Web L TTippek, ötletek ajándékozás -hoz

Hasznos tippek, tanácsok, ötletek ajándékozás -hoz, ajándék javaslatok névnapra, születésnapra, karácsonyra, ballagásra, házassági évfordulóra, üzleti partnernek, gyermeknek, felnőttnek, nőnek, férfinek, feleségnek, férjnek, szülőnek, mindenkinek.

 

Figyelemre méltó gondolatok az ajándékozásról

Forrás: Pünkösdi egyházi beszéd

"Általában az ajándékról úgy gondolkodunk, hogy az csak az lehet, amit meg tudunk érinteni, amit látunk, amit kézbe vehetünk, amit megtapasztalhatunk. Az ajándékról úgy gondoljuk, hogy az csak  szalaggal átkötött, szépen becsomagolt dobozolt meglepetés lehet, amit csak akkor ismerünk meg hogy mi is tulajdonképpen, ha kinyitjuk a dobozt, ha kibogozzuk az átkötő színes szalagot, kicsomagoljuk a színes papírossal díszített dobozból és kézbe vesszük, majd utána meghatódunk és örvendnek, hogy szeretteink épp a legrejtettebb gondolatinkat találták ki. Az ajándékról általában így gondolkozunk. Vagy ajándék lehet számunkra egy dobozba el nem férhető nagyobb érték. Ajándékba kap az ifjú pár a násznéptől egy házat, amit otthonnak alakítnak ki, vagy a házba kedves használati tárgyakat, amire mindannyiunknak szüksége van. Továbbá ajándék lehet egy szép autó, ajándék lehet egy kirándulás költségének a fedezése, útiköltség, szállás, étkezés, különböző múzeumokba, kiállítótermekbe, vidámparkba való belépést engedélyező jegy. Ajándék lehet egy szép festmény, hanglemez, cd, számítógép, könyv, szép ruha, ékszer, édesség, virág --- és sorolhatnák tovább, hogy általában mit értünk mi emberek az ajándék alatt. 

A másik kérdés ami felmerül bennünk az az, hogy mikor szoktunk ajándékot adni, vagy ajándékot kapni ? A válasz egyértelmű mindannyiunk előtt. Ajándékot születésnap, névnap, és fontos életeseménye kapcsán szoktunk adni szeretteinknek. Ilyen fontos életesemények lehetnek: a keresztelő alkalmával kis ruhadarabokat, csecsebecse játékokat, amikor a gyerek először megy iskolába iskola-felszerelést,  amikor konfirmál, különböző kedves ajándékok, amikor végez az iskolával érdeklődésének megfelelő ajándékok, amikor ballag, ha tovább tanul, akkor ajándékot szoktunk adni szeretteinknek, , amikor elvégzi az egyetemet, esküvőjük alkalmából, amikor először munkába áll. Majd ajándékot szoktunk adni szeretteinknek amikor nyugdíja vonul, végül igen a végső ajándék amit adhattuk az a koporsó és a koszorú és ajándékozunk emlékének kegyes adományokat.

Ajándékról, a vallásos ünnepeink alatt hangsúlyosabban karácsonykor szoktunk beszélni nem pedig pünkösdkor ... állapíthatjuk meg mindannyian. És lám itt van előttünk e pünkösdi evangéliumi vers, üzenet, aminek a lényege egy szóban: ajándék. Az az ajándék, amit a Szentlélektől kapunk. Pünkösd tehát egy ajándékot helyez kilátásba számunkra. Ha elmélyedünk a szentírási üzenetben, akkor megértjük , hogy ez ajándék  nem más mint ígéret. Ha megvizsgáljuk közelebbről e bibliai vers ajándékra utaló szavát a görög szövegben ugyanazt hé épaggélia szót találjuk ami az előbbi 33. versben az ígéret szó esetében. Vagyis ez az ajándék nem más mint ígéret. Ha az ígéretet kínálja valaki ajándékba számunkra az nagy ajándék lehet... gondolkozunk el. Persze hadd tegyem hozzá azt is, hogy az ígéret csak akkor ajándék, ha bízunk abban akitől ezt reméljük és ha nem is csalódunk abban akitől várjuk az ígéret betartását. Ha valaki ajándékba tudja adni ígéretét, akkor ez az ígéret értékes dolog lehet.

Az ajándékozáshoz hozzátartozik az is, hogy legyük képesek, legyünk készségesek, vagyis tudjuk elfogadni az ajándékot. Az ajándékozás szempontjából nemcsak jószívű ajándékozóra van szükség és nemcsak ajándékra amit átadnak, hanem arra is aki eltudja fogadni az ajándékot. Az ajándékot visszautasítani szégyen ... hangzik fel sokszor a közmondásszerű megállapítás. Tehát az ajándékot el kell fogadni, hogy örömöt szerezzünk annak aki jólelkűen ezt számunkra felajánlja és boldoggá akar tenni bennünket. Milyen kellemetlen helyzetbe hoznánk azt aki ajándékot akar adni nekünk és mi nem fogadnánk el...milyen kellemetlen elsősorban annak aki adja, mert aki nem átall visszautasítani ajándékot, annak lelkiismerete sötét és nem is tud igazán örvendeni semminek sem. Az ajándékot illik elfogadni és a magunk módján viszonozni is szoktuk. Az az  ajándék amit viszonoznak az megszűnik ajándék lenni, azt már nem nevezhető ajándéknak, de igen megvesztegetésnek, a salás megvásárlásának nevezhetjük inkább mintsem ajándéknak.

