Untitled Document


Untitled Document

Untitled Document

Untitled Document

Ősszel is harmonikusan..

Ha nyár, akkor napfény - szórakozás - jókedv, ha pedig ősz, akkor köd - búskomorság - színtelenség. Ezek az állítások akár igazak is lehetnének, ha eleve félve, szorongva nézünk az ősz elé. Akinek az ősz csak szürkeséget, bezártságot, esőt, náthát jelent, annak garantált a rosszkedv, a kedélytelenség.

Sokan nem szeretik az őszt: a nyári napsütést, a szikrázóan kék eget felhők, köd, vadul fújó szél, korai sötétedés váltja fel. És a legszomorúbb változás: elkezdődik az iskola, a munkahelyi robot.
Való igaz, a természet őszre fordulva jelentősen hat testünkre, lelkünkre, hangulatunkra. Ma már bizonyított tény, hogy ez a változás - különösen az érzékeny embereknél - egészségügyi problémákat is okozhat. Hogyan készüljünk fel az őszi hónapokra, hogy minél kevésbé legyünk rosszkedvűek, lehangoltak, és szervezetünk minél több jót, egészségeset tudjon megőrizni a következő tavaszig? A legfontosabb: mozogjunk sokat, táplálkozzunk helyesen, és foglalkozzunk tudatosan pszichés állapotunkkal!
Kezdjük tehát a testmozgással, és fedezzük fel az őszi természetet! Aki már sétált őszi erdőben, biztosan állítja, ilyenkor legszebbek, legváltozatosabbak a színek, a lehulló levelek neszezése, a csend "hangjai" lelket megnyugtató pillanatok. A hosszú séták felfrissítik a testet, a déli napmeleg pedig megszínesíti az arcot. Ne veszítsük el nyári aktivitásunkat! A hétvégi családi kirándulások, még ha kicsit jobban fel is kell öltözni, csodálatos kaland és élvezet. Egy-egy hosszabb kerékpártúra vagy a kertben végzett őszi munkák nemcsak fizikai állapotunkra lesznek jó hatással, de lelkileg is feltöltenek.
Tervezzük meg tudatosan a kikapcsolódást jelentő programjainkat, hiszen ezek segítségével csökkenthetjük a stresszt, a depresszióra való hajlamot. Kifejezetten őszi estékre érdemes kártyapartira hívni barátainkat, a gyerekekkel elrendezni a nyáron készült sok-sok fotót, vagy a videó felvételeket levetítve feleleveníteni a szabadság legderűsebb vagy legemlékezetesebb pillanatait.
A helyes táplálkozás az őszi hónapokban is fontos, sőt, még körültekintőbbnek kell lennünk. Továbbra is az az alapelv, együnk minél több friss, idény gyümölcsöt és zöldséget, hiszen a vitaminokat, ásványi anyagokat nélkülözhetetlen bespájzolni az előttünk álló kevésbé kényeztető hónapokra.
Mit együnk tehát ősszel? Például: sárgarépát, csemegekukoricát, diót, almát. Immunrendszerünket a téli hónapokra már most készítsük fel. Vannak ételek, amelyekről közismert, hogy erősítik a szervezet védekezőképességét. Fogyasszunk rendszeresen élőflórás joghurtot, fokhagymát, brokkolit, paprikát, spenótot. Az iskolás gyerekek hangulatát, koncentráló képességét, tanulási kedvét javíthatjuk, ha ilyenkor kalciumban, magnéziumban, vasban és káliumban gazdag ételeket adunk nekik. Vagyis mogyorókrémes korpás kenyeret, aszaltgyümölcsöt, vörös, narancssárga és zöld húsú zöldséget, valamint halat és sok gyümölcsöt.
Testünk és lelkünk kondicionálása ebben az időben tehát nagyon fontos. A fentieken kívül vannak egyéb eszközök is, amelyek segítenek átvészelni, de akár élvezetessé is tenni ezeket a hónapokat. Ilyen a fény- és színterápia. Az állandóan borús, ködös idő, a rövid nappalok miatt fokozottabban igényeljük a napfényt. A szürke, hideg napok depresszióhoz is vezethetnek, ami akár a teljesítőképességet is csökkentheti. Mivel ősztől túl sok időt töltünk a négy fal között, az állandó bezártság egészségügyi problémához vezet. Napsütés nélkül a test egy melatonin nevű hormont termel, ami levertséget, álmosságot okoz (sőt erős vágyat kelt a szénhidrátok iránt). Ezért alkalmazzuk a fényterápiát, sőt, ha kiegészítjük a megfelelő színekkel, még hatásosabb lesz, ugyanis a színek hatnak hangulatunkra, vitalitásunkra.
Színterápia: a sárga javítja a kedélyállapotot, hiszen a napfényre emlékeztet, a narancs pedig a boldogság színe. A kék a béke, a nyugalom színe, a tengerparti nyaralást idézi fel. A zöldet kimerültség ellen javasolják, hiszen az erdő zöldje valóban pihentet. A megfelelő színek - szakemberek szerint - sikerrel alkalmazhatók depresszió, alvászavar ellen.    
Fényterápia: Jótékonyan hat a kedélyállapotra, csökkenti a szorongást, enyhíti a fáradtságot. A lehangoltság, az álmosság ellen a polarizált fényű lámpa a leghatásosabb, mivel a nyári napra emlékezteti a szervezetet. De az is segíthet, ha minél több lámpát gyújtunk este, esetleg sok-sok gyertyát.
Ha a fenti tapasztalatok bármelyikét, esetleg mindegyiket magunk is kipróbáljuk, garantáltan élvezetesebb, de legalábbis elviselhetőbb lesz az ősz.


Kurdics Erika
Perla Stúdió tanácsadó

Bővebb információt ezen az oldalon találhat.

 
Untitled Document