Untitled Document


Untitled Document

Untitled Document

Untitled Document

Harmónia a lakásban

A harmóniára való törekvés rohanó életünk, zaklatott napjaink természetes igénye. Az otthonteremtésnek is az egyik alapvető szempontja, hogy nyugalmat, biztonságot, harmóniát tükrözzön. Mi minden szükséges ahhoz, hogy a lakásunkban mindezek megteremthetők legyenek? Sokaknak az egyszerűség, a tisztaság, a szépség az alapja a harmóniának, ami a tárgyi környezetben testesül meg: a berendezésben és a világításban, a növényekben és az egyéb kiegészítőkben, de a legmeghatározóbbak a színek. De ahol rendetlenség van, kevés figyelmet fordítanak a takarításra, tele a lakás felesleges kacatokkal, biztos, hogy a legkörültekintőbben kiválasztott színek se tudnak harmóniát teremteni. Ideális esetben a lakás mérete megfelel a család számára, a beosztása is tökéletes, a berendezés kedvükre való. és mégis, valamitől nem érzik jól magukat. Ennek többnyire a legfőbb oka a nem megfelelő színek kiválasztása. Tovább rontja a helyzetet, ha a felhasznált színek nem harmonizálnak az egyes részletekkel (bútorok, textíliák, kiegészítők stb.).
Divat a high-tech stílusban berendezett lakás, a tapasztalat azonban azt bizonyítja, hogy előbb-utóbb hidegnek-ridegnek találják. Tehát mielőtt otthonunk stílusát eldöntjük, gondoljuk végig: fém vagy fa, letisztult terek vagy mozgalmasság, bőr vagy textília. Amikor otthonunkat berendezzük, tulajdonképpen önmagunk és közvetlen környezetünk között próbálunk harmóniát teremteni. Ha belépünk egy lakásba, azonnal hatni kezd ránk. Bár nem biztos, hogy tudatában vagyunk, de amit rögtön érzékelünk, az a rengeteg szín, pontosabban azok harmóniája vagy diszharmóniája. Szakemberek állítják, a színek önmagukban képesek hangulatot teremteni, tehát amikor kiválasztjuk a falak, a bútorok, a kiegészítők színeit, legyünk nagyon körültekintőek. Sokan idegenkednek a kéktől, mivel túl hidegnek találják. Pedig egy napsütötte szobában, főleg ha a teret is tágítani szeretnénk, ideális választás. Ha ágyneműhuzat vagy kárpitanyag színe, az ég vagy a tenger jut eszünkbe, ami nyugtatóan hathat ránk. A színek között is vannak divatosak, ilyen például a lila. Nagy tömegben nem egyszerűen kellemetlen, de kifejezetten hideg, nyugtalanító. Sőt a szakértők óvják a depresszióra hajlamos embereket a lila bárminemű alkalmazásától, legfeljebb fehérrel, sárgával, vagy a zöld bizonyos árnyalataival vegyítve ajánlják.
Ma igen divatosak a kovácsoltvas bútorok. Ha rossz színt választunk hozzájuk, biztosan diszharmonikus lesz a lakás, míg a terrakotta tökéletes választás. A mediterrán világot, a méltán közkedvelt Toscanat idézi a barna és a vörös keveréke, mely önmagában is kellemes életérzést áraszt. Választhatjuk fához, nádhoz, falon vagy kőpadlón is telitalálat. Ha textil, akkor fehérrel, aranysárgával kimondottan elegáns.
A rózsaszín, a tigriscsíkos, az aranysárga igen divatosak, de nagy felületen, a faltól a szőnyegig, csak ideig-óráig elviselhetők, hosszabb távon idegesítők, diszharmonikusak, de leginkább nevetségesek.
A mi és a lakásunk hangulatát az évszakok változása erősen befolyásolja, ezért törekszünk arra, hogy ősszel még harmonikusabbá tegyük otthonunkat. Ebben is elsősorban a színeknek van meghatározó szerepük, de a textíliák minősége, a bútorok alapanyaga se elhanyagolható.
Mivel évszakonként nem tudunk mindent átfesteni, de átbútorozni se a lakást, apró trükkökkel segíthetünk. A nyári színkavalkád, az erős napfény, a mozgalmas jövés-menés után az ősz a nyugalmat, elcsendesedést jelenti. Ez a változás a színekben is megjelenik, így a legjellegzetesebb a meleg vörös. A nagy felületek adottak, például a fal, de a kiegészítők felvehetik az ősz színeit. Így a meleg vörös kiegészülhet gesztenyebarnával, okkerrel, rézvörössel, esetleg szilvakékkel. Védőhuzat kerülhet az ülőgarnitúrára, pl. téglavörös a szilvakék és az olajzöld kontrasztjával, vagy őszi színekből összeállított szőnyegek melegíthetik a kőpadlót, de még a parkettát is. A könnyű nyári függönyöket is felválthatja a föld színeiben pompázó nehezebb kelme, az asztalterítőn is visszaköszönhet az évszakváltás, legyen aranybarna és narancs, vörös és zöld. A fémes tárgyak, a szürke vagy ezüstös bútorok még inkább lehangolják az embert ősszel, ezért növényekkel, puha anyagokkal kiegyenlíthetjük ezt az érzést.
Egy őszi este kedvenc fotelünkben, lágy zene, a szobaszökőkút halk csobogása, gyertyák vagy mécsesek finom fénye - kell ennél hangulatosabb?
Szinte nem is vagyunk tudatában, hogy miért szeretjük a lakásunkat, egy szoba szegletét. Apró tárgyak, gyűjteményünk kövekből, kristályokból, egy igényesen keretezett kép, lágy formák, egy gömb alakú lámpa - nagyon egyéni, hogy ki milyen környezetben érzi jól magát. Gazdag a kínálat, de egyszer biztosan mindenki rátalál arra, ami nemcsak külsőségeiben harmonikus, de a lelkében is egyensúlyt teremt.

Kurdics Erika
Perla Stúdió tanácsadó

Bővebb információt ezen az oldalon találhat.

 
Untitled Document