Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

A sajt és a bor kapcsolata Nyomtat Email
A sajt és a bor kapcsolata - 3.0 out of 5 based on 2 votes
( 2 Votes )A sajt és a bor kapcsolata

A sajtkultúra - a borkultúrához hasonlatosan - ősidőktől fogva a gasztronómiai kultúra szerves része. E két csodálatos emberi produktum között sok a rokon vonás, hiszen mindkét fajtából a legizgalmasabbakat gondosan érlelik, kezelgetik, ápolják, míg végül elérik teljes nagyszerűségüket.

sajt, borBár a bor és a sajt általában jól érzik magukat egymással, azért nem mindegy, hogy melyik sajtfajtát melyik borral fogyasztjuk. Igaz, hogy alapvetően mindent az egyéni ízlés dönt el, a gasztronómiai kultúrában járatosabbak számára a tendenciák, a sajt- és borpárosítások főbb elvei, irányai mégis adottak, mondhatni évszázados tapasztalásokon alapulnak. 
A közhiedelemmel ellentétben a sajtokhoz nem csak és nem is elsősorban a vörös borok illeszthetők a legjobban. A vörös borokban gyakorta jelenlévő csersav (tannin) a legtöbb sajtot "legyőzi", márpedig harmónia csak a sajt és bor közötti megfelelő egyensúly esetén alakulhat ki.
A sajtot és a bort évszázadok óta fogyasztják együtt. Nincsenek nagyon szigorú szabályok arra, hogy mit mivel lehet inni, általánosságban azonban azt mondhatjuk: minél puhább, fehérebb a sajt, annál csípősebb, gyümölcs-aromásabb bor illik hozzá.

Mégis, néhány alapelv: a fehér borok általában jobban illenek a sajthoz, mint a vörösek. Ugyanakkor a nagyon lágy sajtokhoz, például kecskesajtokhoz mégis vöröset ajánlanak a szakértők.

A nagyon sós sajtokhoz savanykás, például rizlingbort ajánlunk. Élhetünk az azonos régióból származó sajt és bor kombinálásával, így nagyot nem hibázhatunk, de kiindulhatunk a sajt íz-, aromavilágából és így kereshetjük a "nagy párosokat".
A könnyed friss sajtok - melyek lényegében érlelést nem kapnak - a könnyed, friss, üde, jó savszerkezetű, nem túl alkohol gazdag fehér és rosé borokkal társíthatók legjobban.
A nemes penésszel érlelt lágysajtok (camembert, brie és társaik) a könnyedebb, nem túl tanninos, inkább gyümölcsös jellegű vörösborokat szeretik.
A rúzsos bevonatú lágysajtok - melyek ízvilága erőteljesebb, markánsabb - testesebb, nagyobb formátumú, esetleg késői szüretből származó, érlelt fehér borokkal, vagy jól összeérett tanninú, gömbölyű vörösborokkal a legjobbak.

A félkemény sajtok mellé - érettségüktől és érleltségüktől függően - a közepesen testestől a korpulens nagy fehér borokig, vagy ízlés szerint esetleg vörösborokig többféle társítás lehetséges. Ez utóbbiak közül részesítsük előnyben az olyan legömbölyödött és csersavban nem túl gazdag, bársonyos vörös fajtákat, mint a pinot noir, merlot, kadarka, kékoportó.félkemény sajtok, kecskesajtok, rokfort típusú sajtok
A kecskesajtok jó savú, élénk, pikáns fehérborokkal, főképpen sauvignon blanc-nal, vagy szép roséval szeretnek a legjobban együtt lenni. Ha alaposan érlelt a kecskesajt - ez nálunk nagyon ritka - akkor nagyobb formátumú, testesebb fehérrel, esetleg könnyebb vörössel érdemes kísérni.
A kékpenészes rokfort típusú sajtok esetén többféle sikeres párosítás is lehetséges. Nagy formátumú, nagyon érett kerek vörösborok, vagy a kései szüretelésű természetes édesborok közül a nem túl édesek és jó savúak, pl. tokaji édes szamorodni, alacsonyabb puttony számú aszúk, aszú fordítás és hasonlók gyönyörű harmóniákra képesek. A márkás száraz (brut) pezsgő is szépen kíséri a legtöbb érlelt sajtfélét.
Íme néhány példa arra, milyen sajthoz milyen bor, illetve milyen borhoz milyen sajt illik:


Milyen sajthoz milyen bort fogyasszunk?

Sajttípus

Hozzáillő bor

Átlagos Brie

Cabernet, Beaujolais

Camembert

Cabernet, Chenin Blanc

Cheddar, eros

Cabernet, Rioja, Sauvignon Blanc

Cheddar, lágy

Champagne, Chardonnay

Cheshire

Rizling

Danish Blue

Cabernet

Edami

Rizling, Champagne

Feta

Beaujolais

Gorgonzola

Sauternes - Bordeaux

Gouda

Rizling, Champagne

Göcseji Csemege

Szekszárdi Kadarka

Gruyere

Chardonnay, Sauvignon Blanc

Karaván

Juhfark

Kecskesajt

Sancerre, Vouvray

Köményes

Fűszeres tramini

Krémsajt

Cirfandli

Márványsajt

Portói, Madeira, Sherry

Medve

Bátaszéki Sauvignon Blanc

Pannónia

Villányi Kékoportó

Premium Brie

Champagne, Sherry

Roquefort

Portói

Sport sajt, Tartare

Egri leányka, Sauvignon Blanc

St. Agur

Badacsonyi Muskotályos

Stilton

Portói

Swiss

Fűszeres Tramini

Tihany Camembert, Geramont

Cserszegi Fűszeres

Trappista

Egri Bikavér

 

Forrás: Pannontej Zrt.

A sajt és a bor kapcsolata
 

További cikkek a Sajtok kategóriából

Gondolta volna? Meglepő tények a sajtfogyasztásról 17 március 2010

A sajt szerepe az egészséges táplálkozásban 17 március 2010

A sajt előállítása 17 március 2010

A sajt eredete és készítésének története 17 március 2010

Sajtok tárolása és tálalása 17 március 2010

Sajtok csoportosítása, sajtfajták 17 március 2010

Sajt receptek 17 március 2010

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés