Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Minden amit tudni kell a sajtokról - sajt lexikon
A sajt eredete és készítésének története Nyomtat Email
A sajt eredete és készítésének története - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )
A sajt eredete és készítésének története

A sajt története a kezdetektől:

A kezdetek:

A régészek felfedezték, hogy már i.e. 6000-ben is tehén és kecsketejből készítették a sajtot, és ezeket magas korsókban tárolták. Az i.e. 2000-es egyiptomi sírfalfestmények, már ábrázolták a vajat és a sajtot, a képeken a tejet bőrzsákokban lelógatták rudakról, és világosan látszott egy fejlett tudás a tejtermelésről és a mezőgazdaságról.

Bővebben...
 
A sajt előállítása Nyomtat Email
A sajt előállítása - 4.0 out of 5 based on 2 votes
( 2 Votes )A sajt előállítása

A sajt savanyított és felfőzött tejből készül préseléssel, vagy anélkül. Általában baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik. Az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék.

Bővebben...
 
Sajtok csoportosítása, sajtfajták Nyomtat Email
Sajtok csoportosítása, sajtfajták - 3.7 out of 5 based on 17 votes
( 17 Votes )Sajtok csoportosítása, sajtfajták

A sajtoknak számtalan fajtája van, mivel a készítési módszer változatos, sőt az oltó baktériumtenyészet sokszor titkosan kezelt. Az alábbi lista a közismert sajtmárkákat és típusokat tartalmazza. (A sorok végén százalékban megadva az adott sajt zsírtartalma olvasható a szárazanyagban).

Szakember szemével nézve a sajtok igen sokféleképp csoportosíthatók, de a fogyasztó számára sajtvásárláskor a sajt íze és állománya a legfontosabb döntési szempont. Az ízválaszték rendkívül széles skálán mozog. Lehet gyenge, könnyű, más étellel könnyen harmonizáló, avagy erős, fűszeres, esetleg csípős, mely az adott ételnek markáns, mással össze nem hasonlítható ízhatást kölcsönöz. A ma már itthon is széles választékból minden fogyasztó megtalálhatja a számára legkellemesebbet.

Bővebben...
 
Sajtok tárolása és tálalása Nyomtat Email
Sajtok tárolása és tálalása - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )Sajtok tárolása és tálalása

Ahhoz, hogy a sajtok ízét maximálisan ki tudjuk élvezni, gondoskodnunk kell a megfelelő tárolásról és tálalásról.

Sajtok tárolása

Mindannyian tudjuk, hogy a csomagolás többek között az áru védelmét és minőségének megőrzését is szolgálja. Ezért nagyon fontos a helyes tárolás. Fő szabály: ne vegyünk sajtot előre, csupán annyit, amennyit pár napon belül elfogyasztunk. A felvágott sajtnál ugyanis számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy az némiképp veszít a minőségéből, a vágási felület beszárad.

Bővebben...
 
A sajt szerepe az egészséges táplálkozásban Nyomtat Email
A sajt szerepe az egészséges táplálkozásban - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )A sajt szerepe az egészséges táplálkozásban

A sajt táplálkozás-élettani értékét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tejből készül, amiről pedig tudjuk, hogy rendkívül hasznos és tápláló eledelünk. A sajt koncentrált formában különböző mértékben tartalmazza a tej értékes összetevőit.

Bővebben...
 
A sajt és a bor kapcsolata Nyomtat Email
A sajt és a bor kapcsolata - 3.0 out of 5 based on 2 votes
( 2 Votes )A sajt és a bor kapcsolata

A sajtkultúra - a borkultúrához hasonlatosan - ősidőktől fogva a gasztronómiai kultúra szerves része. E két csodálatos emberi produktum között sok a rokon vonás, hiszen mindkét fajtából a legizgalmasabbakat gondosan érlelik, kezelgetik, ápolják, míg végül elérik teljes nagyszerűségüket.

Bővebben...
 
Sajt receptek Nyomtat Email
Sajt receptek - 3.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )Sajttal készíthető finomságok étel típus szerint - receptek

Levesek
Köretek, önálló ételek
Kímélő ételek
Saláták, hidegkonyhai készítmények
Húsételek
Nemzetek konyhája
Vendégvárás

Bővebben...
 
Gondolta volna? Meglepő tények a sajtfogyasztásról Nyomtat Email
Gondolta volna? Meglepő tények a sajtfogyasztásról - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )Gondolta volna?

Meglepő tények a sajtfogyasztással kapcsolatban.

Gondolta volna, hogy...

  • 10dkg Pannónia sajt tartalmazza egy felnőtt ember napi kalciumszükségletének 80%-át. A tejtermékek között azon kevés termékek egyike, melyet laktózmentességük révén a tejcukorérzékeny emberek is fogyaszthatják.
Bővebben...
 


Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés