A karintiai "Lust auf Fisch" kezdeményezés kedvet csinál a halhoz, melyben igen gazdagok a kristálytiszta vizű folyók és tavak dél-ausztriai tartományban.

Forrás: turizmus.com

Kevesen tudják, hogy elkötelezett tenyésztőinek köszönhetően már Karintia büszkélkedhet az egyik legnagyobb saját édesvízi haltenyésztéssel Ausztriában. Időtlen idők óta különleges specialitásnak számít az úgynevezett karintiai Lax'n, egy tavi pisztráng, mely már a 14. században őshonos volt a régióban, és néhány éve ismét sikeresen tenyésztik Karintiában. Gondosan előkészítve, helyi termékekkel ízesítve ezek a halételek elválaszthatatlan részét képezik a karintiai alpok-adriai konyhának, melyben a helyi kertek és udvarok friss alapanyagai, a szezonális események, a régi gasztronómiai hagyományok és azok újraértelmezése ízletes egésszé olvad össze.

Az ivóvíz tisztaságú karintiai tavakból és folyókból származó csemegét legjobb, ha a regionális mezőgazdaság kiváló minőségű termékeivel, mint például illatos gyógynövényekkel, saját előállítású olajokkal és friss, ropogós zöldségekkel kombináljuk. Ezt az ízt egy pohárka karintiai borral tehetjük fenségesen tökéletessé. A szőlészet ezer éves hagyományra tekint vissza Karintiában. Hosszú ideig feledésbe merült, de most sikeres reneszánszát éli. Ennek során a borászok elődeik tudásából merítenek, és ízletes kreációkat varázsolnak a különféle vörös és fehér borokból. Közülük néhányat már többször díjjal tüntettek ki, mint például a Gartner borgazdaságot és a szelíden dombos Lavanttalban található Janko szőlészetet, valamint a közép-karintiai Vinum Virunum borgazdaságot.

Helyi halünnepek

Évente több alkalommal a karintiai gazdák és a halszakácsok kulináris fesztiválokra invitálnak, ahol megkóstolhatjuk a friss kreációkat, és a szakácsok válla fölött bepillanthatunk az ételkészítésbe. Fénypontnak számít többek között a hagyományos halfesztivál Feld am See-ben (www.fischfest.at), a villachi konyhakultusz (www.kuechenkult.at) valamint a kulináris kerekasztalok a Millstätter See partján és az Alpok-Adria túraútvonal mentén. Ezenkívül ősszel számos karintiai régióban kulináris körtáncot tartanak. Ezeket a termelők által közvetlenül kínált számos, pecázással, műlegyes horgászattal vagy halkülönlegességekkel kapcsolatos ajánlat egészíti ki.

Új nyári magazin: Élményteli kényeztetés

A Kärnten Werbung új, frissen nyomtatott magazinjában is számos tippet és információt talál a halakról és azzal kapcsolatban, hogyan adhatja át magát az élvezetnek tiszta lelkiismerettel. Ezenkívül márciustól a sikeres karintiai konyhaművészeti útmutató negyedik kiadása is kapható lesz az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, melyben a halaké lesz a főszerep.

A „Lust auf Fisch" kezdeményezés a Kärnten Werbung összefogása az elkötelezett termelőkkel és gasztronómusukkal, és a következő szervezetekkel: Initiative Wirtshauskultur, Spargelwirte és a Genussland Kärnten, valamint a Karintiai Agrárkamara és Kereskedelmi Kamara. A feltörekvő karintiai borászokat is bevontuk, így gazdagítva az új kulináris élménytérséget



Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés