Az argentin szőlőfajta szereti a zalai dombokat is

Az argentin szőlőfajta szereti a zalai dombokat is - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Az argentin szőlőfajta szereti a zalai dombokat is

A nagyradai központú Cezar Winery tulajdonos-igazgatója, Stefan Cezar, azaz Császár István tavaly elõször szüretelt Malbec-et. Az argentin szőlőfajtából 2010-re kitűnő bor született. A zalai-argentin bort a legmodernebb technológiákon alapuló, acéltartályos borászat látogatóközpontjában mutatta be szakújságíróknak az 1956-ban Svédországban letelepedett Császár István. A Malbec egyelőre csak engedélyezett kísérleti fajta, itthon nem honosított, de nagy jövő áll előtte a borász szerint.
Stefan Cezar ma az egyik legsikeresebb bortermelő és nagykereskedő: Magyarországról évi 700 ezer liter bort szállít tucatnyi országba, melynek 30 százaléka svéd vevõőhöz kerül. Ez nagy szó, mivel Svédországban az alkoholforgalmazás állami monopólium, kemény minőségi próbák és más kontrollok előzik meg, hogy valamely cég forgalmazhasson arrafelé bármiféle szeszes italt.
„Őrültnek tartottak, amikor eldöntöttem, hogy vörösbort fogok termelni Zalában, amely a szűkebb pátriám. De az évek során bebizonyítottuk, hogy vörösből is első osztályút hozhat ez a vidék. Fehéret ma már csak keveset termelünk” – árulta el a tudósítónak a szakember, aki 1993-ban döntött úgy, hogy itthon is vállalkozni kezd. A kis-balatoni régióban válogatott minőségű szőlőterületeket vásárolt fel, majd 1995-ben jött a lehetőség az egykori pécsi Littke pezsgőgyár megvásárlására. 2006 tavaszán nyitották meg a sokmilliós beruházással felépült nagyradai borászati központot, és akkorra alakult ki a 100 hektáros szőlőbirtok is.
A valamikori szakács és vendéglős ma már ötféle fehér és hétféle vörös bort termel itt, Luis Fuentes chilei születésű borász segítségével.
Az elegáns borszaküzlettel bíró látogatóközpontban a turistacsoportoknak gyakran szerveznek bor- és pezsgőkóstolókat, bemutatják az ültetvényeket és étkezést is biztosítanak.
Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés