Alig egy órányira a fővárostól, mesebeli falvak sorakoznak Nógrád megyében, amelyek kincseit még mi belföldi turisták sem mind ismerjük, hát még a külföldiek.

Forrás: turizmus.com

Pedig nagyon kellemes kirándulásokat, több napos túrákat lehet errefelé tenni, gazdag élménykínálattal – erről győződhettek meg az újságírók az Equus Tour Turisztikai Nonprofit Kft. által szervezett study touron.

Vanyarc, Kálló, Kozárd – e kisebb-nagyobb falvakba ritkán visz utunk, pedig érdemes ide kirándulni. Néhány erre tévedő azonban örökre beleszeretett a tájba, kedvüket, akaratukat, pénzüket beleadva fejlesztették és fejlesztik e településeket, a különféle pályázatok segítségét is igénybe véve.

A napokban szervezett tanulmányút a Cserhátalja Leader térségben tevékenykedő helyi-termék készítőket és turisztikai szolgáltatókat kívánta bemutatni.

Vanyarc község szíve, lelke Nedeliczki Teréz és kollégái forralt borral, káposztás-töpörtyűs haluskával várták az újságírókat, amelyet helyi színpompás kézimunkás népviseletben öltözött asszony kínált, igen szívélyesen. A tájház viselettörténeti kiállításán – babákon – hasonló öltözékeket láthattunk. Néhány baba „igazoltan" hiányzott – kölcsön adták más múzeumoknak

A tojáspatkoló művész, Ferenczi Éva Mária a szemünk láttára patkolta meg a fél évig is szárított tojásokat.
A közeli falu Kálló és a Szent Kristóf Vendégház autentikusan berendezett, olcsón kivehető szobákkal, gasztronómiai különlegességekkel várja a családokat. Itt úgy érzi magát az ember, mintha hazajönne, amiben szerepet játszik a fogadó 7 gyermekes, 12 unokás gazdájának és gazdasszonyának kedvessége. Szinte egész évben telt házzal üzemelnek, jönnek ide távoli országokból is, böngészni a fogadó falán elhelyezett pompás családfát..
A túra egyik jelszava a helyi termékek népszerűsítése volt. A palotási üzem somkórós, gesztenyés és málnás méze, mézlikőrje, mézzel eltett befőttjei – ez utóbbiak még kísérleti stádiumban -  igazi különlegességek.

A környék gyöngyszeme Kozárd, amely ugrásszerű fejlődést mutat az utóbbi időben. A 170 lelkes falu évente 15-16 ezer turistát fogad, hála elsősorban a Hajas házaspárnak, nívós vendégházainak és a környéken messze földön híres Vadvirág étteremnek és panziónak, amely az idén elnyerte a Magyar Turizmus Minőségi Díját, kapcsolódva az European Hospitality Quality rendszerhez. Dr. Hajas Pál és felesége, Márta a falu polgármestere nemcsak a kiemelkedő vendégszámmal dicsekedhetnek, hanem azzal is, hogy itt mindenkinek akad munkája, elsősorban a turizmusnak, valamint a sikeresen benyújtott és elnyert pályázatoknak köszönhetően.

A számos szakmai kitüntetést elnyert kitűnő színvonalú vendéglőben saját termelésű zöldséget, gyümölcsöt, fűszereket, mangalicát és szürkemarhát dolgoznak fel és kínálnak étlapjukon, helyben préselt tartósítószer-mentes almalevet és itt főzött lekvárt, dzsemet készítenek, a vendégkönyv szerint csak ámuló-bámuló, többségükben visszatérő kosztosoknak.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés