Untitled Document


Untitled Document

Untitled Document

Untitled Document

A téli depresszió ellen

Az őszi - téli hónapok közül talán a november a legkevésbé vonzó hónap. A karácsonyi ünnepek hangulatossá, kellemessé tehetik a decembert, a január akár szép pillanatokat is tartogathat, februárban pedig csak egy picit kell még kibírni tavaszig.
De a november!
Esik az eső, a havaseső., szürke az ég., hideg van., már koradélután sötétedik., egyre kedvetlenebbek vagyunk., legszívesebben átaludnánk a következő heteket, hónapokat. Mi is történik velünk ilyenkor?
A napfény hiánya rontja a hangulatunkat, rosszul alszunk, súlyosabb esetben melatonintúltermelés alakul ki, ami magával hozhatja a depresszióval járó borús gondolatokat. Nem is értjük, miért válunk ingerlékenyebbé, szomorúbbá, esetleg telve félelemmel. Nem véletlenül kezdünk többet enni, főleg szénhidrátokat. Nagy baj, hogy csökken a koncentrációs képességünk, ami a munkában is akadályoz, de balesetveszélyes is. Nincs kedvünk társasághoz, ok nélkül türelmetlenkedünk, a levertség komolyan befolyásolja érzelmi életünket is.
Mitévők lehetünk ezekben a hónapokban?
A legkézenfekvőbb megoldás elutazni oda, ahol ilyenkor is süt a nap, friss, vitamin-gazdag gyümölcsöket, zöldségeket ehetünk, az emberek jókedvűek, és a messziről jött, sápadt, kedvetlen vendégeket mindenfélével kényeztetik: csodálatosan kék, tiszta tengerrel, vérpezsdítő zenével, sportolási lehetőséggel, játékkal. Aki egyszer is kipróbált egy távoli, trópusi utazást, bizton állíthatja: a téli depresszió ellen ez a leghatásosabb és nem is biztos, hogy a legdrágább eszköz (adjuk össze a gyógyszerek, a kórházi ápolás, a munkából való kiesés költségeit.). Tengerparti nyaralás
Van azonban közelebbi lehetőség is: egyre többen szánják spórolt pénzük és szabadságuk egy részét téli sportok űzésére. A szomszédos országokban kiváló sípályák vonzzák a magyarokat, a "telelők" egész nap élvezhetik a kristálytiszta levegőt, a szemgyönyörködtető tájat, és bármilyen hihetetlen, sokszor a nap testet-lelket felfrissítő melegét is.
Egyre elterjedtebb, és sok szempontból vonzóbb is a téli wellness üdülés. Persze a gyógyvizes pihenés akkor igazán hatásos, ha kiadós sétákkal, vagy egyéb testmozgással, vitamindús ételek fogyasztásával, és egymásra figyelő szeretettel párosul.
Miért hangsúlyozzák a szakemberek, hogy télen is töltsünk minél több időt a szabadban? A fentieken kívül bőrünknek - ezt a nők többsége is tapasztalja - pont ebben az időjárásban lenne szüksége friss levegőre. Ugyanis kevés oxigénhez jutnak a kötőszövetek, lelassul a sejtek megújulása és anyagcseréjük, vagyis a méreganyagok nem tudnak eltávozni a szövetekből, így a bőr fakó és szürke lesz. A legkézenfekvőbb megoldás: naponta, lehetőleg délidőben, sétáljunk 1-2 órát, és használjunk természetes anyagú krémeket. Bármit is választunk, legyen benne minél több vitamin, ásványi anyag, ami segít felvenni - megkötni az oxigént és a nedvességet.

Télen - a fentiek alapján akár azt is mondhatnánk - érthető módon, hajlamosak vagyunk az ellustulásra. Nagy elszántságra van ahhoz szükség, hogy a meleg szobát, a kényelmes fotelt elhagyva, neki induljunk a parknak, az edzőteremnek, az erdőnek. Nyilvánvaló, a legjobb, ha a természetbe megyünk testünket-lelkünket felüdíteni. Nemcsak az agyunkat mossuk át, szellőztetjük ki ilyenkor, de a szakemberek szerint, ha havas terepen gyalogolunk, az a láb, a popsi formálására is különösen alkalmas.

Igyekezzünk tehát minél több időt a szabadban tölteni, de jó, ha tudjuk, s erről korábban olvashattak már ezeken az oldalakon is, pótolhatják a természetes fényforrást, a napsugarak éltető erejét bizonyos mesterséges fények is.

Testi-lelki feltöltődésünk egyik legkézenfekvőbb eszköze tehát a mozgás, a jó levegő, a napfény, legyen az a trópusokon, az itthoni hegyekben, vagy a lakásban.

Kurdics Erika
Perla Stúdió tanácsadó  

Bővebb információt ezen az oldalon találhat.

 
Untitled Document