Gyümölcsborok és csokoládék édes násza

Gyümölcsborok és csokoládék édes násza - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Gyümölcsborok és csokoládék édes násza

A gyümölcsbornak nincs túl nagy tekintélye a magyar borászok körében, a legtöbben úgy vélik, hogy csak szőlőből szabad bort készíteni. Ezzel nem ért egyet Sápi Csaba, aki Csömörön gyakorolja ezt a szenvedéllyel teli szakmát, miután megvált a leghíresebb magyar hasonló termékeket előállító cégtől, a ganádpusztai üzemtől.
Sápi Csaba - követve a világtrendet – úgy véli, nemcsak pálinkákhoz lehet házasítani magas kakaótartalmú csokoládékat, hanem málnából, eperből, ribizliből, meggyből készül borokhoz is. Nem mindegy persze, hogy melyikhez melyiket – éppen erről szólt a Budai Borszalonban tartott, teltházas „összekóstolós” est.
A magas kakaótartalmú patinás olasz csokoládé, az Amedei jól illik e borokhoz, mert a kesernyés zamat ellensúlyozza az alapvetően édes ital alapízét. Ugyanakkor egy töltött csokoládé - hiába olyan jó minőségű, mint mondjuk az osztrák Zotter - komplexebb ízvilága révén semlegesítené a gyümölcsökből erjesztett italt. Még akkor is, ha egy ilyen kóstoló folyamán egy-egy kocka csokihoz 2 centiliternyi bor dukál.
Aperitifnek vagy desszerthez illik-e ez a fajta bor? Attól függ, melyikről van szó. Némelyiket egyáltalán nem érzi túl édesnek az ember, sőt akad olyan is, amelyik egy vadas ételt is pikánsan feldob. Ugyanakkor az eperesszencia – melynek kortyolása közben úgy érezzük, mintha alkoholmámorban úszó folyékony epret fogyasztanánk – kifejezetten desszertbor kategóriába tartozik.
Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés