Untitled Document


Untitled Document

Untitled DocumentUntitled Document

KERES VAGY KÍNÁL?

Adja fel apróhirdetését ingyen!

www.ingyenaprohirdetes.hu

 

Untitled Document

Fogkő, ínygyulladás   

A fogak egyenetlen felszínén megtapadó baktériumokat tartalmazó masszát plakknak hívjuk .  Ezeket 48 órán belül egy alapos fogmosással eltávolíthatjuk.

Ha a fogmosás túl gyors, vagy nem alapos, esetleg elmarad, úgy a nyálból kiválló krisztalloidok a plakkokban elmeszesednek, így fogkövet alkotnak.


nagykiterjedésű fogkő lerakódás

Az alapos fogmosás közel  öt percig tart, s csak akkor érzékelnénk, hogy  milyen hosszú  is ez, ha egyszer valóban mérnénk az időt. A fentiekből következik, hogy nem a napi háromszori fogmosás a döntő, hanem, hogy naponta legalább egyszer, dealaposan, lehetőleg este mossunk fogat, a többi, napközbeni, gyors tisztításra inkább az üde lehelet miatt van szükség.

Hozzá kell fűznünk, hogy a fogkő kialakulásában nagy szerepe van a familiáris, örökletes tényezőknek, s a dohányzásnak is.

A fogkő kialakulása igen veszélyessé válhat. Az általa kialakult betegségek talán még nehezebben gyógyíthatók, mint a fogszuvasodás.

Először is kialakul az ínygyul- ladás, vérző, kellemetlen leheletet okozó, kissé duzzadt vöröses íny látható a fogak nyaka mentén, mely nem tapad rá a fogakra tökéletesen, így előbb kisebb, később egyre mélyülő tasakok alakulnak ki.

 

 

Miután ez egyre nehezebben tisztítható a gyulladás ráterjed a fog gyökere meletti csontállományra, annak leépülésével kialakul a rettegett ínysorvadás. Hosszú távon a fogak meglazulnak, s esetleg már csk a foghúzás segít.

Mindezen veszélyeken túl a fogkő esztétikailag is igen zavaró, sötét elszíneződést mutat a fogakon. Leggyakoribb lerakodási helye az alsó frontfogak belső felülete, valamint a felsö örlőfogak arc felöli oldalán, mivel itt vannak legnagyobb számban a nyálmirigyek kivezető nyílásai.

A kialakult fogkövet tökéletesen házilagosan nem lehet eltávolítani,  irány tehát kedvenc fogorvosunk.

 

Fogkő eltávolítás

A legkíméletesebb eltávolítási mód az ultrahangos fogkőlevétel. Az eljárás lényege, hogy a kézidarabra olyan fejeket csatlakoztatunk, amelyek jól símulnak a fog eldugott felszíneire is. Ezek miután ultrahangos impulzusok hatására rezgésbe jönnek,  mintegy leütögetik a fogköveket a fogakról, anélkül, hogy sértenék a fogzománcot, mert a   gép semmilyen forgómozgást nem végez. Ezt követi a fogak gépi polírozása. A teljsen símára polírozott fogakon biztosan nehezebben tapadnak meg a jövőben a fogkövek.

Fontos, hogy az íny megőrizze rugalmasságát, azaz jól tapadjon a fognyakakra, így meggátolja, hogy semmilyen fertőzés ne jusson a mélybe, a fogágyra. Ezért fontos, hogy fogak tisztítása mellett egy nem túl kemény szőrű fogkefével körkörösen dörzsölgetve az ínyt, mintegy edzésben tartsuk azt. Ezt az eljárást az íny vérzése esetén se függesszük fel, mert a  kezdődő gyulladást is gyógyítjuk így.

Sokat segít az íny karbantartásában szájzuhany használata, mely szinte kötelező azok számára, akiknek  több hidas fogpótlása is van. A szerkezet  motorja egy tartályból a cserélhető fejeken keresztül vizet, vagy fertőtlenítővel dúsított vizet  nyom az ínyre és a fogkefével nehezen megközelíthető régiókra is. Ezzel az ínymasszázzsal vérbőséget okozva a készülék megakadályozza, vagy nagy mértékben csökkenti  az ínysorvadást.

 

 

 

 
Untitled Document

Untitled Document