Az AMC külföldön és itthon népszerűsítette a magyar borokat

Az AMC külföldön és itthon népszerűsítette a magyar borokat - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

A magyar borok népszerűsítésére az Agrármarketing Centrum (AMC) programokat tartott Svédországban és Finnországban, továbbá a hazai egyetemisták körében – tájékoztatott a szervezet csütörtökön.

A programok célja a magyar borok nemzetközi elismertségének növelése, valamint a magyar fogyasztók edukációja volt a minőségi borfogyasztás érdekében.

A Hungarian Wine Business Program legutóbbi két állomásán, Stockholmban és Helsinkiben összesen 25 borászat csaknem 90 bora mutatkozott be.

Svédországban április végén kétnapos eseményen mutatták be a borászatokat újságíróknak, bloggereknek, importőröknek, hotelek, vendéglők és kávézók képviselőinek.

A svéd borpiac sajátossága, hogy az alkoholértékesítésnek állami monopóliuma van, ez a program során jelentős figyelmet kapott.

Az esemény egy újságíróknak, bloggereknek szervezett borfókuszú ebéddel indult, amelyhez Magyarország Svédországi Nagykövetsége készítette az ételeket. Ezt követően a meghívottak sétálókóstolón találkoztak a borászatok képviselőivel.

A következő napon Kielmayer Kristian nemzetközi borakadémikus mesterkurzus keretében mutatta be magyar borvidékek gazdag választékát importőröknek, a Systembolaget képviselőjének, sommelier-knek, a HoReCa szektor képviselőinek egy 12 tételből álló borsorral. A résztvevők ezt követően sétálókóstolón ismerhették meg a magyar borok széles skáláját, összesen 12 borászat 40 tétele mutatkozott be az eseményen, a furmintból készülő száraz tételektől a rajnai rizlingeken át a tokaji édes borokig, a vörösborok között pedig a magyar borágazat szempontjából fontos fajták és borstílusok: kékfrankos, cabernet franc, valamint a Szekszárdi és Egri Bikavér.

A finn szakértők számára pedig május elején szervezték meg a bemutatót Helsinkiben, ahol az AMC 2020-ban már rendezett egy hasonló programot. A szervezet munkája eredményeként az utóbbi két évben több magyar bor is bekerült a finn importőrök kínálatába.

A rendezvény egy mesterkurzusból és egy sétálókóstolóból állt, melyen importőrök, szakújságírók és a HoReCa szektor képviselői vettek részt. A mesterkurzus előadói Pasi Ketolainen MW és Horkay András dipWSET, a CEWI alapítói voltak. Az összesen 13 borászat közel 50 tétele között a hazánkat nemzetközileg kiválóan képviselő borok kaptak helyet.

Az üzletfejlesztési rendezvényt követően a helsinki Haaga-Helia Főiskola hallgatói, akik tanulmányaik során már több borkurzuson vettek részt, szintén megismerkedhettek a magyar borokkal. A rendezvényen az edukáció kétirányú volt, hiszen zárásként Pasi Ketolainen MW tartott előadást a kiutazó magyar borászatoknak a finn piacra lépési lehetőségekről és a piac sajátosságairól.

Emellett idehaza is a minőségi borfogyasztást és a kulturált borfogyasztást népszerűsíti az AMC.

A harmadszor megrendezett VinÓvár szakmai előestjének célja az edukáció volt, valamint a minőségi, kulturált borfogyasztás elősegítése a fiatal generációk körében. Április végén a VinÓvár csapatával és az Óvári Gazdászok Szövetségével együttműködésben megvalósult eseményen az előadó, Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium társalapítója másfél órás, öt borral kísért előadást tartott a Kárpát-medence szőlőfajtáiról. Az előadás borai is az őshonos és jellegzetes fajtákat tükrözték; szerepet kapott az olaszrizling, a kéknyelű, a furmint, a kadarka és a kékfrankos. Ezt követően a látogatók sétálókóstoló keretében ismerkedhettek további borokkal a színes kínálatban, illetve kvízkérdésekkel tesztelhették tudásukat a magyar borokról.

A Hungarian Wine Business Programsorozat célja a magyar borágazat támogatása a nemzetközi piaci versenyképesség élénkítésével, valamint a korszerű marketingeszközökkel hatékonyabb és eredményesebb üzleti kapcsolatépítés támogatása. Ehhez kapcsolódóan a közeljövőben professzionális bor tematikájú szakkiállításokon fogják népszerűsíteni a kiváló magyar borokat.

Forrás: turizmus.com

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés