Pemetefű cukorka

Pemetefű cukorka - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (2 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin ItPemetefű cukorka

(természetes ízesítőket tartalmazó keménycukorka)

cimkék: Réthy-féle pemetefű cukorka, orvosi pemetefű cukorka

Békés megye, Békéscsaba
Egyéb magyarországi előfordulás: Közép-Magyarország - Érd nosztalgiatermék, ízében és csomagolásában emlékeztet a Réthy-féle pemetefű cukorkára.

A pemetefű cukorka 1,5 cm átmérőjű, korong formájú, eredetileg barna, ma sötétszürke színű, pemetefűre emlékeztető ízű, töltetlen, kemény állagú cukorka. A mai termék íze kevésbé kesernyés, mint elődjéé volt.
Szacharóz, keményítőszörp, kristályvanillin, természetes színezék, orvosi pemetefű (Marrubium vulgare L.), orvosi kamilla (Matricaria chamomilla L.), lándzsás útifű (Plantago lanceolata), kőhárs (Tilia platyphyllos), szagosmüge (Asperula odorata L.) felhasználásával készül.
A cukorkák készítésével eredetileg a gyógyszerészek foglalkoztak. Réthy Béla (1862-1935) volt Magyarországon az első, aki laboratóriumát gyárméretűvé fejlesztette. Híressé vált pemetefű cukorkáját 1892-ben kezdte készíteni. Ekkor vette bérbe a Békéscsaba főterén lévő "Sas" patikát. Első, címkéül használt, csokoládé színű védjegyét 1895. március 10-én délelőtt 9 órakor lajstromoztatta az Aradi Kereskedelmi és Iparkamaránál. Az 1899-ben bejegyzett, többszínnyomású változat öt évtizeden keresztül díszítette a dobozokat. A cukorka első sikerét a millenniumi kiállításon aratta. Készítőjét elismerő oklevéllel jutalmazták. A pemetefű cukorka hamarosan háttérbe szorította a korábban divatos import gyógycukorkákat. Népszerű volt az Osztrák-Magyar Monarchia egész területén. Abbáziában, 1910 táján történt: Réthy Béla egy padon üldögélt és erősen köhécselt. Odalépett hozzá egy úr, és megkínálta Réthy-féle pemetefű cukorkával, mondván:
- Ezt próbálja meg, biztosan segít.
Szinte példa nélküli az édességiparban, hogy a köhögéscsillapító cukorka évtizedeken keresztül megőrizte hegemóniáját, és idővel népszerűsége egyre nőtt. Ehhez hozzájárult az is, hogy a viszonteladók 33%25 engedményt kaptak, a fogyasztóknak pedig kívánságra postán (bérmentve) is küldtek a cukorkából. Réthyék éltek a reklám kínálta lehetőségekkel. Számolócédulák ezreit küldték a patikákba és a vegyeskereskedésekbe. Hirdetéseik közül néhányra még emlékeznek az idősebbek.
Az első világháború után a patika mögött felépült a gyár. Gyógyszereket, kb. 300-féle cukorkát és háztartás-vegyipari termékeket gyártottak. Rendszeresen szállítottak külföldre is. Az 1920-as években az alapító munkáját gyógyszerész és vegyész képzettségű gyermekei folytatták. A gyárat 1949-ben államosították és megszüntették. A terméket 1957-től a Hungaronektár békési üzemében (zömében a Réthy-gyár régi dolgozóival) ismét gyártani kezdték Pemetefű gyógycukorka néven.
Minősége elmaradt a Réthy-féle mögött, nem az eredeti recept alapján készült. Az üzemet 1991-ben átvette a Medisweet Kft. A cukorka gyártását 1997-ben abbahagyták. A terméket a Microse Kft. újította fel 1999-ben.
Kellemes ízén túl köhögés csillapítására, rekedtség és hurut ellen használják.
A hagyományos termék: a Réthy-gyárban először a cukrot és a keményítőszörpöt üstben, keverés közben, melegítéssel feloldották, majd a hőmérsékletet növelve, vákuumban besűrítették, amíg elérte a megfelelő sűrűséget. A cukormasszát márványlapra (később vízhűtéses vasasztalra) öntötték. Amikor kissé megdermedt, rászórták az ízesítőanyagot és a sötét színt adó cukorfestéket. Az ízesítőanyag receptje titkos volt, a pemetefű volt a "lelke". (A pemetefű legelőkön, utak mentén termő, minden ízében keserű, évelő növény. Zsenge szárú leveles hajtását használják a gyógycukorkák készítéséhez. Teáját légcsőhurut ellen ajánlják.) Az ízesítő- és színezőanyagok begyúrása még melegen, azbesztkesztyűben történt. Ezt követően a cukormasszát két, formanegatívokat tartalmazó, a cukorkaformát kialakító henger között hajtották át. Minden cukorka felületén a RÉTHY név volt olvasható. A cukorkát hűtötték, majd a szemeket drazséüstbe rakták, és itt, forgatás közben telített cukorszirupot csorgattak rá. Ez lapos kristályokat képzett a felületen, és megakadályozta a levegő nedvességtartalmának felvételét. Nagy gondot fordítottak a termék csomagolására (zsebbe tehető, kerek vagy lapos téglatest dobozok).
A felújított termék gyártása a kor technikai színvonalának megfelelően, az általános keménycukorka-készítési technológia alapján történik. A különleges tudás az ízesítőanyag receptúrájához fűződik. Ez nem azonos a Réthy-félével, de ízében hasonló hatású. Ma a gyógynövénykivonatot szárított gyógynövényekből forrázással, majd állás után centrifugázással készítik. A gyógynövényes forrázatot a cukoroldáshoz szükséges vízzel együtt adják a cukorhoz, hozzáadják a keményítőszörpöt, feloldják, majd vákuumban besűrítik. A massza hideg asztalra kerül, ahol hozzákeverik a többi alkotóelemet (a kristályvanillint és a színezőanyagot). A homogenizálást követően szemeket formáznak belőle, majd hűtik. A kihűlt cukorkákat cukorkristály felületi védőréteggel látják el a nedvesség felvétele ellen.
A cukorkát 75 g tömegben először színtelen műanyag tasakokba töltik, majd színesen nyomott, téglatest alakú lapos papírdobozba csomagolják.
A termék egyedüli készítője az érdi Microse Kft. A gyártást 1999 januárjában, egy növényi drogokkal ízesített cukorkacsalád tagjaként kezdték meg. Csomagolása a Réthy-féle pemetefűére emlékeztető. Az első évben 75 ezer dobozzal készítettek belőle. Gyógyszertárak, édességboltok és élelmiszerüzletek forgalmazzák.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés