Untitled Document


Untitled DocumentUntitled Document

Untitled Document

Az aranyhörcsög

Honnan ered az aranyhörcsög?
Hol tartsam az aranyhörcsögöt?
Hogyan gondozzam?
Hogyan játsszunk vele?

Bársonyosan puha bundája van, olyan a szeme, mint egy fekete cipőgomb, szimatol.mi az? Első számú házi kedvencünk: az aranyhörcsög - pontosabban a szíriai aranyhörcsög.

Honnan ered az aranyhörcsög?

Talán nem is gondolnánk, hogy kedvencünket a hobbiállattartók alig egy évszázada fedezték fel. Ez idő alatt az eredetileg sárgásbarna állat - gyors szaporodásának és a tenyésztők szakértelmének köszönhetően - színezetben és szőrzete minőségében is olyan gyors változásokon ment keresztül, amire kevés más háziasított állat képes.
Hogy néz ki?
AranyhörcsögA hörcsögök kistermetű állatok, a kifejlett példányok hossza körülbelül 16-18 cm, súlyuk 8 dkg. Füleik kerekdedek, farkuk ugyan látszik, de nem feltűnő. Rövid, feltűnően fejlett bajuszkáik ébrenlétekor örökösen mozognak Színük változatos, leggyakrabban a sárgásbarna dominál, de akad belőlük fekete-fehér változat is. Az egészséges példányok szeme tisztán csillog, prémjük puha, selymes tapintású, mozgásuk élénk. Ha ajándékba szánjuk, beszerzésével nem lesz nehéz dolgunk, hiszen szinte minden állatkereskedésben kapható.

Már megvan, de hova tegyem?

Leendő házi kedvencünk elhelyezésére tökéletesen megfelel egy kisebbfajta terrárium, amelynek aljára kétujjnyi vastagon terítsünk faforgácsot (esetleg szalmát, száraz füvet, száraz faleveleket ). Ha egy maréknyi szénát is adunk neki, igen gyors ütemben takaros fészket épít belőle magának, amiben jókat tud aludni.
Ha nincs kéznél terrárium, vagy drágának tartjuk, semmi gond! Hörcsögtartásra megfelel egy műanyag edény vagy nagyobb öblösüveg is, ha peremmagassága legalább 30 cm (hogy ne tudjon az állatka kikapaszkodni belőle). E célra műanyag virágosládát is alkalmassá tehetünk, ha tetejére kisebb lyukbőségű (6-8 mm) dróthálót szerelünk. Érdemes azonban valóban odafigyelni arra, hogy ne tudjon belőle kimászni, mert ha felfedezőútra indulnak és szétszélednek a szobában, a szekrények mögül, ágy alól meglehetősen nehéz kicsalogatni őket.néha még a répa-trükk sem jön be, és akkor bizony, be kell értük mászni. Erre nagy valószínűség szerint megriadnak, és még beljebb menekülnek. De remek családi program lehet. (A szerző tapasztalatai.)
Vigyázzunk rá: ne tegyük ajtóhoz, ablakhoz közel - a huzatot nem kedveli. "Lakóhelyén" a hőmérséklet még télen se süllyedjen 18 fok alá.
Mivel etessem?
Étrendjén elsősorban a gabonafélék, magvak szerepelnek. (Kivéve a rozs.) Nem hiányozhat persze a zöldség és a gyümölcs sem, hiszen folyadékszükségletét ezekből fedezi. A pirított napraforgó nagy kedvenc lehet, sőt, esetenként szívesen fogyasztja a sajtot, tehéntúrót is. Ám a kockasajttal saját épségünk érdekében vigyázzunk: bár ő lelkesedik érte, mohóságát a mi ujjunk bánhatja. J (A krémes sajt az ujjhoz ragadhat, szegény hörcsög pedig nem látja, hol végződik a sajt és hol kezdődik az ujj.) Szívesen fogadhatja a száraz kenyérdarabkát is, hiszen ezzel remekül tudja fogait koptatni.
Mókás megfigyelni, hogy a kapott eleséget azonnal, nagy buzgalommal pofazacskójába gyűjti, majd odahordja az egyik - általa kiválasztott - sarokba és elraktározza. Ha megéhezik, odamegy enni. Az éléskamrájában felgyülemlett tartalékból azonnal következtethetünk rá, nem adunk-e neki túl sokat egyszerre? Az adagot mindig ennek megfelelően kell méreteznünk.
A hörcsögöt mindig kora reggel vagy alkonyatkor etessük, hiszen éjszakai állat, aki a napot általában alvással tölti. Ilyenkor ne zargassuk!

Barátkozás az új lakóval

Ha magányosan tartjuk az állatkát - és kellően fiatal példányhoz jutottunk - hamar kezessé válik. Mielőtt megfognánk, mindig óvatosan érintsük meg, simítsuk végig, mert érzékeny, ijedős természete miatt esetleg önkéntelen védekező reflexe következtében megharaphatja kezünket. Fogai különösen élesek! A többszöri óvatos végigsimítás után óvatosan fogjuk markunkba, nehogy kiugorjon kezünkből és leestében megüsse magát. Tapasztalatom szerint a rendszeresen kézbe fogott egyedek jól tűrik a simogatást, dögönyözést.

Hogy gondozzam?

Talán nem is gondolnánk, de a hörcsög feltűnően tiszta állat. Bundája mindig ápolt, rendszeresen tisztálkodik, és mindig ugyanabban a sarokban végzi a dolgát, ezért a naponta történő takarításkor elegendő ebből a sarokból eltávolítani az almot, és csak ide kell friss almot (faforgácsot stb.) tenni. Ugyanez a takarékosság jellemzi az étkezése tekintetében is!
Az állatkát ne napoztassuk, a meleget ugyanis rosszul tűri, és mire észbe kapnánk, már - különösen a nyári melegek idején - végezhet is vele a hőguta!
Hörcsögünk jól tűri a magányt. Noha kisebb korukban szívesen alszanak egy rakáson, és a játék sem áll távol tőlük, az ivarérett példányok a természetben is magányosan élnek, és csak a párzás idején érintkeznek fajtársaikkal. Ez a szokásuk megnehezíti a kifejlett példányok szűk helyen való együtt-tartását, mert - különösen a hímek - lépten-nyomon összeverekednek, és ezek a verekedések sokszor életre-halálra mennek! Ezt a gondot fokozza gyors fejlődésük, ugyanis már két hónapos korukban ivaréretté válnak. Az aranyhörcsög élettartama mindössze két-három év, tehát már beszerzésekor számoljunk vele, hogy túlzottan sokáig nem lehetünk vele egy csapatban.
Ha nem elég belőle
AranyhörcsögHa úgy gondolnánk, hogy egy aranyhörcsög nem aranyhörcsög, és rögtön egy fészekaljnyit szeretnénk belőle, egy dologra nagyon figyeljünk: ne tartsuk együtt a nőstényt a hímmel! Pároztatás céljából mindig a nőstényt helyezzük a hímhez, mert az ivarzás jeleit - az állatka aprósága miatt - nehezen lehet észlelni, és ha a nem ivarzó nőstényhez helyezzük be a hímet, pillanatokon belül ádázul összeverekednek, és szélsőséges esetben a nőstény meg is öli a hímet!
A hímet és a nőstényt addig hagyjuk együtt, amíg szemmel láthatólag bekövetkezik a párzás, vagy ha nem látjuk az aktust, legfeljebb egy hétig! Ugyanis az aranyhörcsög vemhességi ideje alig két hétig tart. Ha az anyát a hímnél felejtjük - és közben még nem ölték meg egymást -, a hím jóízűen elfogyasztja az újszülötteket. L De ugyanezt teszi az anya is, ha a szüléskor és azt követően nem adtunk neki elegendő zöldeleséget. (Szerző is járt így, sőt, első alkalommal csak az tűnt fel, hogy valami pici rózsaszín rakás van a terráriumban. Épp a fent említettek miatt nem volt észlelhető az ivarzás.)
A fiatalok a születéskor csupaszok, magatehetetlenek, szemrésük zárva van. Azonban fogazatuk azonnal növekedni kezd és már egynapos korukban is kezdik rágcsálni az anya által fészkükbe hordott eleséget. Háromnapos korukban - rendkívül fejlett szaglásuknak köszönhetően - már kikecmeregnek dolguk végzésére a megfelelő sarokba, onnan pedig visszamásznak a fészekbe!

Körülbelül 10-12 napos korukban néznek körül először ezen a világon. Közben szőrzetük is szépen fejlődik, olyannyira, hogy 3 hetesen nyugodtan el lehet őket választani az anyjuktól, akkor is, ha a fészekalj 8-10 kölyökből áll. Ám akár az anyát emeljük ki a kölykök közül, akár a kölyköket helyezzük másik tárolóba, hagyjuk az anyát néhány hétig pihenni. A kölykök nevelése erősen megviseli a szervezetét, amelynek következtében alaposan lesoványodhat. Csak akkor próbáljuk ismét pároztatni, ha ismét a megfelelő kondícióban van hozzá.

"Akarsz-e játszani?"

Mi sem szeretünk unatkozni, a hörcsög meg különösen nem. Ezért unaloműzésként szerezzünk be játékokat szőrpamacsunknak. Kedveli a mókuskereket, labdát, házikót, bújócskázásra alkalmas alagutat, illetve bármit, amiben el tud bújni. A játékok azonban legyenek "hörcsögbiztosak", megrágásuk ne okozzon sérülést vagy mérgezést. Gondoljunk arra is, hogy éjszakai állatok, így saját nyugalmunk érdekében olyat válasszunk, amivel a zajszintet még mi is el tudjuk viselni, és - ha egy szobában vannak velünk - éjszakai pihenésünket nem zavarják.

http://www.haziallat.hu/
http://horcsog.lap.hu/

Ha arra kíváncsi, milyen betegségeket kapnak el leggyakrabban a hörcsögök, illetve mitől óvja őket:
http://www.hazikedvencek.hu/kisemlosok/k_horcsogok_leggyakoribb.php

"Minek nevezzelek?"
Ha tanácstalan, milyen nevet is adjon kedvencének, álljon itt pár tipp:
http://maxpages.com/thehamsterpage/Hamster_Names

 

Untitled Document