Untitled Document


Untitled Document

Untitled Document


Untitled Document

Kertápolás

Igazi mediterrán hangulatot varázsolhat otthoni kertjébe mesterségesen kialakított tavakkal, csobogókkal, kis vízesésekkel. A tavakba telepített nővények és halak még látványosabbá tehetik az összhatást.

Mesterséges kerti tó vízeséssel.

Ízelítőül nézze meg videónkat!

 

A fű, pázsit ápolása, gondozása, nyírása

Sokak szerint a parkok, kertek legmegnyugtatóbb látványa az ápolt, üdezöld pázsit. A jól megválasztott pázsit-felület valóban a pihenőkert éke lehet, de csak akkor, ha nem töri a gyomnövények kikandikáló fürtje, amely a házikertészek talán legnagyobb bosszúsága.

 A gyönyörködtető zöld, egybefüggő pázsit elérésének első lépése a fűmagkeverékek helyes megválasztása. Ehhez figyelmesen olvassuk el a fűmagkeverékek kiszerelésén látható útmutatót, fajta jellemzőkre vonatkozó leírást. A magkeverékek többnyire a napos helyet igénylő fűfajták magvai, s ha árnyékos helyre kerülnek, hamar kiritkulnak.

Tovább

Kertápolás magas fokon a VIKING termékeivel

Faápolás csendesen és könnyedén 
A VIKING széles választékban kínál praktikus elektromos készülékeket sövények és fák időtakarékos ápolásához. Elektromos sövénynyíróink ideálisak sövények és bokrok alakításához zajérzékeny és házközeli területeken. Az új magassövény-vágók speciális készülékek a túl széles vagy magas sövények segédállványzat nélküli ápolásához. A nagy fogtávolságnak, az optimális késgeometriának és a nagyteljesítényű motoroknak köszönhetően a VIKING sövénynyírók és magassövény-vágók vágásteljesítménye nagyon jó. A kitűnő minőségű, sok biztonsági és kényelmi elemet tartalmazó felszerelést a hobbikertészek és a profi tájápolók egyformán nagyra értékelik.

VIKING elektromos sövénynyírók

Könnyen kezelhetők, csendesek, erősek
A VIKING sövénynyírók teljesítménye a pontos vágásnak, az egymással szemben mozgó késeknek, az optimális késgeometriának és a nyugodt, erőteljes járásnak köszönhetően nagyon meggyőző. A jó súlyelosztás kényelmessé teszi kezelést. A praktikus, falra szerelhető védőburkolat mindegyik sövénynyírónál az alapfelszereltséghez tartozik. A levehető kartámasz a hosszabb ideig tartó függőleges munkáknál kíméli a kezelőt.

Tovább

VIKING fűnyírók

VIKING fűnyírók kert specialistái
A megbízható VIKING fűnyírókkal a kertápolás egyszerűbb és biztonságosabb. A VIKING fűnyírók kezelése egyszerű, karbantartásuk könnyű. A VIKING-el mindig biztos lehet benne, hogy helyesen választott. Az átfogó VIKING fűnyíróválasztékban a klasszikus fűnyírók mellett megtalálhatók a szabadalmaztatott multi-fűnyírók is, melyek igény szerint fűnyíráshoz és mulcsozáshoz is használhatók.

Tovább

VIKING motoros kapák

Nagy teljesítménnyel
A nagyteljesítményű VIKING motoros kapákkal jól halad árkon bokron keresztül. Kiforrott technikájának és kompakt felépítésének köszönhetően hosszú évek óta kertészek, mezőgazdászok és tájápolók bevált segítői. A széles felszerelés- és tartozékválaszték garantálja, hogy a VIKING motoros kapák különböző feladatokra is alkalmazhatók legyenek.

Tovább

VIKING elektromos kaszák és fűszegélynyírók

A tisztítási munkák egyszerű megoldása
A könnyen kezelhető VIKING fűszegélynyírókkal levághatja azt, ami a fűnyírás után, a nehezen hozzáférhető helyeken megmaradt. A füvet egy pengeéles, de tartós műanyagszál vágja le egészen a szegélyekig rövidre. A nagyteljesítményű kisebb kiterjedésű területek nyírására is alkalmas elektromos kaszák kezelése különösen kényelmes.

Tovább

VIKING önjáró fűnyírók

Kényelmesen nyírhat nagy területeket is!
A VIKING kitűnő minőségű önjáró fűnyíróival öröm dolgozni. A jó motorizáltságú önjáró fűnyíróink kifejezetten erősek, és még nagyobb fűmennyiségekkel is gyorsan megbírkóznak. Segítségükkel a nagy területeket is gyorsan és kényelmesen, ülve nyírhatja. A kényelmes VIKING önjáró fűnyírók különböző nyírási szélességekkel és motorokkal kaphatóak, kézi vagy automata sebességváltóval, mellső nyírószerkezettel vagy hátsó kihordással. Ajánlatunk: a multi önjáró fűnyírók mulcsozáshoz és nyíráshoz is használhatók.

Tovább

VIKING kerti aprítók

Hasznos segítők a kert takarításakor  
Praktikus kerti segítők a szerves anyagok térfogatának csökkentéséhez, mulcsanyag-készítés, vagy a hulladékok komposztásához való előkészítése céljából.

Tovább

 

 

Untitled Document

A kert zöld szőnyege

A fű, pázsit ápolása, gondozása, nyírása

Sokak szerint a parkok, kertek legmegnyugtatóbb látványa az ápolt, üdezöld pázsit. A jól megválasztott pázsit-felület valóban a pihenőkert éke lehet, de csak akkor, ha nem töri a gyomnövények kikandikáló fürtje, amely a házikertészek talán legnagyobb bosszúsága.

 A gyönyörködtető zöld, egybefüggő pázsit elérésének első lépése a fűmagkeverékek helyes megválasztása. Ehhez figyelmesen olvassuk el a fűmagkeverékek kiszerelésén látható útmutatót, fajta jellemzőkre vonatkozó leírást. A magkeverékek többnyire a napos helyet igénylő fűfajták magvai, s ha árnyékos helyre kerülnek, hamar kiritkulnak.

A vetést tavasszal és ősszel egyaránt elvégezhetjük.. A szárazabb vidékeken jobb az őszi, szeptember elejei vetés, mert a talaj jobban megtartja ebben az időszakban a nedvességet és őszi, rendszerint gyakoribb csapadék mellett egyébként is kevesebb öntözésre van szükség, mint a tavaszi vetéskor.

A fűvetésre kijelőlt napos vagy gyengén félárnyékos helyet gondos talajműveléssel kell előkészíteni. Az évelő gyomoktól meg kell tisztítani, és trágyafölddel vagy érett komposztfölddel a talajminőséget fell kell javítani. Az elegyengetett simára gereblyézett talajt hengerrel, vagy kis területen taposódeszkával tömörítsük.
A vetést szélcsendes időben végezzük.
Egy négyzetméter  területre körülbelül 4 dkg fűmag szükséges, de ez függ a fűfajták magjának szemnagyságától is. Ajánlatos a vetőmag  kereskedésekben kapható megbízható fűmag keverékek útmutatóját követni a mennyiséget illetően.
A lehetőleg egyenletes vetés után a magot gereblyével sekélyen be kell dolgozni a talajba, utána a talajt ismét tömörítsük. A fűvetés talaján a vetést és minden munkát taposódeszkán ajánlatos elvégezni. Nagyobb területen a fűmagot szöges magtakaró hengerrel fogasolhatjuk a talajba, és utána tömörítsünk.
A vetéstől a kikelésig a talajnak állandóan nedvesnek kell lennie, mert ha kiszárad, az a csírázó magvak pusztulását okozhatja. Amikor a kikelt pázsitfű kb. 10-12 cm magasra megnőtt, le kell vágni, majd a talajt tömöríteni, s ezt minden nyírás után meg kell ismételni.

Egyébként is a gondozott, egyenletes és egészséges pázsit elérésének  nagyon fontos munkálata a rendszeres fűnyírás. A  jól élezett minőségi fűnyíró és szegélynyíró elengedhetetlen!
A sűrű pázsit másik feltétele a rendszeres öntözés, sugyanígy  a tápanyagpótlás.
A fejlődési időszakban- évente két-három alkalommal  négyzetméterenkéntt. 4 dkg tápsóval egyenletesen szórjuk be, és utána öntözzük meg. A tápsó főleg nitrogéntartalmú legyen, s a legjobb a fű nyírása után kiszórni. Az utólsó, késő őszi fűnyírást nem szabad elhagyni!
Második éves pázsitoknál a talajukat vékony rétegben be kell teríteni trágyafölddel illketve bőséges tápanyagtartalmú, komposztfölddel.
Ez nagyon fontos, mert nemcsak tápanyagot biztosít a fű számára, hanem a téli időszakban a földbe is bemosódik. Ezzel pedig tavasszal a dús gyökérképződést, növekedést is elősegíti. Kora tavasszal a pázsitot gereblyézzük át, mielőtt az erőteljesebb növekedés megindulna. Az esetleges kipusztult részeken a foltok területét felásás vagy lazítás után ismét be kell vetni. A csak kiritkult részeken a fű közé vessünk, és a magokat úgy dogozzuk be a talajba, mint az új telepítéskor.
A  pázsitgondozás gyakran elég sok munkát jelentő része a gyomok rendszeres eltávolítása. Az évelő gyomokat éles szerszámmal mélyen szúrjuk ki, hogy ne maradjon viszza kihajtásra alkalmas része. Az évelő gyomnövények tömeges megjelenése többnyire összefügg azzal, hogy a talaj nem megfelő, nem elég tápdús stb. a pázsitfüvek számára, s ezért a fejlődésükben visszaesve nem borítják zártan a talajt.

Azzal tehetünk talán legtöbbet az egyenletes gyepszőnyegért, ha magára a pázsitfűre bízzuk a megoldást. Az egészséges fű ugyanis olyan életerős növény, hogy ha jól érzi magát, kiszorítja összes versenytársát; csírájában fojtja el a feltörő gyomot.
Ha környezetbarát módon szeretnénk gyommentesen tartani pázsitunkat, akkor minden gyomtípus ellen külön stratégiát kell alkalmaznunk. Szerencsés esetben az oda nem illő, egynyári növényeket célzott folt-kezeléssel vagy egyszerű kigyomlálással tüntethetjük el. Azonban ha erősebb a gyomfertőzés, akkor nem sokra megyünk a gyomlálással. Ilyenkor a leginkább célravezető megoldás a pázsitfüvek megerősítése, azaz a gyep táplálása. Teremtsünk olyan feltételeket, amelyek a fűnek kedveznek, a gyomok fejlődését pedig hátráltatják. Sok türelem kell hozzá, viszont az eredmény természetes és hosszan tartó lesz.
Alapvető a pázsit kezelésében, hogy minél többet nyírjuk a füvet, annál kisebb az esélye az egyéves gyomok virágzásának és magérlelésének. Ha virágoznak, azonnal kapáljuk ki őket, mert ha ezzel elkésünk, jövőre újra támadnak majd.
Az évelő gyomok fiatalon még könnyen kihúzhatók a talajból, és így megakadályozzuk a tősarjakkal való szaporodásukat. Sok évelő olyan erős, hogy előbb-utóbb teljes foltokban átvenné a hatalmat a pázsitban. Vagy gyökerestül távolítsuk el őket, vagy a foltokat kezeljük forró vízzel illetve, gyomirtó-szerrel.

 

Sövény ápolás

A kert tulajdonosoknak, családi házban élőknek jogos igénye, hogy ne "legyen mindenki belátással" a szomszédságból, utcáról. A sövény, mint kerítés azt a célt is szolgálja - látványával mindazonáltal megnyugtató és biztonságérzetet is kelt  - hogy átláthatatlan zöld falat formál.

A jól nyírott nem foglal el nagy helyet a kertből, kiegészíti, sőt helyettesíti is az épített kerítést.Nem célszerű azonban csupán a kerítés-funkcióra helyezni a hangsúlyt, hizsen a jól megválasztott sövény típusok és azok gondos alakítása növbeli a kert szépségét és nem csupán a határoltság a lényege.
Mindazonáltal a kerítés mégiscsak szükséges, hiszen megvéd az illetéktelen behatolókkal és a zavaró szemlélődőkkel szemben, ezért arra kell törekednünk, hogy minél inkább elfedjük, láthatatlanná tegyük. Erre a legjobb módszer, ha a kerítés elé nyírott sövénysort ültetünk, és azt rendszeresen nyírjuk.
A nyírás legalkalmasabb ideje a kora nyár. A sövény mellett feszítsünk ki zsinórt, és ennek irányítása mellett nyírjuk meg a hajtásokat mind függőleges, mind vízszintes irányban. Erre a célra a legalkalmasabbak a kereskedelemben kapható elektromos meghajtású sövénynyíró ollók
Fontos kérdés, hogy miből lehet nyírott sövényt létesíteni.
Szép, egyenletes élősövény alakítható a fagyalból, a zöld és vörös levelű sóskaborbolyából, a gyöngyvesszőből, robusztusabb sövényt ad az orgona. Nem árt tudni, hogy a rendszeresen nyírott, karbantartott sövények nem virágzanak vagy csak kevés virágot hoznak.
A tujából, buxusból nyírt örökzöld sövények télen sem veszítik el lombjukat. Az ezüstfűzből, a gledícsiából, a narancseperből nevelt sövény pedig szinte áthatolhatatlan, tehát nemcsak kiegészíti, hanem pótolja is az épített kerítést.

 

 
Untitled Document