Antal Pincészet (Antalvin Kft.) Baja

Antal Pincészet (Antalvin Kft.) Baja - 5.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

A bajai székhelyű ANTAL BORÁSZAT (ANTALVIN Kft.) családi pincészet. A Hajós-Bajai és a Szekszárdi borvidéken elhelyezkedő 23 hektár, nagyrészt saját telepítésű, fiatal ültetvényeken, lösz alapkőzeten kialakult, löszös homoktalajon és barna erdőtalajon termelt minőségi szőlőfajtákból reduktív eljárással készíti friss, üde fehér- és roséborait. Pincészetünk korszerű, legmodernebb szüretelő és feldolgozó eszközökkel, korracél tárolókkal és palackozó géppel rendelkezik.
Szőlőfajtáink: Cserszegi fűszeres, Chardonnay, Olaszrizling, Pinot Noir, Kékfrankos, Merlot, Néro, Cabernet Sauvignon

Szüret az Antal Pincészetnél

 Antal Pincészet - szemle a nyári szőlőben 2013

Az év első tavaszi napját kihasználva látogatást tettünk a Duna-Tisza között található Hajós-Bajai borvidék egyik kiemelkedő pincészetében, mégpedig az Antalvin Kft által működtetett Antal pincészetben. Anélkül, hogy a borvidék bemutatásába bonyolódnék, legyen elég csak annyi, hogy a Hajós-bajai borvidéket a lösz alapkőzetnek és a Duna közelségének köszönhetően, akár Szekszárdi borvidék kisöccsének is tekinthetjük, annak összes jellemzőjével.

A pincészetben már az 1980-as évek elejétől készítenek és árusítanak saját borokat. Eleinte csak kisterületű, szakcsoporti szőlőtermesztéssel, borkészítéssel foglalkozott ez a családi tulajdonban lévő pincészet, azonban a ’90-es évek végétől belekezdtek saját, nagyobb méretű szőlőtermesztésbe is. Ebből adódik, hogy a jelenlegi legidősebb szőlőterületük 1998 őszén került telepítésre, majd 2003-ban és 2012-ben bővítették a birtokot. Így most 18 hektár termő és 4,8 hektár új ültetvényen gazdálkodnak Baja és Nemesnádudvar határában.

A meglévő, összesen 23 hektáros területen többféle, a borvidékre jellemző szőlőfajtát termesztenek. Megtalálható itt a Cserszegi fűszeres, Chardonnay, az Olaszrizling, a Pinot Noir, a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Merlot és a Nero is. Bár többségében kékszőlőt termeszt a pincészet, még sincs vörös túlsúly az előállított borok között, ugyanis a vörösbort adó fajtákból nagyobb mértékben rosé borokat készítenek. Ezen nincs mit csodálkozni, hisz a borvidék az utóbbi években igen látványos eredményeket ért el a rozékkal. Termesztési módként ernyőművelést alkalmaznak, amellyel keskeny, jól szellőző lombfalat tudnak nevelni, így biztosítva a nagyobb, napsütötte, árnyékmentes, szőlőcukor termelő levélfelületet. Az ültetvényekben 3 méteres sortávot használnak, és közel 4000 tőke található egy hektáron. A szőlőtermesztésben a metszésen kívül mindent gépesített és a legkorszerűbb gépekkel dolgoznak.

A pincészet feldolgozási technológiája mindenben megfelel a kor elvárásainak. A feldolgozás során a bogyózás és zúzás után pneumatikus présbe juttatják a szőlőszemeket, majd a kipréselt lé egy zárt rendszeren keresztül jut el a hűthető acéltartályokig, ahol a musttisztítás után az erjesztés irányított módon, a hőmérséklet szabályozásával történik. Ezzel a zárt rendszerű technológiával megakadályozzák a szőlőmust oxidációját, és az erjedés során megőrzik a fajtára jellemző ízeket, illatokat.

A borászat kitűnő borait nem csak a fogyasztók, hanem a borversenyen elért eredményeik is minősítik. Számtalan borversenyen (helyi, regionális, országos) érmes helyeket értek el, Champion díjat, Felső-Bácska legjobb bora díjat, város bora címet.

. Említésként, íme néhány eredmény a 2012-es évjárat boraiból:

  • Chardonnay: Felső-bácskai borverseny (Jánoshalma, 2013) aranyérem

  • Olaszrizling: Felső-bácskai borverseny (Jánoshalma, 2013) aranyérem

  • Kékfrankos rozé: 2012-es Országos Miklós-napi rozé borverseny, ezüstérem

  • Cserszegi fűszeres: Illatos borok országos versenye (2012), ezüstérem

Saját benyomásaim alapján, érdemes az Antal pincészetet meglátogatni és borait megkóstolni. Nem csak baráti borozgatásokhoz megfelelőek, hanem egy könnyed vasárnapi ebéd mellé is ideális kísérő például az Antal pincészet egyik rozé bora. Jómagam nem vagyok nagy borszakértő, azonban a pincészetben tett látogatásunk során alkalmam nyílt megkóstolni a borászat Merlot rozé borát, amelyet személyesen a pincészet egyik tulajdonosa, Antal Attila szőlész-borász szakmérnök ajánlott. Első megszólalásakor kiderült számomra, hogy egy igazi, elkötelezett borásszal állok szemben, aki tudja és érti is, amit csinál. Megillatolva a rozét, egy kellemes epres-málnás illatvilágot tapasztaltam, amelyet az ízvilágában is érezhetünk. A bor íze és illata mellett, ami még számomra feltűnt és érdekesnek találtam, az az üvegeken használt élénk színek, valamint a hosszúkás címke, ami egységes arculatot ad a teljes borpalettának, azonban mégis minden fajtán különböző, utalva a palackban lévő fajta jellegére. Nagyon tetszett a laza stílusú „A” betű használata a címkéken, amely már messziről felismerhetővé teszi, hogy az Antal pincészet egyik borával állunk szemben. Ahogy néztem a címkéket és közben hallgattam Attila mondandóját, rájöttem, hogy a címkén lévő lazaságot, valószínűleg a tulajdonos temperamentuma is ihlette. (itt szerintem van egy kis ellentmondás: lazaság-temperamentum)

A pincelátogatás záróakkordjaként, Attila meghívott bennünket az egyik Duna parti (állítólag az egyik legjobb a városban) halászcsárdába, egy jó bajai halászlére. A tipikusan bajai stílusban készült hallé szegedi létemre is nagyon ízlett, a dolog egyetlen szépséghibája az volt, hogy egyelőre nem tartanak Antal borokat a csárdában, pedig egy jó Antal rozé tökéletesen kiegészítette volna a halászlét, vagy akár a Merlot vagy egy Kékfrankos is harmonizált volna a halászlé paprikás ízvilágához. Csak remélni tudom, hogy ezt a lehetőséget az étterem felismeri és a jövőben használni fogja, ugyanis egy nagyon hangulatos helyről van szó, remek kilátással a Sugovicára és a Türr István kilátóra.

Mindezek után csak ajánlani tudom az Antal pincészet borait mindenkinek, aki szereti az igényesen elkészített, könnyed, friss, gyümölcsökre emlékeztető zamatú Hajós-Bajai borokat.

Csukás Sándor 2013

Szőlőfajtáink - boraink

Cserszegi fűszeres:A cserszegi általános jegye a kissé muskotályba hajló, fűszeres illat és íz, amiben bodza és olykor sárgabarack, keleti fűszer, méz jelenik meg. Zöldessárga színe és fénye elegáns megjelenést ad a bornak.

Chardonnay:Franciaországból származó szőlőfajta.A termés íze édes, jellegzetes zamatú. Kedvező időjárási körülmények esetén magas cukorfokkal szüretelhető.Bora általában kemény karakterű, finom zamatú, alkoholban gazdag.

Olaszrizling:Az olaszrizling hazánk legelterjedtebb fehérszőlő fajtája, hazánkba német közvetítéssel került.Fürtje kicsi vagy közepesen nagy, tömött. Apró, vékony héjú, sárgászöld bogyói igen lédúsak, aszúsodásra hajlamosak. Az olaszrizlingből készült borok íze a kesernyés mandulára emlékeztet.

Pinot Noir:Franciaországból származik. Nálunk elsősorban vörösbor készül terméséből. A szőlőszemek vékony héjúak, mélykék színűek és rendkívül édesek. Bora zamatokban gazdag, leginkább meggyre, málnára, szilvára, eperre vagy a cseresznyére emlékeztet.

Kékfrankos:A legelterjedtebb kékszőlő fajtánk. A termés színe sötétkék, kissé hamvas és lédús, az íze édes. Bora kellemes zamatú, csersavdús, sötétvörös színű, kissé savas. A hazai rozék nagy része kékfrankosból készül.

Merlot:Elterjedt és népszerű francia szőlőfajta. Neve a francia merle, merleau (feketerigó) szóból ered, valószínűleg bogyóinak sötét színe miatt. Fürtjei kicsik, bogyói vastag héjúak, kevésbé lédúsak, sötétkékek. A belőle készült bor mélyvörös színű, telt, bársonyos ízű, jellegzetes aromájú, száraz, sok f estékanyagot tartalmazó. Hosszan érlelhető csúcsborok alapanyaga.

Néro:A Néró egy sötétkék színű, bőlevű, fűszeres zamatú csemegeszőlő-fajta. Az egyedüli csemegeszőlő, amiből vörösbor készíthető.Fürtje vállas vagy szárnyas, nagy, tömött.Magas cukorfokkal és savtartalommal érik be szeptember elején. Gombás betegségekkel szemben ellenálló. Bora igazoltan gyógyhatású, gyulladáscsökkentő hatású.

Cabernet Sauvignon:Franciaországból származó szőlőfajta. A bora különleges minőségű, cserzőanyagban gazdag. A jó évjáratok elég hosszú idő alatt fejlődnek ki, 5-6 év „türelmi idő”, hordós és palackos érlelés kell a csúcsponthoz. Értékét növeli, hogy képes ezután akár egy évtizedig is kiváló formában kényeztetni a fogyasztót.Újabban kiváló rozéborokat is készítenek belőle.

Kapcsolat

Cím:

Baja
Tóth Kálmán tér 8.
(Pince: Forrás köz. 15.)

Bács-kiskun megye
6500
HU

Mobil: +36 30 248 2159

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés