnyúló bor- és pálinkaturizmus fejlesztés Tokaj-Hegyalján

Határon átnyúló bor- és pálinkaturizmus fejlesztés Tokaj-Hegyalján - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Határon átnyúló bor- és pálinkaturizmus fejlesztés Tokaj-Hegyalján

Jelenleg is folyik a megvalósítása a Bor- és pálinkaturizmus fejlesztése a történelmi Tokaj-Hegyalján címet viselő projektnek, melyre a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 pályázat keretein belül nyújtott be sikeres pályázatot Mikóháza, Sátoraljaújhely és a szlovákiai Kistoronya önkormányzata.

A támogatásban részesülő partnerek közötti megállapodás alapján a cél új borturisztikai vonzerők és magyar-szlovák közös turisztikai célpont létrehozatala, a településekre érkező vendégek, vendégéjszakák számának növelése, s hogy a határon átnyúló együttműködés eredményeként a vendégek 50 százaléka a határon túli partnerhez is ellátogasson. A projekt keretein belül Mikóházán rendezik az Alsó és Felső Pincesort, s a bor és pálinka kapcsolatát bemutató Pálinka Háza és információs pont jön létre. Sátoraljaújhelyen a Világörökség részét képező Ungvári Pincesor teljes rekonstrukciójára kerül sor, többek között szabadtéri pihenőhelyek, játszótér, turisztikai információs táblák, belső úthálózat kialakításával.

A pincéket az 1200-as években a Pálos rendi szerzetesek kezdték el építeni, így ez Magyarország egyik legrégebbi építészeti relikviája, mely 800 éve ugyanazt a funkciót tölti be. A 15-30 méter mély pincék több mint 10 kilométer hosszú, többszintes rendszert alkotnak. A szlovákiai Kistoronyán a tokaji borvidéket, termékeit, azok előállítási folyamatait és hagyományait bemutató Tokaji Borok Háza bemutatótermet alakítanak ki, melyben bel- és kültéri kiállítások, ajándékbolt és egy konferenciaterem is helyet kap majd.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés