Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Késői szüret előtt a Béla Borászatban PDF Nyomtat Email
Késői szüret előtt a Béla Borászatban - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )
Írta: Horváth Zoltán   
2017 október 06., péntek 09:49

2017. október 5-én látogattam el a Bács-kiskun megyei Imrehegyre a Béla Borászat szőlőbirtokára. A pincészet a Kunsági borvidéken található Kecel közelében, mely a borok márkanevét adó dűnékről és persze komoly szakmai, piaci sikereket felmutató borairól nevezetes. A tulajdonossal, Béla Zoltán borásszal jártuk körbe a birtokot, pontosabban annak egy keskeny szeletét, ahol a szőlő még a késői szüretre vár.
A borászat egyik legismertebb, mondhatni zászlós bora a Nektár, mely tulajdonképpen jelentősebb mennyiségben szinte kizárólag itt terem az országban.

Béla Borászat Imrehegy - Késői szüretelésű Pinot Noir 2017

További fotókért kattintson ide!

A száraz bornak szánt Nektárt már jóval korábban leszüretelték, de a pincészet az elmúlt évek során a késői szüretelésű Nektárjaival is komoly sikereket ért el a borversenyeken és a fogyasztók körében is.
Ha az időjárás is úgy akarja és még néhány hétig a tőkén maradhat, akkor a 2017-es évjárat is megörvendezteti az édes desszert borok kedvelőit egy szép Béla Nektárral. A szőlő levelei még zöldek, ami fontos a bogyók érése szempontjából, tehát már csak száraz, napsütéses időjárásra lenne szükség. Ez azonban nem kívánságműsor, így aztán a szerencse mellett szükség van a borász tudására, leleményességére és persze veszteni is tudni kell, mert a borászatnak sajnos ez is része.
No, de bizakodjunk! Már csak azért is, mert jelentősebb mennyiségű Rajnai rizling is tőkén van még, mely félszáraz kései szüret változatban is igen kedvelt fajta a borászat kínálati palettáján. A végére hagytam a kuriózumot, amire minden bizonnyal még a rutinosabb borbarátok is felkapják a fejüket.
A késői szüretelésű fajták kapcsán a többség joggal fehér fajtákra gondol. Kék szőlőből a Kárpát medencében csak elvétve készül késői szüretelésű természetes édes vörösbor. Ilyeneket az elmúlt két évtizedben szinte kizárólag a Ménesi borvidéken Balla Géza és a villányi Vylyan Pincészet készített, az előbbi Kadarka aszút, utóbbi Kadarka jégbort. 2015-ben azonban Béla Zoltán is csatlakozott a csapathoz, mégpedig Pinot Noir fajtából készített gyönyörű késői szüretelésű borával. Október végén 29 mustfokkal szüretelt, a végeredménnyel pedig az idén a Bécsi AWC Vienna nemzetközi borversenyen több mint 12 ezer nevezett tétel között ezüstérmet kapott. Jó hírem van! Egy nagyon szép, fél hektáros Pinot ültetvényt láttam, hibátlan, egészséges fürtökkel. Ebben a pillanatban minden esély megvan egy szép 2017-es kései Pinot Noirra, vagy egy különleges száraz borra.

Az idei év utolsó normál szüreti napja ma volt, ahol a borászat a Kövidinka faját szüretelte egy fiatal fejművelési ültetvényről. Ezt a hagyományos és nem-utolsó sorban költségesebb művelést nagyon ritkán látni hazánkban. Béla Zoltán összességében elégedett az idei terméssel, melynek első hírhozóival október végén ismerkedhetnek meg a korán ébredő borbarátok. Akkorra palackba kerül az Irsai Olivér, mely az idén termett először a Béla Borászat birtokán, ezzel is bővül a pincészet palettája, valamint a Kékfrankos rozé és Kékfrankos vörös primőr boruk. A Márton napi libatorhoz már csak a libák építőjellegű együttműködésére van szükség.

Horváth Zoltán

 


Created with Admarket's flickrSLiDR.

Késői szüret előtt a Béla Borászatban
Utolsó frissítés: 2017 október 06., péntek 10:32
 

További cikkek a Hírek kategóriából

Badacsony, a Gasztrohegy 28 november 2018

Divat az újbor 13 november 2018

Magyarok sütik a legjobb brit kenyeret 06 november 2018

Új trend: alkoholmentes bárok 05 november 2018

Libadalom a Gasztrosétányon 31 október 2018

Felújítják a világ leghíresebb halpiacát 24 október 2018

Már lehet asztalt foglalni a víz alatti étteremben 24 október 2018

Imádják a magyar bort a külföldi turisták 15 október 2018

A piac konyhája és a konyhák piaca 01 október 2018

A legjobb New York-i street food 26 szeptember 2018

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés