Untitled Document


Untitled Document

Untitled Document



Untitled Document





KERES VAGY KÍNÁL?

Adja fel apróhirdetését ingyen!

www.ingyenaprohirdetes.hu

 

Untitled Document

Tömések

Általában érdemes helyi érzéstelenítés mellett elkészíteni a töméseket is, mert a nagy precizitást igénylő munkát csak úgy lehet pontosan elvégezni, ha a páciens nyugodtan ül a kezelés alatt.  Erősebb a hatás, ha az érzéstelenítéshez az orvos ultracaint használ, és használatakor sokkal ritkábban lép fel allergiás reakció, mint az elterjedtebb lidocainnál, bár az ára egy kicsit több. Ha a fogorvos nagy türelemmel és igen lassan injectálja be az érzéstelenítőt, úgy a retteget "szuri"  alig lesz fájdalmas.

Néhány éve még fontos volt bizonyos alapelveket betartani a fogorvosnak az üregek kialakításakor:
A töméshatárok mindenhol öntisztuló helyekre kerüljenek. Így a gondos fogmosáson túl a nyál és nyelv is tisztogatja azokat a kritikus pontokat, ahol a tömés találkozik  a fogunkkal, nagyban megnövelve annak élettartamát. Ha a fogorvos helyesen alakítja ki az üreget, úgy annak bemeneti átmérője kisebb, mint az üreg alja, úgy elvileg a tömés logikusan nem tud kiesni.

Ma már a korszerű ragasztásos technilával készült töméseknél ezeket az elveket félredobhatjuk. Az új tömőanyagok kémiai kötésbe kerülnek a fogakkal, így csak a minimális foganyag eltávolítására van szükség. Csak a szuvas elsötétedett részeket szabad eltávolítani, s utána a helyes rétegezési technikával bejuttatott tömőanyag komplikáció mentesen hosszú évekig marad a helyén.

UV-fényrekötő tömések

Az UV-tömés legnagyobb  előnye a kitünő esztétikai hatás, épp ezért lehet kitűnően alkalmazni a frontfogak restaurációjánál.

Fontos, hogy a tömés és a fog közé szigetelő réteg, alaptömés kerüljön, mert ennek elmulasztása esetén fogelhalás alakulhat ki.

A szuvas részek eltávolítása után speciális savval megmaratják a fog töméssel találkozó felszínét. Az így kialakult mikroszkópikusan egyenetlen felszínre ragasztó (bond) kerül. Ezt néhány másodpercig polimerizáljuk az uv-fénnyel, majd az üregbe kerülhet a tömőanyag is. Ha túl mélyre kell tömni, a biztonságosabb kötés miatt jobb, ha az orvos több rétegben viszi be az anyagot.A köznyelv gyakran porcelán tömésnek nevezi helytelenül, inkább műanyag tömésnek nevezhető.

(A porcelán tömést vagy a szaknyelv szerint kerámia inlay-t a fogtechnikus készíti a fogorvos gondos előkészítése után a kitisztított és az irányelvek szerint elkészített üregről vett minta után. )

A fényrekötő tömések széli zárodása pontos lehet, ha a fogorvos megfelelő műszerekkel gondosan políroz. Így már csak az anyag természetes zsugorodása okozhat pontatlanságot. Ezért jobb, ha az orvos inkább a drágább, de jobb minőségű anyagokat használja.


erősen kilyukadt felső frontfog

restaurálás után

Hátsó örlőfogakba is alkalmazható, bár nem olyan tartós, mint az arany vagy ezüst alapú tömések.

E töméseknél leggyakrabban felléphető probléma, hogy a fog elhal, színe besötétedik, s fájdalmasan megduzzad. A fogorvos legtöbbször megelőzheti a bajt, ha megfelelő minőségű és vastagságú alapozó tömést helyez az UV-tömés alá. A fogelhalás gyakrabban fordulhat elő, ha a szuvasodás mély, így a tömés megközelíti a fogbélkamrát. Ilyenkor jobb amalgám tömést alkalmazni, vagy ha a páciens idegenkedik ettől a benne lévő higany káros hatása miatt, szóba jöhet az arany vagy kerámia-arany tömések is. (hátrányuk a magas előállítási költség).

Amalgám tömések

Ezüst, vas és higany tartalmú, nagy szilárdságú, így igen tartós tömések. Igazi hátrányuk a  nem megfelelő esztétikai hatás sötét színük miatt.

 

Ha a fogorvos nem ügyel a tömőanyag keverésénél annak ideális arányaira, úgy az idő előtt zsugorodik, s így a tömés mellett másodlagosan újra kialakul a fogszuvasodás.

Egyre több szó esik az amalgám tömésben lévő higany káros mérgező hatásáról, amelyet speciális műszerekkel mutatnak ki, bár megjegyezném, hogy sok halfajta elfogyasztásakor lényegesen több higany jut szervezetünkbe.

Arany és kerámia tömések, un.: INLAY-k

Aranyinlay

  • Az egyetlen olyan tömésféleség, amely az idő múlásával csak javul. Ennek egyszerű a magyarázata; a nagy arany tartalmú tömés használatakor, - azaz a rágáskor - egyre jobban hozzáütögetjük a tömésszélt a fogszélhez, így az ahhoz tökéle- tesen hozzásímulva  megakadályozva a  másodlagosan kialakuló fogszuvasodást.
  • Az egyetlen olyan tömés, amely teljességgel biokompatibilis, azaz anyagának semmilyen káros hatása nincs.

Itt nem a szokásos módon készíti elő az üreget a fogorvos, mert a laborban elkészült tömésnek később kell a helyére csusszanni, így ügyelni kell, hogy az üreg falai néhány foknyira tartsanak össze az üregben befelé haladva.

A tömést a fogtechnikus készíti el a fogorvos által vett lenyomat szerint. Miután nem kell attól tartani, hogy az anyag idő előtt megköt, korlátlan idő áll rendelkezésre, hogy a legszebb és legideálisabb formákat mintázza meg.

 

 

A tömés beragasztása után a fogorvosnak gondosan hozzá kell poliroznia az arany szélét a foghoz, s így végre elkészült a legtartósabb tömés tipus.

Ha a pácienst zavarja esztétikailag az arany színe (bár az elfeketedett amalgámtól biztosan szebb) - szóba jöhet, hogy az arany tetejére kerámia leplezést tegyenek megfelelő fogszín választás után. Ilyenkor mindig marad a fog és a porcelán tömés határán egy kb. 1mm széles arany szegély. Hátsó fogakról lévén szó, ez elenyészőestétikai hiányosság

Az arany elhagyása is lehetséges, ez a kerámia inlay. Előnye a tökéletes esztétikai hatás, hátránya az arany tartalmú inlaykel szemben, épp az arany hiánya miatt, a hosszú távon is kifogástalanul működő széli záródás nem egyértelműen garantálható, s az esetlegesen helytelenűl kialakított konstrukcióknál az elvékonyított kerámiaszél letöredezhet.

Ahol a tömés nincs kitéve nagy rágónyomásnak, ott egyértelműen lehetséges, hogy tisztán kerámiából készüljön, mert az elvékonyított tömésszél nem tud letörni. Ilyen területek elsősorban a fognyakon fordulnak elő.

 

 

 

 

 

 




Untitled Document

Untitled Document