Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Látogatás Blaha Lujza konyhájában Nyomtat Email
( 0 Votes )Látogatás Blaha Lujza konyhájában


Blaha Lujza a Nemzet csalogányaEddigi előadásaimban számos irodalmár, képzőművész konyhájába betekintettünk. Jártunk már Franciaországban, Spanyolországban és még ki tudja hol, azonban a főszereplő mindig férfiember volt. Nagyon érdekes, hogy otthon az esetek nagy többségében a hölgyek főznek, azonban a híres szakácsok között nagyítóval kell keresnünk női séfet. Ki tudja, miért van ez így, ennek a taglalása megérne egy misét. Ezúttal megpróbálom Önöket elvinni a XIX. század vége, a XX. század eleje legnagyobb színésznőjének, a nemzet csalogányának, Blaha Lujzának a házába.
 
 
 
 
Ki is volt ő? Színészcsaládból származott, édesapja Reindl Sándor a szabadságharcban is szerepet vállalt - a feljegyzések szerint bátorságáról és elszántságáról híres vörössipkás őrmester volt. Mint vándorszínész hagyta ott a világot jelentő deszkákat és az életet. Halála után az ugyancsak színésznő édesanyára hárult kislánya további sorsának irányítása és neveltetése.
 
Reindl Lujza, mert hiszen ez volt eredeti neve, Kölesi Lujza néven apró szerepekben próbálkozott a színészmesterség elsajátításával. Vándortársulattal járta az országot. Szabadkán férjhez ment a helyőrségi zenekar Blaha János nevű karmesteréhez. Karrierje Debrecenen át vezet Budapestre. Ez időtájt olcsó ételek voltak asztalán, például vese-velővel vagy "tüdő rizskásával élt, ahogyan feljegyezték róla. Aztán a Nemzeti Színházhoz került. Híres szerepe Csiky Gergely Nagymamája volt. Ennek zenés változatával búcsúzott el a színpadtól hatvanéves korában.

A főváros és az ország magyarra nemesítéséből jelentős szerepet vállalt. Nemcsak a nyelv, a szép magyar beszéd terjesztésében jeleskedett, hanem stílusa, gesztusa, öltözködése, de a konyhája is példát adott fiatalnak, korosodónak egyaránt. Mint főzőkanál forgató háziasszony a jóízű, de egyszerű magyaros ételeket kedvelte, de készítette is. Így például később báró Splényi Ödönnel kötött házasságakor az ünnepi ebédjük lencsefőzelék volt füstölt oldalassal. Zárójelben jegyzem meg, nekem efelől azért kételyeim vannak.
 
Vagy ismerjük az ételeket, melyeket Munkácsy Mihály tiszteletére készített: szegedi halpaprikás és utána kapros-túrós lepény. Konyhai dolgok tekintetében kifolyt a kezéből a pénz, akár egyszerűt, akár ételkölteményt szánt a vendégváró asztalra. Van olyan időskori fényképe, amelyen látszik éléskamrája "stelázsiján" a sok magafőzte lekvár és befőtt. Néhány különleges étele a kor vendéglőinek étlapján és ismerősei, barátai kínálatában is sikert aratott. Egyik-másik, a század eleji receptkönyvek különleges kínálatába is bekerült.
Például bélszínszeleteit annak idején Újházy Ede és jeles asztaltársasága is szívesen fogyasztotta a mai Gundel elődjében, a Wampeticsben. Blaha Lujza lakásában, de balatoni nyaralójában is sok barátja, ismerőse megfordult. "Hosszú séta az ébredező tó partján, utána otthon haditanácsot tartunk, mi is lesz ebédre. Egy kívánság, két kívánság, végre csak összeegyeztetjük a fogásokat" - ahogyan saját maga megfogalmazta. Kedves édessége volt a róla elnevezett fánk.

Szabadkán kapta először férjétől, aki ott egy divatos, de sajnos meg nem nevezett cukrász remekműveként adta a "legkiválóbbat a legkiválóbbnak". Még így elmondva is csábító a mandulával ízesített és dúsított finomság. Vaníliás krémmel töltötte meg a "nemzet csalogánya" és csokoládéval bevonva tette hódolói és tisztelői asztalára. Különleges és finom, de nagyon súlygyarapító édesség. Nem bizonyítható, de mivel Blaha Lujza szókimondó asszony volt, tőle is származhatott a mondás: Ami jó van az életben, az hizlal, vagy erkölcstelen."

Háziasszonykodásáról még a királyi udvarig is elterjedt a hír. Gödöllői házát egyszer tudatos kíváncsisággal - akkor, amikor nem tartózkodott ott - felkereste Erzsébet királyné. Jeneiné, Blaháné vincellérjének felesége mindent lelkesen megmutogatott a csöndes finomlényű látogatónak, aki végül csöndesen és szerényen azzal köszönt el sokbeszédű kalauzától, hogy mondja meg a nagyságájának, hogy itt járt Erzsébet királyné. Soha művész vagy művelt ember nem volt, kinek minden szavában, minden mozdulatában annyi magyarság nyilatkozik meg, mint benne - így jellemezte Őt Haynald bíboros Liszt Ferencnek.

Barta László

Barta László gasztronómiai előadásainak irodalmi forrásjegyzéke:

Draveczky Balázs: Történetek terített asztalokról és környékükről
Draveczky Balázs: Újabb történetek terített asztalokról és környékükről
Váncsa István szakácskönyve
Magyar Elek: Az ínyesmester nagy szakácskönyve
Kövi Pál: Erdélyi lakoma
Csemer Géza: Cigányok főztje
Láng György: Klasszikus magyar konyha

  
Látogatás Blaha Lujza konyhájában
 

További cikkek a Barta gasztrofolklor kategóriából

A bor filozófiája 6. rész - Barta László Hamvas Béla könyvéből idéz 05 december 2013

A bor filozófiája 5. rész - Barta László Hamvas Béla könyvéből idéz 25 április 2013

A bor filozófiája 4. rész - Barta László Hamvas Béla könyvéből idéz 25 április 2013

A bor filozófiája 3. rész - Barta László Hamvas Béla könyvéből idéz 25 április 2013

A bor filozófiája 2. rész - Barta László Hamvas Béla könyvéből idéz 25 április 2013

A bor filozófiája 1. rész - Barta László Hamvas Béla könyvéből idéz 25 április 2013

A sonka - magyar, olasz, spanyol, német, cseh, kínai 23 március 2012

A Sajt története, sajt készítés 21 február 2012

Gundel Károly: A vendéglátás művészete - 2. rész 13 október 2011

Gundel Károly: A vendéglátás művészete - 1. rész 14 december 2010

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés