Untitled Document


Untitled Document

Untitled DocumentUntitled Document

 

 

Frankóságok recept DVD ajándékba!
Kattintson a képre!

Frankóságok recept DVD ajándékba!

 

KERES VAGY KÍNÁL?

Adja fel apróhirdetését ingyen!

www.ingyenaprohirdetes.hu
Reklámajándék webáruház

 

Üvegdíszek

Ajándéktágy - Üvegdísz

 

Plakettek

Ajándéktágy - Plakett

 

Tollak

Ajándéktágy - Toll

 

Bor tartozékok

Ajándéktágy - Bor tartozék

 

Italtartók, tartozékok

Ajándéktágy - Italtartó, tartozékok

 

Kulcstartók

Ajándéktágy - Kulcstartó

 

Pénztárcák, névjegykártyatartók

Ajándéktágy - Pénztára, névjegykártyatartó

 

Képkeretek

Ajándéktágy - Képkeret

 

Csíptetők: nyakkendő, szalvéta, pénz

Ajándéktágy - Csíptetők: nyakkendő, szalvéta, pénz

 

Öngyújtók

Ajándéktágy - Öngyújtó

 

Bicska, zsebtükör

Ajándéktágy - Bicska, zsebtükör

 

Egyéb

Ajándéktágy - Egyéb

 

Tálcák

Ajándéktágy - Tálca

 

Bélyegzők

Ajándéktágy - bélyegző

 

Untitled Document

Újra itt a Karácsony!

A nők egy része boldogan és izgatottan várja minden évben a karácsonyt. Mások rettegve gondolnak az ünnepet megelőző hetekre: bevásárolni, "nagytakarítani", ajándékot beszerezni, sütni-főzni. és aztán félájultan végigülni a több fogásos étkezéseket.
Mi lehet a trükkje azoknak, akik szépen kisminkelve, őszinte mosollyal, üdén, valóban kellemes izgalommal ülnek az ünnepi asztalhoz?
A legfontosabb "trükk", hogy legkésőbb december elején készítsünk tervet a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódó teendőkről. Bármilyen furcsa is, sokat segít, ha pontosan feltérképezzük pénzügyi lehetőségeinket: mennyit szánunk az ajándékokra, az ünnepi fogásokra, vagy ha ki akarunk mozdulni például szilveszterkor barátainkkal.
Kiket szeretnénk megajándékozni? Nagyjából határozzuk meg, kire mennyit akarunk költeni. Az ügyesebbek már év közben - titokban - feljegyzik az óhajokat, a vágyakat, de legalább ősszel kezdjünk figyelni az "elejtett" szavakra. Legyünk bátrak az ötletek összeírásakor. Nem kell feltétlenül venni az ajándékokat, saját kezűleg is előállíthatók. Ezek előnye ráadásul, hogy jó előre elkészíthetők. Gondoljunk pl. a potpourira, ami üveggömbbe, picinyke díszpárnába, maradék selyem vagy muszlin anyagba tölthető. Ha különösen ügyes kezűek vagyunk, asztali vagy ajtódíszt is készíthetünk szárazvirágból, fenyőágból, különleges papírokból, gyertyákból. Az őszi befőzés idején is gondolhatunk már a karácsonyra: az alkoholos gyümölcsbefőttek díszes üvegben mutatós és ízletes ajándékoknak bizonyulnak évről évre, s mennél tovább állnak, annál finomabbak.

Az áruházakban, a butikokban a "nagy bevásárlási őrület" előtt körülnézhetünk, feltérképezhetjük a választékot, összehasonlíthatjuk az árakat, a különleges ajándékok megvásárlásához pedig van időnk a speciális üzleteket felkeresni. Ha csináltatni kell valamit - egy különleges képkeretet, egy díszes párnát vagy ágytakarót, egy testre szabott kötött holmit - még éppen időben vagyunk. Sokan tapasztaljuk, az utolsó pillanatban vásárolt ajándék a legkevésbé személyes és igen drága is, mert akkor már bármit megveszünk. A mutatós, sőt személyre szóló csomagolás még pihentető is, persze csak akkor, ha nem a vendégek érkezése előtti utolsó pillanatokban történik.

Nemcsak az ajándék korai beszerzése kímél meg bennünket a fáradtságos és embert próbáló végső rohamtól, hanem az ünnepi étek előkészítése is. Ehhez is célszerű összegyűjteni a család tagjainak kívánságait. A nagy bevásárlást semmiképpen ne hagyjuk az utolsó pillanatra, s bátran kérjük a család férfi tagjainak segítségét. A nők hajlamosak arra, hogy a készülődésből kihagyják a férfiakat, mondván, "ki nem állhatják ezt az őrületet". Igen, a kapkodást, a feszültséget, a felesleges pénzszórást többségük valóban nem szívleli. Azonban ha őket is bevonjuk az előkészületekbe, időben és nyugodtan - az ünnepre hangoltan - intézzük az ügyeket, és nem utolsó sorban valóban kíváncsiak vagyunk a véleményükre, az ötleteikre, nem egy férfi hasznos és kedves segítőtársunk lesz a feladatok elvégzésében. Az italok kiválasztását, a fenyőfa beszerzését, a húsfélék megvásárlását is átvállalhatják a hölgyektől. A házkörüli teendőket is bátran bízzuk rájuk, legyen ez az ő "felségterületük".

Sokan nem próbálták még ki, hogy a karácsonyi ünnepi étkek egy része korábban is előállítható, így megóvhatjuk magunkat attól, hogy minden nap reggeltől estig a konyhában álljunk, fáradtan és kedvetlenül üljünk az asztalhoz, aztán még az a temérdek mosogatnivaló.
Az édességek közül jó néhány napokkal korábban előkészíthető vagy elkészíthető. Az aprósütemények közül nem egy még finomabb is, ha van ideje "beérni", így a citromos, a gyömbéres, a marcipános, a diós-mogyorós, a csokoládés, de a kandírozott gyümölcsök, a habcsók is mind-mind dobozokba zárva várhatják, hogy a vendégek megkóstolják. A bejglivel, a zserbóval és a sós süteményekkel sem kell várni az utolsó pillanatig.
Az ünnepi asztalról a legtöbb helyen nem hiányozhat a töltött káposzta, újabban csirke- vagy pulykacombból. Jóval kíméletesebb, mint a hagyományos, de ugyanolyan finom, és napokkal előbb elkészíthető. Hasonló megfontolásból jó a halászlé, a halkocsonya. A pulykából, a csirkéből és zöldségekből készült hidegtál, a különböző pecsenyék, töltött húsok szintén kitűnő vendégvárók, hiszen a fogyasztás előtti napokon megpárolhatjuk, pácolhatjuk - a tálaláshoz már csak kevés munka szükséges. A téli saláták többsége is kifejezetten igényli az összeérést, tehát előbb elkészíthető. Nagy előnye az is, hogy a kezünk az ünnepi tálaláskor nem áraszt hagyma vagy páclé "illatot".

A különleges, az ünnepi alkalomra tartogatott étkészlet előkészítésére, a díszítő elemek felfrissítésére szánjunk elég időt. A virágok és a pici gyertyák kompozíciója kellemes hangulatot biztosít, a damasztszalvéta színes gyűrűbe helyezve vagy karácsonyi szalaggal átkötve a legegyszerűbb tányérból is ünnepit varázsol. Ha nagy az asztal, a "tányérgirland" és egy formás vázába helyezett fenyőág, borostyán, magyalág, esetleg apró virágfejek csokorba kötve gyönyörködtetik a szemet, pompássá téve az asztalunkat. Mindezt napokkal előbb megalkothatjuk, a növények miatt hűvös helyen tároljuk.

Aki eddig nem így készítette elő az ünnepi napokat, szánja el magát, és kísérletképpen változtasson szokásán. Néhány feladat korai elvégzése vagy előkészítése, majd a hátralévő teendők elvégzése - jelentősen meg fogja könnyíteni életünket a karácsony előtti kapkodós napokban. Tervezzünk körültekintően, vonjuk be családunk tagjait, ne vállaljunk erőnket meghaladó vendégsereget, és tudatosan jelöljük ki a pihenésre, kikapcsolódásra szánt időpontokat. Ha betartjuk ezeket a tanácsokat, mindannyian nyugodtabban, derűsebben, felkészültebben várjuk az ünnepnapokat.

Kurdics Erika
További információt ezen az oldalon találhat: www.endreijudit.hu

 

 
Untitled Document

Untitled Document