Gasztronómiai sorozatot rendez a szarvasgomba-termesztők egyesülete

Gasztronómiai sorozatot rendez a szarvasgomba-termesztők egyesülete - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Gasztronómiai sorozatot rendez a szarvasgomba-termesztők egyesülete

Gasztronómiai esteken népszerűsíti a szarvasgombát a nemrég alakult Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesülete, amely szombaton, Dombóváron tartotta első, bemutatkozó ülését. Csorbainé Gógán Andrea, az egyesület titkára elmondta az MTI-nek, hogy az egyesület a szakmai programok mellett gasztronómiai esteket szervez majd országszerte, amelyeken az ínyencségnek számító szarvasgombát ismertetik meg a közönséggel.

A szervezet emellett részt vesz a január 30-án, Gödöllőn rendezendő II. téli szarvasgomba ünnep programjaiban, ősszel pedig nemzetközi konferenciát terveznek a szarvasgomba-termesztésről - mondta az egyesületi vezető.
Magyarországon ez az első, termesztőket tömörítő egyesület, a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület tagsága inkább gyűjtőkből áll. A mintegy évi tíztonnás magyar szarvasgombatermés is a természetes termőterületekről származik. Az elvetett terület jelenleg nem éri el az ötven hektárt; az első nagyobb tömegben termést hozó ültetvény Hőgyészen található.
Az extenzív szarvasgomba-termesztés népszerűsítése azért is fontos, mert a természetes élőhelyek területe a gyűjtés miatt várhatóan csökkenni fog - magyarázta Csorbainé Gógán Andrea. A Magyarországon nagyobb tömegben előforduló nyári szarvasgomba világpiaci ára húszezer forint körül mozog kilogrammonként, míg a feketéé elérheti a 200 ezer forintot, a lényegesen kisebb mennyiségben termő isztriai fehér szarvasgombáért pedig ennek kétszeresét is elkérhetik.
Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés