Egy csipetnyi Európa – A Taste of Europe címmel páratlan kiállítást nyit múzeumunk

Egy csipetnyi Európa – A Taste of Europe címmel páratlan kiállítást nyit múzeumunk - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Egy csipetnyi Európa – A Taste of Europe címmel páratlan kiállítást nyit múzeumunk

Ismerje meg Európa ízeit egy időben az Észt Nemzeti Múzeum és a portugál Portimão-i Múzeum látogatóival! A kiállítás alkalmával nemcsak 9 európai ország legjellemzőbb élelmiszerét ismerhetjük meg közelebbről, hanem a nemzetek közötti különbségeket is. Miért fontos Csehország számára a sör? Miért a halat mutatja be nemzetük legfontosabb élelmiszereként Skócia? És miért választottuk mi magyarok a gabonát? Ha kíváncsi a legkülönbözőbb táplálékok eredetére, nemzetenként eltérő felhasználására és hogy melyik mentette meg népét az éhínségtől, látogasson el hozzánk!

Az elképzelés lényege egy olyan kiállítás létrehozása volt, amely az európai élelmiszertermelésről és -fogyasztásról szól. A 9 uniós ország múzeumai ezen tárlat segítségével szeretnék az embereket az étkezési módokról szóló eszmecserére buzdítani. Tájékoztatást adunk a nemzetek közötti különbségekről és hasonlóságokról, az idők során változó trendekről és arról, hogy milyen kihatással vannak fogyasztási szokásaink a környezetre és az éghajlatra.

Az országok valamennyien egy-egy különböző termékeket választottak bemutatásra, de mindegyik mögött hasonló volt motiváció. Hagyomány, szimbolizmus, büszkeség, tudás és export - főként ezek szolgáltak minden egyes választás alapjaként. Az elmúlt három év leforgása alatt a résztvevő múzeumok munkatársai Svédországban, Szlovéniában és Skóciában találkoztak azzal a céllal, hogy eszmecserét folytassanak a tárlattal kapcsolatos ötleteikről és terveikről. Az eredmények egyetlen kiállításba tömörültek, melynek koordinálását és kilenc példányban történő elkészítését a svéd Munkamúzeum végezte.

A tárlat mind a 9 országban egy időben kerül bemutatásra 2011. január 26. és augusztus 31. között. Ennek kiegészítéseképpen az egyes múzeumok részletesebben is bemutatják a saját országuk számára választott élelmiszercikket.

A búza a magyarság legjellemzőbb és legfontosabb kenyérnövénye. A burgonyát vagy kukoricát nagyobb mennyiségben fogyasztó szomszéd népekkel szemben a magyarok, mint búzatermesztő és búzakenyérrel élő nép élnek a köztudatban. A táplálkozáson kívül használati- és dísztárgyakon, az irodalomban, népdalokban, a vallási életben lépten-nyomon felfedezhetjük a búzát, a magyarság táplálékot szolgáltató, egyszersmind szimbolikus erejű gabonanövényét. Napjaink korszerű táplálkozás iránti igénye újabb irányt mutat a búzafűlé felhasználását ajánlva. A búzafű levét fogyasztva sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

A projektben résztvevő múzeumok és választott termékeik:
Észt Nemzeti Múzeum, Észtország: burgonya
Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Magyarország: gabona

Munkamúzeum, Svédország: tej
Munkások Múzeuma, Dánia: sertéshús
Országos Mezőgazdasági Múzeum, Cseh Köztársaság: sör
Portimão-i Múzeum, Portugália: olívaolaj
Skót Halászati Múzeum, Skócia: hal
Szlovén Műszaki Múzeum, Szlovénia: méz
Werstas-i Finn Munkamúzeum, Finnország: kenyér

A programról bővebben:
www.atasteofeurope.eu

Helyszín:

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

www.mezogazdasagimuzeum.hu

A kiállítás megtekinthető: 2011. január 26. – augusztus 31.

Nyitva tartás:
2011. március 6-ig:
kedd-péntek 10-16 óráig, szombat-vasárnap 10-17 óráig, hétfő szünnap

2011. március 8-tól:
kedd-vasárnap 10-17 óráig, hétfő szünnap

A kiállítás az Európai Unió Kulturális Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés