Megnyílt hétfőn a Garay élménypince Szekszárdon, a város legrégebbi borospincéjében egyedülálló turisztikai attrakciónak szánt komplexumot közel kétszázmillió forintos európai uniós támogatással alakították ki.

A 780 négyzetméteres élménypincét Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Horváth István (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere, Ács Rezső (Fidesz-KDNP) alpolgármester, Bálint Zoltán, a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója és Heimann Zoltán, a szekszárdi borvidék elnöke adta át.

Az átadást megelőző sajtótájékoztatón Horváth István elmondta: a szekszárdi önkormányzat 2012-ben közel százmillió forintért vásárolta meg a város központjában épült történelmi pincét, ahol az Új Széchenyi Terv 198 millió forintos támogatásával hozták létre a borászatot bemutató élménypincét. A pince kínálatában 30 szekszárdi borászat és két pálinkaház 220 fajta bora és pálinkája szerepel. A város célja az, hogy országosan egyedülálló módon, a modern kor igényeinek megfelelően, ugyanakkor a hagyományokat tiszteletben tartva ismertessék meg a borászatot a széles közönséggel - mondta.

A projektet lebonyolító önkormányzati vagyonkezelő cég ügyvezetője, Bálint Zoltán beszámolt arról, hogy a XIII. századi eredetű építmény négy ágában alakították ki az élménypincét, amely 64 tablón és 11 infografikán, köztük interaktív képernyő segítségével nyújt élményszerű ismereteket a borról a látogatóknak a magyar mellett angol és német nyelven is. A Garay pincével, amely a szekszárdi borokat az egyes pincék árain kínálja, és 70 fős éttermi résszel is rendelkezik, új turisztikai szegmens nyílik meg Szekszárd előtt - tette hozzá.

Ismertetése szerint a látás-, hallás- és mozgássérültek számára akadálymentes létesítmény kialakításánál törekedtek a zöldenergia hasznosítására, az épületet hőszivattyúval és talajkollektorral fűtik, és óránként 1500 köbméteres kapacitású légcserélő biztosítja az egészséges levegőt.

A borkultúrát többek közt a művészet, a technológia, a gasztronómia oldaláról bemutató pince egyik érdekessége, hogy a látogatók illatkapszulák segítségével érzékelhetik a borok egyedi aromáit, gyümölcsös vagy borhibára utaló illatát. A bemutató "gasztrokereke" ahhoz ad segítséget, hogy a szekszárdi borfajtákhoz melyik étel illik a legjobban, és az élménypince vendégei számos más interaktív lehetőség mellett kipróbálhatnak egy borbíráló programot is.

Forrás: MTI




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés