Untitled Document


Untitled Document

Untitled Document

Untitled Document

Életmód

Manapság, amikor oly sokan rohanunk, úgy érezzük, nincs időnk egymásra, zaklatottan éljük mindennapjainkat. Testünk és lelkünk egyensúlyban tartására azonban törekedni kell, ami nem is oly nehéz, hiszen a harmónia utáni vágy mindannyiunkban benne lakozik.Ha úgy érezzük, túl sok már a stressz, szánjunk időt magunkra, kapcsoljunk ki, lazítsunk. Az alábbi cikkekkel ehhez próbálunk segítséget nyújtani.

Harmónia a lakásban

Engedjük el magunkatA harmóniára való törekvés rohanó életünk, zaklatott napjaink természetes igénye. Az otthonteremtésnek is az egyik alapvető szempontja, hogy nyugalmat, biztonságot, harmóniát tükrözzön. Mi minden szükséges ahhoz, hogy a lakásunkban mindezek megteremthetők legyenek? Sokaknak az egyszerűség, a tisztaság, a szépség az alapja a harmóniának, ami a tárgyi környezetben testesül meg: a berendezésben és a világításban, a növényekben és az egyéb kiegészítőkben, de a legmeghatározóbbak a színek. De ahol rendetlenség van, kevés figyelmet fordítanak a takarításra, tele a lakás felesleges kacatokkal, biztos, hogy a legkörültekintőbben kiválasztott színek se tudnak harmóniát teremteni. Ideális esetben a lakás mérete megfelel a család számára, a beosztása is tökéletes, a berendezés kedvükre való. és mégis, valamitől nem érzik jól magukat. Ennek többnyire a legfőbb oka a nem megfelelő színek kiválasztása. Tovább...Ősszel is harmonikusan..

Ha nyár, akkor napfény - szórakozás - jókedv, ha pedig ősz, akkor köd - búskomorság - színtelenség. Ezek az állítások akár igazak is lehetnének, ha eleve félve, szorongva nézünk az ősz elé. Akinek az ősz csak szürkeséget, bezártságot, esőt, náthát jelent, annak garantált a rosszkedv, a kedélytelenség.

Tengeri harmóniaSokan nem szeretik az őszt: a nyári napsütést, a szikrázóan kék eget felhők, köd, vadul fújó szél, korai sötétedés váltja fel. És a legszomorúbb változás: elkezdődik az iskola, a munkahelyi robot.
Való igaz, a természet őszre fordulva jelentősen hat testünkre, lelkünkre, hangulatunkra. Ma már bizonyított tény, hogy ez a változás - különösen az érzékeny embereknél - egészségügyi problémákat is okozhat. Hogyan készüljünk fel az őszi hónapokra, hogy minél kevésbé legyünk rosszkedvűek, lehangoltak, és szervezetünk minél több jót, egészségeset tudjon megőrizni a következő tavaszig? A legfontosabb: mozogjunk sokat, táplálkozzunk helyesen, és foglalkozzunk tudatosan pszichés állapotunkkal! Tovább...

 

A téli depresszió ellen

Az őszi - téli hónapok közül talán a november a legkevésbé vonzó hónap. A karácsonyi ünnepek hangulatossá, kellemessé tehetik a decembert, a január akár szép pillanatokat is tartogathat, februárban pedig csak egy picit kell még kibírni tavaszig.
De a november!
Esik az eső, a havaseső., szürke az ég., hideg van., már koradélután sötétedik., egyre kedvetlenebbek vagyunk., legszívesebben átaludnánk a következő heteket, hónapokat. Mi is történik velünk ilyenkor?
A napfény hiánya rontja a hangulatunkat, rosszul alszunk, súlyosabb esetben melatonintúltermelés alakul ki, ami magával hozhatja a depresszióval járó borús gondolatokat. Nem is értjük, miért válunk ingerlékenyebbé, szomorúbbá, esetleg telve félelemmel. Nem véletlenül kezdünk többet enni, főleg szénhidrátokat. Nagy baj, hogy csökken a koncentrációs képességünk, ami a munkában is akadályoz, de balesetveszélyes is. Nincs kedvünk társasághoz, ok nélkül türelmetlenkedünk, a levertség komolyan befolyásolja érzelmi életünket is.
Mitévők lehetünk ezekben a hónapokban? Tovább...

 

Étkezzünk okosan!

Az évszakok változásával étkezési szokásaink is alakulnak: a nyári nagy melegben nem kívánjuk a nehezebb, fűszeresebb ételeket, a forró évszak elmúltával pedig szervezetünk is átáll a borúsabb napokra: energiaigénye megnő, több kalóriát kíván. Ám ekkor is érdemes figyelnünk az egészséges, vitamindús táplálkozásra, hiszen az elégséges vitaminbevitellel felkészülhetünk a télre, éselkerülhetjük a menetrendszerűen jelentkező őszi-téli megfázásokat is. Az alábbiakban lássunk egy-egy példát egy őszi és egy nyári értendre!

Nyári étrend

Őszi étrend

 

 

 

 
Untitled Document