Magyar és ázsiai halgasztronómia az első Budapesti Halfesztiválon




A hal ízű vattacukortól a tüdős afrikaiharcsa-szalámin át az orosz vodkás hallevesig és az egyéni receptek alapján elkészített magyaros halászlevekig a magyar és az ázsiai halgasztronómia szinte minden szegmensét bemutatja az első Budapesti Halfesztivál február 15. és 17. között a fővárosi Erzsébet téren.

Kizárólag a halról szól a fesztivál, amely az országban fellelhető egyéb hasonló gasztronómiai eseményekkel szemben nem egyetlen fajra koncentrál, hanem igyekszik a teljes magyarországi halpalettát bemutatni. Emellett az ingyenesen látogatható fesztivál vendégei megismerkedhetnek a vietnami, thaiföldi és japán halkultúra remekeivel, a tenger gyümölcseinek elkészítési technikáival is - mondta el Necz István főszervező sajtótájékoztatón szerdán.
Németh József a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség képviseletében hangsúlyozta, hogy a hal az egyik legegészségesebb étel, számos ismert pozitív élettani hatása van. Fogyasztása mégis népszerűsítésre szorul, átlagosan ugyanis fejenként mintegy 4,5 kilogrammot fogyasztanak belőle évente a magyarok - ezzel Európában Magyarország a legkevesebbet fogyasztók közé tartozik.
A szervezők céljai közé tartozik az is, hogy felhívják a figyelmet a hazai élővizek, elsősorban a Duna magyarországi vízének tisztaságára. 2007-ben a tíz legveszélyeztetettebb folyók közé sorolták a Dunát. És bár az azóta elindult kezdeményezéseknek köszönhetően a vízminőség általában javult, további erőfeszítésekre van szükség. A Budapesti Halfesztivállal szeretnék a látogatókat ráébreszteni a Duna természeti értékeire - halállomány, árterek, természetes ökológia - és a magyarországi vizek tisztasága védelmének fontosságára.
A rendkívül változatos ételek kóstolása mellett a látogatók borokat és pálinkákat is kóstolhatnak, sőt akár maguk is elkészíthetik ételeiket például a felállított szalonnasütőn. A kicsiket minividámpark is várja, de szüleikkel együtt a színpadon zajló műsorok is szórakoztatják őket.
A pénteki halászléfőzést és halászlébemutatót Harcsa Veronika koncertje kíséri. Másnap a halászléfőző verseny után magyar folklór programok, a GasztroJazz előadása és a Budapesti Utcazenészek Fesztiválja szolgáltatja a zenét a finom falatok mellé.
Vasárnap a gyermektáncház után bemutatkozik az ázsiai halas konyha, illetve a színpadon az ázsiai folklór. A délutánt "celebfőzés" és jótékonysági programok, majd a GasztroClassic előadása zárja fiatal zenészek bemutatkozásával.





A fesztivál részletes programja és a róla szóló információk megtalálhatóak a www.budapestihalfesztival.hu internetes oldalon.

 

Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés