Venesz József - Venesz - díj

Venesz József - Venesz - díj - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Venesz József - Venesz - díj

Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakácsGyakran elhangzik Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács neve. Sándor barátom nevét, aki szegedi, szinte biztos, hogy ismeri, persze ő országosan, sőt határainkon túl is elismert vendéglátó szakember. De mi az a Venesz-díj, és hogyan lehet valaki ennek az elismerésnek a birtokosa?
Az MNGSZ, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség honlapján a következő áll. A díj odaítélésének feltételei: "A díjat elnyeri az a vendéglátóipari szakember, elsősorban szakács vagy cukrász, aki legalább 25 éve folyamatosan gyakorlati szakterületen tevékenykedik, és munkájával hozzájárul a magyar gasztronómia elismertségéhez. Szakmai pályafutása alatt személyesen vagy felkészítő mesterként eredményesen szerepelt hazai és külföldi szakmai versenyeken.
 
 

 

 
Munkásságával példamutatóan szolgálja vendéglátásunkat. Ugyanilyen odaadással ápolja hagyományainkat és tevékenykedik az oktatás, az utánpótlás nevelés és a szakirodalom megújítása területén. Napra kész a szakmai trendek területén és állandóan képes megújulni. A szakterületének megfelelő mesteri címmel rendelkezik és legalább 10 éves Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetségi tagsággal rendelkezik."
Venesz József-díjTehát ez a legmagasabb szakmai díj, amit hazánkban vendéglátó szakember kaphat, ám még mindig nem világos, mitől Venesz a Venesz-díj.
A névadó Venesz József mesterszakács, szakíró. Szerzőtársa, az ugyancsak kitűnő szakács Turós Emil a következőkben mutatta be, rajzolta meg portréját:

"Venesz József iskolát teremtett a szakácsok között. Elsősorban önmagában fejlesztette ki a gondolkodó, érző szakácsok számára nélkülözhetetlen tulajdonságokat. Ezek a konyhai munka megbecsülése, a hazai étkezési kultúra szüntelen fejlesztése és gazdagítása."
A szakmai Oscar-díjas Venesz Józsefet, a mesterszakácsot, a szakírót és a kiváló tanítómestert aligha lehetne tömörebben, színesebben és hitelesebben elénk állítani. 1912. május 14-én született Kastélyosdombon. Szakmája alapjait a sátoraljaújhelyi "Vörös Ökör" konyhájában szerezte. 1929-ben már a fővárosi híres Keszei Étteremben tanulóskodott, majd elsajátítva mestersége minden csínját-bínját dolgozott a New Yorkban, a Grand Hotel Hungáriában és a Margitszigeti Palatinusban. 1934-ben kapta meg a vendéglős segédlevelet. Szakmai tudását a Lukács Fürdő Étteremben, majd a Vadászkürtben, a Kárpátiában és a Savoyban bővítette. Mindenhol elismeréssel, sikeresen végezte munkáját.
Nemzetközi hírnevét 1937-ben a milánói magyar étterem vezetésével és abbáziai "vendégszereplésével" alapozta meg. Venesz Józsefet úgy emlegetik, mint az olimpiák magyar konyháinak aranyérmes bajnokát.
Sikeres állomásai 1948 és 1960 között London, Helsinki, Melbourne és Róma. Az ő nevéhez fűződik a Brüsszeli Élelmiszeripari Kiállítás I. helyezésének elnyerése is.
Venesz József minden munkáját lelkiismeretesen, a legnagyobb körültekintéssel és szakmai alázattal, tisztességgel, hozzáértéssel igyekezett elvégezni. Rábízták a budapesti Világifjúsági Találkozó magyar konyhájának megszervezését, gasztronómiai tennivalóinak lebonyolítását. Eredményei alapján jutott el a brüsszeli Világkiállításra. Ott olyan magas színvonalú gasztronómiai élményeket nyújtó hírverése sikeredett hazánk konyhaművészetének, amely évtizedekre meghatározta külföldi megjelenésünket, hazánk fiainak szakmai versenyeken való szereplését és a magyar konyha nemzetközi megítélését.

Venesz József élete mozgalmas, dinamikus volt. Szeretett szakmájának meghatározó egyénisége, a Magyar Szakácsok és Cukrászok Szövetségének alapítója és köztiszteletben álló elnökeként tevékenykedett, majd a Szakács Világszövetség alelnökévé választották. Mindig és mindenkor azon munkálkodott, hogy gasztronómiánk megkapja azt a hazai és nemzetközi elismerést, ami hagyományai alapján megilleti.
Venesz József igaz ember, jó barát, őszinte, segítőkész mester, szigorú oktató, példát adó irányító, a fehér asztal mellett kedvelt cimbora volt.
Venesz József-díjMint szakíró és receptkönyv-szerző is maradandót alkotott. Egységes vendéglátóipari receptkönyve máig főiskolától szakiskoláig megbecsült, hasznos olvasmány. 1952-ben megjelent szakácskönyve több mint tíz kiadást ért meg. "A magyaros konyha" című munkája nélkülözhetetlen szakembernek és háziasszonynak egyaránt. Az "Elkészítés technológiája" című munkája ezer apró remek fortélyával tanító, irányító alapmunka. Nem véletlen, hogy Venesz könyveiből megszámlálhatatlan az idegen nyelvű fordítások, kiadások száma.
Akik ismerték, úgy jellemezték szemvillanásokkal is irányított és korrigált. Családjától tudható: ha otthon főzött, kedvencei a primőrök voltak. Decemberben a malac, tavasszal a bárány, a spárga, a töltött paprika, a zsenge töltött karalábé.
Emlékét, míg élnek hazánkban igényes, szakmájuk múltjára büszke szakemberek, mindig megőrzik a kisvendéglőkben, elegáns éttermek, szállodák konyháin egyaránt.

Őrzi hajdanvolt mestere emlékét számtalan tanítványa és a róla elnevezett legrangosabb hazai szakmai díj, melyet magyar szakmai Oscar-díjként értékelnek, és ezen díj valamennyi kitüntetettje.

Barta László

Barta László gasztronómiai előadásainak irodalmi forrásjegyzéke:

Draveczky Balázs: Történetek terített asztalokról és környékükről
Draveczky Balázs: Újabb történetek terített asztalokról és környékükről
Váncsa István szakácskönyve
Magyar Elek: Az ínyesmester nagy szakácskönyve
Kövi Pál: Erdélyi lakoma
Csemer Géza: Cigányok főztje
Láng György: Klasszikus magyar konyha

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés