Gasztrofeszt és Diótörő a Budweiser hazájában

Gasztrofeszt és Diótörő a Budweiser hazájában - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Gasztrofeszt és Diótörő a Budweiser hazájában

A dél-csehországi České Budějovicébe immáron nem csak híres söréért és gyönyörű reneszánsz épületeiért érdemes ellátogatni, hanem felírhatják úti céljaik közé mindazok, akik a gasztronómiai kalandozások kedvelői, de azok is, akik a táncművészetből szeretnének akár a határokon túl is inspirálódni. Az elmúlt hétvégén ugyanis mindkét területen főszerepet játszott a Prágától 150 km-re fekvő, Csehország második legnagyobb (de minden bizonnyal az egyik legszebb) főterével büszkélkedő történelmi város.

České Budějovice-i Výstaviště kiállítócsarnokai 5 földrész 158 kiállítójának kínálataival teltek meg november 11-12. közötti nemzetközi gasztronómiai fesztiválon. A rangos eseményen, amely az elmúlt 15 évben elismerést váltott ki Singapúrtól New Yorkig (s amelyen kis számban ugyan, de magyar ételek is felsorakoztak) a látogatók a zebra hústól a sushiig sokféle nemzeti eledelt megkóstolhattak, miközben cseh szakácsok mérték össze tudásukat a „Bocuse d"Or - Kuchar Roku 2011” cím elnyeréséért. A cseh gasztronómiai különlegességek közül Vladimir Tuma fesztiváligazgató felhívta a figyelmet az ízletes cseh pontyra (česky kapr), és az Aberdeen Angus marhafajtából készített Angus Burgerre, amelynek a Soběsuky melletti Angus Farm marhái adják a finom rostú, zsírszegény alapanyagot. A cseh édességek soraiban a hagyományos cseh kalács mellett nagy sikerük volt a homoktövis (rakytník) lekvárral ízesített süteményeknek.

Ugyancsak november 11-12-re esett a South Bohemian Ballet Diótörő előadásának nagysikerű premierje a České Budějovice-i Metropol Színházban. Az előadás nem csupán Csajkovszkij örökzöldjének időszerűsége miatt érdekes, hanem magyar vonatkozásaiban is. A rendező-koreográfus Egerházi Attila, aki egyben a dél-csehországi társulat művészeti igazgatója, hazai eredményei után (2003-ban Harangozó-díjjal tüntették ki, korábban a Pécsi és Debreceni Balett művészeti vezetője) a cseh társulat élén folytatta munkáját, s úgy tűnik ezúttal sem kevesebb sikerrel, hiszen magáénak tudhatja a cseh színházi élet legrangosabb elismeréseként számon tartott Színházi Hírek Díját is. Egerházi számára a Diótörő olyan klasszikus értékeket magában hordozó mű, amelyet sok helyen átsző a humor és írónia, de arról is szól, hogy ha béke és szeretet él a szívünkben, mindig észrevesszük a csodát, és nem csak ünnepnapokon. (További előadások: december 11., 17., 21. és január 13.) Az előadásba belenézhet a következő linken: www.jihoceskedivadlo.cz/divadlo/aktualne?qid=741

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés