Bevezetik az EU-ban a biobort megkülönböztető jelölést

Bevezetik az EU-ban a biobort megkülönböztető jelölést - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Bevezetik az EU-ban a biobort megkülönböztető jelölést

Az idei szürettől az Európai Unión belül feltüntethetik a bortermelők termékeiken az "ökológiai bor" kifejezést. Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben jelentette be, hogy a biotermeléssel foglalkozó állandó uniós bizottság új szabályokat fogadott el az ökológiai borokra vonatkozóan.

Ezek az uniós végrehajtó testület szerint "javítják az átláthatóságot és növelik az ökológiai borok ismertségét a fogyasztók körében, továbbá hozzájárulnak "az uniós ökológiai borok nemzetközi pozícióinak megerősítéséhez is, hiszen sok más bortermelő ország (az USA, Chile, Ausztrália, Dél-Afrika) már korábban szabványokat dolgozott ki e borokra vonatkozóan".
Az új rendelet meghatározza, hogy a borászati eljárások és anyagok közül melyek alkalmazhatók bioborok készítéséhez. Tilos például a szorbinsav használata és a kéntelenítés, az ökológiai borok szulfittartalmának pedig – a maradékcukor-tartalomtól függően – literenként legalább 30–50 milligrammal alacsonyabbnak kell lennie a hagyományos módszerrel előállított borok szulfittartalmánál.
Az EU-ban a bortermelés az utolsó olyan ágazat, amelyet még nem fednek le teljes egészében a biotermelési szabványokra vonatkozó uniós szabályok.
Dacian Ciolos mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos a döntést kommentálva úgy nyilatkozott: a fogyasztók immár biztosak lehetnek benne, hogy az ökológiai jelzővel ellátott borok minden esetben szigorúbb termelési szabályok alkalmazásával készültek.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés