Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Szent István Étterem és Borozó Szeged Nyomtat Email
Szent István Étterem és Borozó Szeged - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )

SZENT ISTVÁN ÉTTEREM ÉS BOROZÓ

Vasárnapi Svédasztalos Ebéd

Tekintsék meg részletes vasárnapi ajánlatunkat a linkre katintva!

Elérhetősgünk:

6721 Szeged, Csongrádi sgt. 2/a
(Szent István tér sarok)
Telefon: 62/633-763
E- mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.
Web: www.szentistvanetterem.hu

Ételkülönlegességek, különleges hangulatban

Egykoron, a Szegedet pusztító nagyárvíz után, amikor romjaiból újjáéledt a város, búzapiacra gyűltek itt az árusok és a vevők. A szögedi polgárok ezért aztán Búza térnek szólították, majd 1880-ban nevezték el a városatyák leghíresebb királyunkról, Szent Istvánról. Idővel ugyan a búzakereskedők kiköltöztek Szeged e központi fekvésű teréről, ám a piaci hangulatról zöldségesek, hús, tej, halárusok gondoskodtak a lassú léptekről rohanásra váltó XX. századunkban is.
Később a tér hangulata - akárcsak legszebb dísze, a nagyfejű, építésekor technika bravúrnak számító víztorony - megkopott. Ám napjainkban éppen azon dolgoznak a munkások, hogy egy szép új központot alakítsanak ki néhányszáz méternyire Szeged szívétől, a virágmosolyú Széchenyi tértől. Miközben eltűntek a piacos fabódék, a Szent István tér egyik bejáratánál, a Csongrádi sugárút sarkán nyílt meg Szeged egyik legszebb étterme, amely - igazodván a tér nevéhez - államalapító királyunk nevét viseli. Egy százharminc éves épület felújítása után 2006 januárjában fogadta az első betérőt a nagy műgonddal kialakított Szent István étterem és borozó, ahol egyszerre hatvan vendég kóstolhatja meg a messze földön híres magyar gasztronómia legfinomabb étkeit, s megismerkedhet például más nemzeti konyhák ízeivel, remekeivel is. Ahogy az egy Tiszához simuló városban illik, a halétkek széles választéka várja a megéhezőket, kedvükre falatozhatnak itt a vegetáriánusok, vagy azok, akik szárnyasból, sertésből, marha-, netán borjúhúsból készített, testesebb étkekre vágynak. A rendkívül széles választékban megtaláljuk a sültpaprika krémlevest, mit hidegen, füstölt sajtos pirítóssal raknak a vendég elé, ám ha valaki forróbb finomságra vágyik, rendelheti az aranyló kacsalevest.
Ínyenceknek ajánlott a hegyaljai libacsemege, a kapros garnéla rák, mint ahogy a tésztás gombakavalkád is. De vajon ki tudna ellenállni a paprikás harcsabatyuknak, a bajai hallegyezőknek, netán annak a halnyársnak, amin vörös lazacot, nílusi fogasfilé kockákat talál a kaliforniai paprika mellett.
A Szent István étteremben helyet foglaló megtudhatja, milyen is vala egykoron bizonyos Fazekasné kedvence, hogyan omlik a szájban a mandarinos kacsamell, a sajtos burgonyapürével felszolgált magvas pulykatorony, az elefántfül pecsenye. Rég letűnt korokat idézi a lovaglakoma, a szentek eledele, a zsiványhús tejfölös tócsnival. Más tájak hangulatát, népek ízlését lopja be az étterembe a felvidéki sertésragu, a country karaj, a germán hadak vacsorája. Hogy mindez mit is rejt valójában? Kéretik a helyszínen megfejteni.
A gondos vendégvárók természetesen nagy italválasztékról is gondoskodnak, akinek kedve tartja, akár borkútból is kóstolhatja a tájjellegű nedűket. Telt gyomorral, finom ízek szerezte örömmel gazdagodva aztán mindenki kényelmesen hátradőlhet székében. És elmerenghet azon, mily nagy boldogsággal fényesítheti a békés ünnepet, vagy akár a dolgos hétköznapot az, ha valaki szép étteremben, mestersége fogásait jól ismerő szakács gondjaira bízva tölt el két-három nyugodt órát.
A vendég öröme teszi boldoggá az étterem tulajdonosát, Tóth Mihály mesterszakácsot is. A világjáró üzletember, aki egykoron a magyar tengeri flottában is szolgált, hosszú éveken át gyűjtötte a tapasztalatokat, s azzal a céllal nyitotta meg saját tervezésű, új éttermét, hogy a város lakóinak, a Tisza partjára érkezőknek különleges, még évek múltán is felidézhető élményt nyújtson az étterem kínálatával, hangulatával. A Csongrádi sugárút 2/A alatt található Szent István étterem és borozó délelőtt 10 órakor nyitja ki ajtaját, és éjfélig, vasárnap délután 6 óráig fogadja a vendégeket. Aki pedig már előre asztalt szeretne foglalni, megteheti a 62/633-763-as telefonszámon.

Elérhetősgünk:

6721 Szeged, Csongrádi sgt. 2/a
(Szent István tér sarok)
Telefon: 62/633-763
E- mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.
Web: www.szentistvanetterem.hu

Étlap

Itallap

 

vissza a lap tetejére

Szent István Étterem és Borozó Szeged
 

További cikkek a Vendéglátóhelyek kategóriából

Fogadó az Öregpréshez - Étterem Mór 11 július 2013

Koch Panzió 26 június 2013

Szegedi Halászcsárda Budapest 01 augusztus 2011

Sajgó Panzió - Tolcsva 07 január 2010

Roosevelt téri Halászcsárda Szeged 07 január 2010

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged 07 január 2010

Jobb Mint Otthon Kisvendéglő Szeged 07 január 2010

Illés Panzió - Stüszi Vadászétterem - Szeged 07 január 2010

Fehértói Halászcsárda és Panzió Szeged 07 január 2010

Aranyhal Étterem Szeged 07 január 2010

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés