Ördögkatlan Fesztivál tartalmas programokkal




Idén hatodszor rendezik meg július 30. és augusztus 3. között Baranyában az Ördögkatlan Fesztivált. Eddig a Villányi borvidék három kis településén Nagyharsány, Kisharsány és Palkonya, valamint a Vylyan Pincészet Terasza várta a látogatókat, idén új helyszínként csaltlakozott hozzájuk Beremend is. A rendezvény - amely kiváló minősítést kapott a Magyar Fesztiválszövetségtől - öt napon át színes, változatos eseményekkel és mindenek előtt  minőségi programokkal várja a látogatókat.

A fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón a szervezők - Bérces László és Kiss Mónika – elmondták, hogy a fesztivál koncepciója és ebből következő céljai az első, 2008-ban Cseh Tamás által megnyitott Ördögkatlan óta lényegét tekintve változatlanok. Ezek a magyarság kulturális-művészeti gazdagságságának megjelenítése a régióban; a világ minden tájáról meghívott művészek és a hazai valamint külföldi látogatók által az országhatárokon átívelő kultikus közösségi tér létrehozása úgy, hogy öt napon át az Ördögkatlan legyen Európa egyik minőségi kulturális központja. És nem titkolt céljuk az sem, hogy a kulturális turizmus egyik központjává emeljék a régiót.

Idén több mint 100 programmal és mintegy ezer fellépővel várják a látogatókat. A  Színházi előadások, koncertek, irodalom, film, családi és gyermekprogramok, Ördögtánc, valamint workshopok, műhelyfoglalkozások szerepelnek a kínálatban.  A zene minden ága, a progresszív könnyűtől a komolyzenéig teret kap a fesztiválon.

Az új programok között Beremenden, a jugoszláv háborúnak emléket állító Megbékélés kápolnája előtti szabad téren június 2-án, pénteken este neves oparaénekesek közreműködésével megszólal a  Mozart Requiem. A könnyűzenei programokat a Quimby nyitja meg, és a Kiscsillag zárja. A zenei programokat színesíti többek között Péterfy Bori, Harcsa Veronika is. A kishartyáni templomban zongoraestet ad Érdi Tamás, ugyanott a Verdi operakalauz c. műsorban a Traviata és a Rigoletto c. operákkal népszerűsítik az operaműfajt.

A színházi előadásoknak Nagyharsány és Palkonya ad otthont.  A Jel-Színház a Woyzeck, a Bárka a Mulatság, a Kaposvári Csiky Gergely Színház a Holnemvoltfa,  a Debreceni Csokonai Színház a Fodrásznő, a Pintér Béla Társulat pedig a Parasztopera c. előadásait viszi az Ördögkatlan Fesztiválra.  Fellép a k2 Színház, a FortetTársulat és a Szabadkai Népszínház is. Lesznek helyben születő programok, performanszok, bábelőadások, irodalmi programok és filmvetítések. Idén Jiri Menzel filmjeivel és a híres rendezővel személyesen is találkozhatnak az érdeklődők. A kiállítások között Bukta Imre képzőművész alkotásaival, Maár Gyula filmrendező festményeivel és Nagy József rendező-koreográfus fotogramjaival ismerkedhetnek a nézők.

A 2008-as első Ördögkatlan Fesztivál még csak 3 napig tartott és mintegy 5000 látogatója volt. A következő évtől már 5 naposra bővült és látogatóinak száma évről-évre növekszik. Tavaly már 30-35 ezer ember vett részt a programokon, ennek 40/50 %-a Pécs, Baranya, 30 %-a Budapest, a többi pedig az ország többi részéből érkezik. Naponta 6-8 ezer emberre számítanak, A többség a falvakban, magánudvarokban létrehozott sátorozóhelyek, mások magánszállásokon, panziókban lakik. Érdemes a szállásról előre gondoskodni.

Az Ördögkatlan Fesztivál költségvetése a szervezők szerint mindennel együtt 60 millió forintot tesz ki. Ebből 25 milliót pályázaton nyertek el, - mivel szponzor sajnos nincs - a többit a jegybevételből  és a falvak hozzájárulásából kell kigazdálkodniuk.
Információ: www.ordogkatlan.hu




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés