A Pannon Tokaj pincészet 2010-es ötputtonyos tokaji aszúja és a villányi Bock pincészet Libra Cuvée 2011-es vörösbora nyerte el a borászati szakújságírók nemzetközi szövetségének (FIJEV) különdíját a Citadelles du Vin bordeaux-i bor- és pálinkaversenyen, amelynek idén hazánk volt a díszvendége.

Forrás: MTI

A hétfőn befejeződött háromnapos rendezvényen húsz ország csaknem 60 szakértője kóstolt harminc országból 1204 italt – 766 vörösbort, 245 száraz fehérbort, 85 habzóbort, 35 édes fehérbort, 31 rozét, 32 likőrbort és 10 pálinkát. Több mint 300 terméket díjaztak, ezek listáját június közepén, a Vinexpo bordeaux-i nemzetközi borszalon előestéjén teszik közzé. A szervezők szerint a benevezett borok átlagára idén „nagyon magas", 11,73 euró (3620 forint) volt.

A számos különdíj közül a Borpincérek (Sommeliers) Különdíját, amelyet a borszakértők világának nagy nevei ítélnek oda a Földközi-tenger medencéjében termő száraz fehérboroknak, idén egy libanoni bor, a Cloud Nine 2013 nyerte el. A Nemzetközi Borversenyek Szövetsége, a Vinofed, amely hagyományosan olasz borok fölött ítélkezik, idén a Milazzo 2004-et érdemesítette különdíjára, tükrözve a szicíliai borok előretörését.

A borverseny honlapja szerint Magyarország idén a hat legjelentősebb külföldi résztvevő egyike volt. Május 24-én vezető magyar borszakértők részvételével nyilvános konferenciát rendeztek a magyarországi borokról a bordeaux-i Burdigala szállodában, és ezt borkóstoló is követte. A záró gálavacsorát hétfőn este tartották a Saint-Emilion-i Angélus kastélyban.
A Citadelles du Vin borverseny jelenlegi formájában 2000 óta létezik, jelenleg a CDV (Concours du Vins) nonprofit egyesület rendezi. Célja a borkínálat szélesítése és a borok minőségének emelése.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés