Untitled Document


Untitled Document

Untitled DocumentUntitled Document

KERES VAGY KÍNÁL?

Adja fel apróhirdetését ingyen!

www.ingyenaprohirdetes.hu

 

Untitled Document

Fogpótlások

Azt mindannyian tudjuk, hogy a fogak hiánya az elégtelen rágás miatt gyomorpanaszokat okozhat, hogy ez a mosoly nem nevezhető éppen megnyerőnek, de azt már csak a szakemberek tudják, hogy fogazat még milyen maradandó károkat szenvedhet.

 

 


A fogak keresik a kontaktust a rágópárjukkal, a szakzsargon szerint az antagonistájukkal , illetve a szomszédos előtte álló fogakkal. Így, ha például hiányzik az alsó, sorrendben számolt hatodik fogunk, úgy a felette lévő hatodik fog, miután az nem találja az antagonistáját, lassan, de biztosan kiemelkedik a fogágyból, s hosszú távon akár újabb fogat is elveszíthetünk. Mivel a baj nem jár egyedül, a hiányzó hatodik fog mögötti hetes fog pedig előrebillen.

Mindezekből látható, milyen fontos, hogy ragaszkodjunk még meglévő fogainkhoz, de ha mégis ki kellet húzatni, minnél előbb pótoltassuk be azt.

 

 

 

Koronák, hidak

Ha a fog annyira roncsolódott, hogy a megmaradt foganyag már nem tudja biztonsággal megtartani a belehelyezett tömoanyagot, akkor érdemesebb koronával védeni.

Gyakori igény, hogy esztétikai okok miatt készíttett valaki koronákat, ha nem elégedett valamely foga vagy fogai színével, esetleg formájával.


elszínezodött, kopott fogak

felso, nem túl fehér,
természetes színu restaurálás

Sokan attól tartanak, hogy a fog talán elromlik a korona alatt. Ez így nem igaz, de elofordulhat abban az esetben, ha a fogorvos vagy a technikusa alapveto hibát vét.Ha a korona cseréjekor kiderül, hogy a fog teljesen tönkrement, akkor egészen biztosan bo korona készült, azaz nem zárt a fognyaknál, így bármi alákerülhetett, tönkretéve így a fogat. 

Leggyakrabban ez úgy fordulhat elo, ha  a fog  elokészítésekor, azaz  a fog koronához történo csiszolásakor a fognyak kerülete kisebb marad, mint a fogkorona valamely felette álló része szaknyelven  alámenos marad, ( lásd: ábra)

így logikusan már csak olyan koronát tud a fogtechnikus készíteni, amely vagy nem képes a helyére csusszanni, vagy bo lesz a fog nyakánál.
Ha fogorvos-fogtechnikus páros összeszokott precíz munkát végez, úgy hosszútávon, 10-15 évig is tartó, jól muködo és esztétikus koronákat készít.

Precízebb elokészítést igényel a vállas koronák készítése. Ezeket alkalmazva elkerülheto az ínyszél alatti bizonytalan koronaszél, a fogtechnikus egy jól látható vállra helyezi a korrekt koronazárást, így az íny nem színezodik el, s az végeredmény is sokkal szebb lesz.

 

Csúsztatók

Ha a páciensnek az összes foga hiányzik, legegyszerubben teljes kiveheto fogsorral, protézissel pótolható.Ha az egyik, vagy mindkét oldali hátsó foghiánya van az illetonek, így nincs mihez kötni a rögzített pótlást (hidat), s nem alkalmas implan- tátum beültetésre sem,akkor logikusan csak részlegesen kiveheto pótlás készítheto. Számtalan tipusa van, a legnépszerubb közülük a szaknyelv szerint preci-vertix csúsztatóként ismeretes.


koronák a patrixal
A meglévo fogakra koronák kerülnek
(a fix tartás miatt legalább kettore),
s ezekhez egy gyárilag készült rudacskát, patrixot épít a fogtechnikus.

a patrixra csúszó matrix
A kiveheto pótlásba a patrixra tokéletesen illeszkedo patent, matrix kerül.  Ez az esztétikailag is kifogástalan megoldás semmilyen irányú elmozdulását nem engedi a protézis- nek, s harmónikusan megosztja a rágóterhelést az íny és a megmaradt fogak közt.

Ha a páciens idegenkedik a részben kiveheto pótlástól, s nem megoldható az implantáció sem, úgy öszvér megoldásként lehetoség van úgynevezett üvegpillér es megoldásra. Régebben, ha nem voltak meg a hátsó fogak, gyakran alkalmazták az oldalsó fogakra (szemfog, kisörlo) készült koronákkal egybeöntött egy vagy  két  lengo- fogat pótlásnak. Mint a nevében is benne van, ezek a lengo pótfogak nem támaszkodnak meg az ínyen, mert az kifekélyesedett volna. Így csak az egyik oldalról vannak megtámasztva. Rágáskor a fizikában tanult félkarú emelo elve alapján minden alkalommal eros, nem tengelyirányú ero hat a lengotag melletti elso koronázott fogra. Így az elobb-utóbb megmozdul, s gyökérhártya gyulladást kap. Ezt hivatott kiküszöbölni az üvegpilléres megoldás, nagy vitát indítva el ezzel a fogorvos berkekben. Itt az oldalsó fogakra készült koronákhoz kapcsolt hátsó pótfogak nem a levegoben állnak, hanem úgynevezett üvegpilléren támaszkodnak az ínyen. A lényeg, hogy ezt az anyagot nagyon pontosan lehet az ínyre fektetni, s az nem fekélyesedik ki.

Hátránya, hogy logikusan az álcsont ritkulása kell, hogy fellépjen az üvegpillér terhelése alatt, de ezt nagy gyakorisággal nem mindig lehetett röntgenképekkel bizonyítani, és sok páciens hordja nagy megelégedettséggel

Vitathatatlan elonye, hogy jóval olcsóbb és egyszerubb megoldás, mint a sebészi implantáció.

Gyakran nincs is más megoldás, például:

  • ha az illeto aszmatikus okok, hányinger vagy csak egyszeruen hiúsági ok miatt nem tud kiveheto fogsort viselni
  • az implantáció pedig valamely kizáró ok miatt, mint például cukorbetegség, anatómiai viszonyok vagy egyszeruen anyagi okok miatt nem jöhet szóba.

 

Porcelán héjak

Ha az elülso frontfogak formájával vagy színével nem elégedett a páciens, elegáns, szép megoldást ad a korrekcióra kerámia héjakkal, úgynevezett fazettákkal történo leplezés.

Nagy elonye, hogy nem kell teljesen körbecsiszolni a fogat, így   kevesebb foganyag esik áldozatul, mint a koronával történo korrekciónál.

 

Csapos fogak

Ha a fog koronai része letöredezett, nem biztos, hogy a megmaradt gyökeret feltétlen el kell távolítani.

Amennyiben rtg-nel igazolható, hogy a gyökér körüli csontállomány korrekt, nincs gyulladás, a gyökércsatornát meg kell tömni.

Gyulladás esetén lehetséges a gyökérkezelés, esetleg a beteg gyökércsúcs sebészi eltávolítása, a resectio.

A panaszmentes gyökérbe speciális muszerekkel furatot készít a fogorvos, majd megmintázza a járatot.


a megmunkált gyökércsatorna

behelyezett csapos mucsonk

színben megfelelo korona

Ez alapján a fogtechnikus pontosan beleillo csapot készít fémbol, megönti az ehhez kapcsolódó lecsiszolt fogformát. Tehát helyesen inkább csapos mucsonknak kell nevezni a felépítményt csapos fog helyett. Régebben készítettek csapos fogat is, de probléma esetén az illeto elvesztette a fogat.

Ennek beragasztása után az orvos éppen olyan esztétikus porcelán koronát tud készíteni a csapos mucsonkra, mintha nem is lett volna eredetileg letorve a fog koronai része.

 

 

 

 
Untitled Document

Untitled Document