Meleg- és hidegkonyhai ételeiért, munkáiért egyaránt bronz minősítést érdemelt ki a zsűritől a magyar nemzeti szakács- és cukrászválogatott a Luxembourgban november 22-26. között megrendezett gasztronómiai világbajnokságon.

A világverseny minden negyedik évben kerül megrendezésre, ahol ezúttal 57 nemzet közel 1600 egyéni és csapat versenyzője mutatta be tudását. Az esemény és a szervezők nagy múltra tekinthetnek vissza, hiszen az első versenyt több mint 4 évtizede hívták életre. A verseny során részt vesznek nemzeti szakács-cukrász, nemzeti katonai, nemzeti ifjúsági válogatottak, valamint közétkeztetési, regionális csapatok és egyéni versenyzők.

A gasztronómiai verseny nem önálló rendezvény, hanem a nagysikerű Expogast szakkiállítás része, amely napjainkra olyan eseménnyé nőtte ki magát, ahol közel 45 000 látogató fordul meg az 5 nap során a világ minden részéről Japántól Kanadáig, Dél-Afrikától Norvégiáig.

2014. május 13-án este a LUXEXPO Spring Fair keretén belül, nagy nyilvánosság előtt sorsolták ki a résztvevő nemzeti válogatottak versenynapjait. E szerint a Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatott 2014. november 22-én (1. nap - szombat) mutatta be a melegkonyhai, 2014. november 25-én (4. nap - kedd) pedig hidegkonyhai munkáját.

Versenymunkájuk során a csapatnak el kellett készítenie egy összetett, több feladatsorozatból álló hidegkonyhás díszasztalt; majd pedig a másik napon, élő munka során, egy háromfogásos fine dining menüt 105 főre, melyet a világ minden tájáról érkező vendégek kóstolnak meg a nemzetek éttermében. Minden nap 6 nemzeti és 3 nemzeti junior csapat mutatta be melegkonyhás menüjét. A magyar csapat rögtön az első napon készítette el a 3 fogásos ételsorát, még pedig olyan országok mellett, mint USA, Anglia, Wales, Spanyolország és Románia.

A 105 adagot déltől 18 óráig kellett elkészíteni annak a 6 főnek – 5 szakács és 1 cukrász – akik a csapatot alkotják. A feladatot külön nehezíti, hogy az 5. órában egy főnek ki kell állnia a konyhából, aki később a 2,5 órás tálalást irányítja. A zsűrin kívül a világ minden tájáról érkező látogatók részesei még a nemzeti menük megkóstolásának. A menüket a kiállítást megelőzően 4 héttel kezdik el értékesíteni az online felületeken, így már hetekkel előtte ízlelgethetik – hacsak virtuálisan is – a csapatok menüit, és ismerkedhetnek az országokkal, ami igen meghatározó marketing tevékenység.

A magyar menü már 2 héttel a verseny előtt, az elsők között fogyott el, a menüben hangsúlyosan jelent meg több magyar alapanyag. A zsűrizésnél száz pontot adhatnak a bírálók, ötvenet az ízre, a másik ötvenet a konyhatechnológiára, a konyhán végzett szakmai munkára, a munkaszervezésre és a higiéniára

A nemzeti szakács- és cukrász válogatott hidegkonyhai készítményeit a meleg konyhaihoz hasonlóan bronzéremmel díjazták kedden este a luxembourgi világbajnokságon.

Krivács András az MNGSz elnöke a helyszínen röviden értékelte a magyar csapatok szereplését. Elmondta, hogy a melegkonyhai feladat egy kiélezett, nagyon erős verseny volt. Felkészülten érkeztek ki együtteseink, és a többi ország eredményeinek ismeretében is kijelenthető, hogy jól szerepeltek a világversenyen. A hidegkonyhai feladatban stílus- és szemléletváltást várt el a zsűri már a két évvel ezelőtti, erfurti olimpiához képest is. Az életszerűséget, a valóságban is így elkészíthető, tálalható ételeket, a letisztult formákat, az asztal egészének világos koncepcióját kiemelten értékelték. Az sem mellékes, hogy az erfurti 47-tel szemben 56 nemzet indulóival vettük fel a versenyt.

A regionális csapatoknál versenyzett hidegkonyhai programjával a magyar katona válogatott kedden, és miként előző nap a Békés Megyei Culinary Team, ők is ezüstérmet nyertek ebben a kategóriában.

Egyéniben is több magyar versenyzett a világbajnokságon, Kiss-Podmaniczky Krisztina (Komárom), és Erdős Hanna (Tiszaföldvár) - két munkával is – cukrász artisztikában, valamint Magyar Szabolcs (Kecskemét), Ambrus György Krisztián (Gyula) és Berki Zsolt (Kecskemét) szakács artisztikában arany éremmel térhetett haza.

Összesített eredmények:

Nemzeti válogatott – 2 bronz

Nemzeti katonai válogatott – ezüst

Regionális:

Békés Megyei Culinary Team – ezüst

Cukrász:

Takács Bernadett – bronz

nemzeti és nemzeti katonai válogatott

Cukrászati artisztika:

Erdős Hanna – 2 arany

Kiss-Podmaniczky Krisztina –

arany

Tóth Annamária – ezüst és bronz

Tóth László – bronz

Varga Zsuzsanna – diploma

Szakács:

Gajdán Attila – ezüst

Rékási Tibor – ezüst

Borda Attila – 2 bronz

Mezei Zoltán – bronz

Gajdán Antal – bronz

Szabó Csaba – bronz

Németh Tibor – bronz

Szakács artisztika:

Magyar Szabolcs – arany

Ambrus György Krisztián – arany

Berki Zsolt – arany

Patkó Károly – ezüst




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés