Kecskeméti vajalma

Kecskeméti vajalma - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Kecskeméti vajalma

alma

Cimkék: kecskeméti vajalma, kemény héjú vajalma, gyenge héjú vajalma

Főleg az erősen színes gyümölcsök héja alatt a fehér gyümölcshús pirosan erezett.
A kecskeméti alma (Malus domestica Borkh.) valószínűleg Kecskemét határában keletkezett magonc. Július második felétől szüretelhető, de a hűvösebb helyeken csak augusztus elején. Még pár napig sem tárolható. Gyümölcsének alakja változó, közepesen nagy, kissé megnyúlt, hengeres vagy kúpos, szabálytalanul boltozott, kissé bordás. Héja vékony, de eléggé szívós, sima, kellemes tapintású, ragyogó, fényes. A héj alapszíne élénkzöld, éretten sárgászöld. Fedőszíne élénkpiros vagy mosott piros, szakadozottan csíkozott. Pontozata alig észrevehető. A gyümölcshús fehér, az erősen színes gyümölcsöknél a héj alatt rózsaszín bemosódás található. A finom, könnyű szerkezetű, puha hús bőlevű, édeskés, enyhén savas, kevéssé fűszeres, kellemes ízű. A gyümölcs jól tartja magát a fán, nem hullik. Fája erőteljes növekedésű, sűrű lombú, gömb alakú koronát nevel, mely a termőrészekkel jól berakódik. Levelei közepesen nagyok, kissé vastagok, de hajlékony szövetűek, éles hegyben végződnek. Homokon és kellően nedves talajon érzi jól magát. Szárazabb körülmények között nem terem. Minden alanyon jól fejlődik, koronája jól alakítható.
A Kecskemét mezővárost övező szőlőskertekben (Csáktornya, Halas, Vacsi-hegy stb.) virágzó gyümölcskultúra alakult ki az évszázadok során. Az alma több őshonos fajtája létezhetett, de a történeti források csupán a XVIII. századtól adnak róluk hírt. A régi fajták között található a szentiványi, rozmaring, nyári és téli pogácsa, vér, vaj, püspök, nyári piros, lánycsöcsű és még mások. Az alma jelentős gyümölcs a XIX. század végén és a XX. század elején is. Az összes gyümölcsfák 13,7%25-át alkotta 1895-ben.
Kecskeméti alma név alatt a kecskeméti vajalmát ismerteti a szakirodalom.
Friss fogyasztású gyümölcs.
A korán leszedett gyümölcsöt még aznap értékesíteni kell, mert gyorsan puhul. A sűrű koronát ritkítani kell, hogy a korona belsejében lévő gyümölcsök is beszíneződhessenek.
A legkorábban érő, piacképes gyümölcs volt a Duna-Tisza közén. Jelenleg csak szórványgyümölcsösökben, házi kertekben található. Termelésével néhány száz gazda foglalkozik. Július második felében, augusztus elején a piacon megjelenő mennyiség csupán pár száz tonnára tehető. Magyarországon a választék bővítésére termesztik.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés