Borismereti tanfolyam 11. - fehér világfajták - A Rajnai rizling

Borismereti tanfolyam 11. - fehér világfajták - A Rajnai rizling - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Borismereti sorozat Pelle László borszakértőtől – fehér világfajták
A Rajnai rizling

rizlingA fehér világfajták közül ezúttal a Rajnai rizling kerül sorra. Rögtön az elején szeretném tisztázni, hogy ez az elnevezés kizárólag Magyarországon használatos. Mindenhol a világon, jelző nélkül, egyszerűen csak rizlingnek hívják. Ennek a speciálisan magyar megkülönböztető elnevezésnek az a magyarázata, hogy létezik hazánkban egy igen elterjedt fehér szőlőfajta, az olaszrizling és a névazonosság miatt van szükség erre a kiegészítésre. Megjegyzem, a két rizling fajtának semmi köze egymáshoz, az olaszrizling neve ellenére valószínűleg francia eredetű,

 Magyarországon eléggé elterjedt fajta, a rajnai rizling német, a Rajna völgyében a mai napig a legelterjedtebb szőlőfajta.

Magyarországon a rajnai rizling termőterülete körülbelül az össz terület két százaléka, tehát nem túlságosan elterjedt. Németországban a Rajna és a Mosel völgyében fő fajta és Elzász területén is jelentős az aránya, amely tudvalevőleg Franciaországhoz tartozik de német nemzeti-kulturális gyökerekkel rendelkezik.

A világon elterjedt még Ausztráliában és Új-Zélandon, nagyon szép kései szüretelésű borok készülnek ott is.
A rajnai rizling egy jó termőképességű, ugyanakkor nem túl sokat termő fajta, a hideget jól tűri, bár rothadásra kissé hajlamos. A fürtök és a szemek is viszonylag kicsik, a késői szüretet jól bírja, sokáig kint hagyható a tőkén, ha a seregélyek is úgy akarják. A Rajna völgyében jellegzetes stílusban készítik, élénk, viszonylag sok savval, amit némi maradék cukorral ellensúlyoznak. Németországban a kései szüretnek komoly hagyományai vannak és különféle minőségi osztályokba sorolják ezeket a borokülönlegességeket. A normál szüretű bort kabinet minőségűnek nevezik, a késői szüretűeket pedig spätlese, auslese, beerenauslese, trockenbeerenauslese. Ez utóbbi, tehát a trockenbeerenauslese a tokaji aszúhoz hasonló, ritka, drága, nagyon magas minőséget jelentő remekmű. Természetesen a közismert jégbor, vagyis az Eiswein is jobbára rajnai rizlingből készül.
Magyarországon az Alföldön, a Balaton környékén és Móri borvidéken készülnek szép rajnai rizlingek.
A rajnai rizling borra az a jellemző, hogy frissen élénk, almás, kajszis illata van, ami érettebb állapotban ananászos, trópusi gyümölcsös jellegbe hajlik és az érlelt, több éves rajnai rizling nagyon jellegzetes petrolos jegyeket mutat, de ne tessenek megijedni és benzinkútra gondolni, ez inkább csak egy nagyon halvány érzet.
Szépen érik és a benne lévő viszonylag sok savnak köszönhetően nagyon elegáns, ami jó tartást ad a bornak, így akár évtizedekre is el lehet tárolni egy magas minőségű rajnai rizlinget.
Az Alföldön a kunsági, a hajós-bajai és a csongrádi borvidéken igen elterjedt, a kunsági borvidéken a Frittmann és a Béla Borászat nagyon szép rajnai rizlingeket készít.
Szerintem ez a fajta a fagytűrésével, megbízható termőképességével, elegáns megjelenésével az Alföld egyik ígéretes fajtája.

Pelle László borszakértő

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés