Borkóstoló és borismeret Pelle Lászlóval - A Sauvignon Blanc

Borkóstoló és borismeret Pelle Lászlóval - A Sauvignon Blanc - 5.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Borkóstoló és borismeret Pelle Lászlóval - A Sauvignon Blanc

Nyakas Pincészet - 2010-es Budai Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc szőlőfajta

Nyakas Pincészet - 2010-es Budai Sauvignon Blanc

 

 A Sauvignon blanc

A mai alkalommal a Sauvignon blanc szőlő fajtával, illetve a Sauvignon blanc borral ismerkedünk meg! Mint a neve is utal rá, francia eredetű fajtáról van szó. Jelenleg a Loire völgyében termesztik a legnagyobb mennyiségben és a legjobb minőségben is. Azon belül is Pouilly Fumé, illetve Sancerre a Sauvignon blanc igazi hazája. Ezen kívül még a Bordói borvidék egyetlen fehérboros szegletében Sauternes-ben termesztik, ahol a késői szüretben a Muscadet-tel, Pinot blanc-al együtt készülnek a híres Sauternes-i borok amelyek a tokaji természetes édes borok legnagyobb vetélytársai a világban.
A szőlőről azt kell tudni, hogy erőteljes növekedésű, jól termelhető fajtáról van szó. A bora pedig nagyon jellegzetes, viszonylag korai szüretben kimondottan vágott füves, bürkös, csalános illatjegyeket hordoz, savait tekintve üde, friss, kissé édeskés borról van szó, amelyet célszerű korán is fogyasztani. Az említett Sauternes-i késői szüret változata persze egészen más kategória. A világon Franciaország mellett Olaszországban is eléggé elterjedt a Sauvignon blanc -ott is egy könnyedebb stílust készítenek belőle. Az új világban elsősorban Ausztráliában és Új-Zélandon fantasztikus illatokat ad, ahol sokkal érettebb állapotban szüretelnek, alacsonyabb hőmérsékleten, hűvösebb klímán termesztik és ezért a vágott füves, zöld paprikás jegyek helyett inkább trópusi gyümölcsös, mangós, papalyás, kissé őszibarackos íz jegyeket tudnak a borból elő csalni.
A Sauvignon blanc szőlőfajta Magyarországon viszonylag újnak számít, hisz az elmúlt 20-25 évben terjedt el. A fő magyarországi termőhelyei a Balaton környéki borvidékek, mint tudjuk ez hat borvidéket jelent, de újabban balatoni borrégióról beszélünk.
Nagyon elterjedt fajta az Etyek-budai borvidéken, ahol pezsgő alapanyagként is használják. Ezen kívül nagyon szép Sauvignon Blanc-okat lehet kóstolni a soproni borvidékről, illetve a Mátra-aljáról is.
A termesztése nem túlságosan nehéz - Magyarországon, ami a szőlőtermesztés északi határán van - ez a nem túl hosszú tenyészidejű, viszonylag korán eredő, korán érő és korán szüretelhető szőlőfajta igazán jó körülményekre talált. A Balaton környéki borvidékeken nagyon szép Sauvignon Blanc-okat kóstolhatunk például a Jásdi Pincészettől, a Figula Pincészettől, a soproni borvidéken Taschner Pincészettől, illetve a Mátra-alján több borászat is készít jó minőségű, jól iható Sauvignon blanc-okat.
A kóstolásra választott borunk a magyarországi Sauvignon blanc palettáról a Nyakas Pincészet 2010-es bora. A Sauvignon blanc Magyarországon az Etyek-budai borvidéken, a Balaton-felvidéken, illetve a Soproni borvidéken, tehát a hűvösebb borvidéken terjedt el. A Nyakas Pincészetet remélem nagyon sokan ismerik. Az Etyek-budai borvidék legnagyobb és egyik legismertebb pincészetéről van szó, amely tulajdonképpen egy volt TSZ üzemág átalakulásával nagyon szerencsésen megújult. A Nyakas borászat szakmai vezetését hosszú ideig Malya Ernő látta el, akit korábban az „Év bortermelője" rangos szakmai díjjal is kitüntettek. 2010-es évjáratú borról van szó, ami nem volt egy könnyű évjárat, de ezeknek a viszonylag könnyű, reduktív fehérboroknak elfogadható alapanyagot lehetett szüretelni 2010-ben is. Nem, úgy, mint például a hosszabb tenyészidejű kék szőlők, a Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet franc.
A bort első pillanatban ha megnézzük akkor látjuk ezt a világos-zöldes színeket, ami ugye a reduktív érlelésre utal. Irányított erjesztés, faélesztők használata és mivel fahordót nem használnak, így ezek a gyümölcsös aromák amelyeket az imént említettem, megjelennek a borban. Emellett a vegetális, tehát a füves-szénás illat is érezhető. Mondhatnám, hogy a Nyakas boroknak - amit én egyébként nagyon nagyra értékelek az egyes pincészetek tevékenységének sorában -saját felismerhető jellege van. Köszönhető ez a termőhelynek, a szőlőtermesztési technológiának, de legalább ilyen nagymértékben a borkészítési eljárásoknak is.
Pelle László borszakértő

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés