Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Kulináris élvezetek Karintiában PDF Nyomtat Email
Kulináris élvezetek Karintiában - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )
Írta: Horváth Zoltán   
2015 május 19., kedd 13:06

Kulináris élvezetek Karintiában
A karintiai "Lust auf Fisch" kezdeményezés kedvet csinál a halhoz, melyben igen gazdagok a kristálytiszta vizű folyók és tavak dél-ausztriai tartományban.

Forrás: turizmus.com

Kevesen tudják, hogy elkötelezett tenyésztőinek köszönhetően már Karintia büszkélkedhet az egyik legnagyobb saját édesvízi haltenyésztéssel Ausztriában. Időtlen idők óta különleges specialitásnak számít az úgynevezett karintiai Lax'n, egy tavi pisztráng, mely már a 14. században őshonos volt a régióban, és néhány éve ismét sikeresen tenyésztik Karintiában. Gondosan előkészítve, helyi termékekkel ízesítve ezek a halételek elválaszthatatlan részét képezik a karintiai alpok-adriai konyhának, melyben a helyi kertek és udvarok friss alapanyagai, a szezonális események, a régi gasztronómiai hagyományok és azok újraértelmezése ízletes egésszé olvad össze.

Az ivóvíz tisztaságú karintiai tavakból és folyókból származó csemegét legjobb, ha a regionális mezőgazdaság kiváló minőségű termékeivel, mint például illatos gyógynövényekkel, saját előállítású olajokkal és friss, ropogós zöldségekkel kombináljuk. Ezt az ízt egy pohárka karintiai borral tehetjük fenségesen tökéletessé. A szőlészet ezer éves hagyományra tekint vissza Karintiában. Hosszú ideig feledésbe merült, de most sikeres reneszánszát éli. Ennek során a borászok elődeik tudásából merítenek, és ízletes kreációkat varázsolnak a különféle vörös és fehér borokból. Közülük néhányat már többször díjjal tüntettek ki, mint például a Gartner borgazdaságot és a szelíden dombos Lavanttalban található Janko szőlészetet, valamint a közép-karintiai Vinum Virunum borgazdaságot.

Helyi halünnepek

Évente több alkalommal a karintiai gazdák és a halszakácsok kulináris fesztiválokra invitálnak, ahol megkóstolhatjuk a friss kreációkat, és a szakácsok válla fölött bepillanthatunk az ételkészítésbe. Fénypontnak számít többek között a hagyományos halfesztivál Feld am See-ben (www.fischfest.at), a villachi konyhakultusz (www.kuechenkult.at) valamint a kulináris kerekasztalok a Millstätter See partján és az Alpok-Adria túraútvonal mentén. Ezenkívül ősszel számos karintiai régióban kulináris körtáncot tartanak. Ezeket a termelők által közvetlenül kínált számos, pecázással, műlegyes horgászattal vagy halkülönlegességekkel kapcsolatos ajánlat egészíti ki.

Új nyári magazin: Élményteli kényeztetés

A Kärnten Werbung új, frissen nyomtatott magazinjában is számos tippet és információt talál a halakról és azzal kapcsolatban, hogyan adhatja át magát az élvezetnek tiszta lelkiismerettel. Ezenkívül márciustól a sikeres karintiai konyhaművészeti útmutató negyedik kiadása is kapható lesz az info@kaernten.at címen, melyben a halaké lesz a főszerep.

A „Lust auf Fisch" kezdeményezés a Kärnten Werbung összefogása az elkötelezett termelőkkel és gasztronómusukkal, és a következő szervezetekkel: Initiative Wirtshauskultur, Spargelwirte és a Genussland Kärnten, valamint a Karintiai Agrárkamara és Kereskedelmi Kamara. A feltörekvő karintiai borászokat is bevontuk, így gazdagítva az új kulináris élménytérségetKulináris élvezetek Karintiában
Utolsó frissítés: 2015 május 19., kedd 13:35
 

További cikkek a Hírek kategóriából

Divat az újbor 13 november 2018

Magyarok sütik a legjobb brit kenyeret 06 november 2018

Új trend: alkoholmentes bárok 05 november 2018

Libadalom a Gasztrosétányon 31 október 2018

Felújítják a világ leghíresebb halpiacát 24 október 2018

Már lehet asztalt foglalni a víz alatti étteremben 24 október 2018

Imádják a magyar bort a külföldi turisták 15 október 2018

A piac konyhája és a konyhák piaca 01 október 2018

A legjobb New York-i street food 26 szeptember 2018

Ősi sörfőzdére bukkantak Izraelben 18 szeptember 2018

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés