Untitled Document


Untitled DocumentUntitled Document

Untitled Document

A dog

Forrás: Wikipédia

Dán dog

FORRÁS: Barangolás a kutyák világában c. könyv

Elegáns, lenyűgöző méretű: Ez a dog is lenyűgöző méreteivel, eleganciájával vívta ki magának az elismerést. Tekintetünket szinte magára irányítja hatalmas méreteivel. Múltja elég réginek bizonyul: már i.e. 2500-ban feltűntek a mai dogra emlékezteő kutyákat ábrázoló rajzok az egyiptomi sírkamrák falain. Feltehetően fáraók kedvencei voltak ezek a hatalmas termetű arisztokratikus megjelénsű kutyák. Származását, újkori megjelenését azóta is vitstják. Főleg a német, és dán tenyésztők között alakult ki heves vita. Mindketten azt állítják: Mi voltunk az elsők! Így a világ elé két néven jutott el: német, avagy dén dog-ként! Mindkét név alatt ugyanazt a fajtát értjük.

Tulajdonságai, adatai: Hatalmas, mégis finom vonalvezetésű, remekbe szabott fej jellemzi. Magasan tűzött fülét a legutóbbi állatvédelmi törvény bevezetéséig kupírozták. Nagy fogai ollós harapásúak. Sötét barna kerek szeme nyugalmat, értelmet sugároz. Előfordul a csókaszeműség, de ez nem kívánatos! Hosszú, erős nyaka feszes, egyenes hátba fut, mely afar felé lejt. Mellkasa mély, könyékig ér. Végtagjai erős csontozatúak, egyenes állásúak. Farka csánkig lelóg, vége enyhén ívbe hajlik. Rövis, sűrű selymes szőre lehet: fekete, fekete-fehér foltos (harlekin), sárga, kék, és csíkos is!

Marmagassága: min: 72-80 cm, de ennél több is lehet. Súlya: 60-80 kg(!) Vérmérséklete: Első osztályú őrző-védő. Élettartama nem túl sok, mivel az ilyen nagy testű kutyák rövidebb ideig élnek mint a kisebb társaik. Várható élettartamuk mindössze: 6-8 legfeljebb 10 év. Őseit harcikutyaként tisztelték, medvére, vaddisznóra, sőt tigrisre is vadásztak velük! Tekintélyt parancsoló külleme, megfontolt de mindig bátor magatartása kiválóan alkalmassá teszi testőri teendők ellátására. Etetés után nem szabad játszani vele, ugrándoznia, mint a legtöbb kutyának sem, mivel súlyos bélcsavarodást, gyomorfekélyt kaphat, felpuffad a hasa, hány, sőt ha pár órán belül nem műtik meg el is pusztulhat! Ezért etetés után SOHA NE játszunk vele, várjunk kb. 1 órát.

 

FORRÁS: Barangolás a kutyák világában c. könyv

 

 

Untitled Document