A pünkösdi ajándék pedig nem más mint ígéret visszhangzik fel bennünk a felolvasott bibliai vers. Olyan ígéret, ami feltételhez van szabva.  A kételkedő ember máris rákérdez: milyen ajándék ez, ami feltételhez van kötve ? Az ajándékot az ember a feltétel nélküli nyújtás, az adni-akarás elfogadásában tudja igazán megérteni, felfogni ennek lényegét. Milyen ajándék az, amit csak akkor kapunk meg, ha eleget teszünk egy elvárásnak, ahhoz hogy részünk legyen benne? Akkor az nem is ajándék, hanem egy kiérdemelt jutalom - állapítja meg az ember  még mielőtt megvizsgálná közelebbről, hogy milyen ajándékról is van szó... E kérdésfelvetés a pünkösdi evangélium   összefüggéseiben értelmetlen. Ha lefordítanánk ezt a hétköznapok nyelvére, akkor elég ha csak egy egy kérdést feltenni: mit ér a legdrágább ajándék is amit nem tudok használni. Hogy csak egy példával éljek: mit ér a könyv annak, aki nem tud olvasni nemde először olvasni kell tudni ahhoz, hogy a könyv ajándékának örülni tudjunk. Annak, aki nem tud olvasni hiába írunk számára levelet és ajándékozzuk meg az élet legszebb versével. Meg kell előbb tanulni a betűket ahhoz, hogy a könyvből olvasni, tanulni tudjunk. A könyvnek is  tehát a maga ajándékát -  amit a soraiban nyújt át nekünk -  csak azután kaphatjuk meg, csak azután részesülhetünk belőle, ha előbb  megtanulunk olvasni. Hasonlóképpen , a pünkösdi ajándékot, az ígéretet is csak feltétellel kaphatjuk meg. A pünkösdi ajándék hasonlóképpen: mindenki számára felajánlott, mindenki számára elérhető, mindenki számára odanyújtott, de nem mindenki veheti el. Nem mindenki kapja meg.. Ez az  ajándék:  ígéret ,  s mint ilyen ez  a szentlélek ajándéka.

A szentlélek ajándékára, pedig mindannyiunknak szüksége van. Szükségünk van, hogy a lelkünket áthassa a pünkösdi egy szív és egy nyelv örömteli áldása. A szentlélek ajándéka nélkül nem értenénk meg Péter apostol mai üzenetét, amit oly sokan értettek az első pünkösdkor a maguk anyanyelvén. Mi is a magunk nyelvén szeretnénk hallani Péter apostol mai üzenetét. Erre pedig szükségünk van a szentlélek ajándékára. Szükségünk van azért, hogy üdvösségünk legyen. Az üdvösség pedig az örök élet titka. Ez a titkot pedig számunkra Isten a hitünk ajándékában jelenti ki  Ez tesz bennünket boldoggá , örvendező szívűekké.  A pünkösdi ajándéknak is csak az örülhet, aki miután megkapja ez ajándékot, nem dobja el magától, hanem használni tudja, be tudja építeni az életébe."

 

Ajándék ötlettár

Oldalunk a borászat, gasztronómia, idegenforgalom melett antikvitással és márkás órákkal foglalkozik. Kézenfekvő tehát ha oldalunkon erről a területről adunk tippeket, ötleteket. Hogy egy szép óra, egy csodálatos bor, egy ékszer, egy antik tárgy mennyire alkalmas egy különleges ajándék céljaira, aligha kell bizonygatni. A következőkben parnereink kínálátából ajánlunk a legkülönfélébb alkalmakra és a legszélesebb célcsoport számára. Először általános javaslatokat, tanácsokat adunk az órát és bort ajándékozni szándékozóknak. Vegyék meg az adott órát bárhol, legyen annak bármilyen a márkája, válasszanak bort bármely neves pincészettől az alább leírt tanácsok a szakma kiválóságaitól származnak tehát ha ezeket szem előtt tartják nagyot nem tévedhetnek.

 

Általános javaslatok, tanácsok bor ajándékozáshoz

Ajándékozni öröm!

Azért hogy kapni is az legyen ne csak adni , álljon itt néhány gondolat, javaslat, ötlet. Könnyebb a helyzetünk ha a megajándékozandónak van kialakult borizlése és esetleg ezt ismerjük is, bár ekkor is dönthetünk kétféleképpen, vagy a kedvencei közül vagy valami számára is ujdonságot jelentő bort választunk. Az utóbbi esetben célszerű valamit - borvidék, borstílus, termelő, fajta - megtartani a kedvencek tulajdonságaiból. Más a helyzet ha nincs vagy éppen nem tudjuk mi a kedves bora a " célszemélynek "ekkor vegyük figyelembe a körülményeket például nyári kerti partihoz jól illik egy rozé vagy egy reduktív fehér de János napi vacsorához jobb választás lehet egy érett vörös vagy egy tokaji. Általában igyekezzünk egyszerübb, könyebben érthető, és már fogyasztható bort választani. Még egy lényeges apróság , függetlenül attól hogy a bort az adott alkalommal megisszuk vagy nem mindig az optimális hőmérsékleten - pl pezsgőt, rozét hűtve - adjuk át az ajándékunkat. Jó válogatást ! Jó választást !

Általános javaslatok, tanácsok óra ajándékozáshoz

Az óra mint ajándék egy olyan szerkezet, amely nem csak az idő mérésére alkalmas, hanem az ember egyéniségét és stílusát is képviseli. Az óra maradandó ajándék, apáról fiúra majd unokára száll. Az óra a divattal változik és fejlődik, így minden korosztály megtalálja a sajátosságának megfelelőt. A XXI. szd. technikai fejlődése az órák világában is nagy hatást fejtett ki, megjelentek a több funkcióval rendelkező, precíz szerkezetű órák. Az óra az ajándékozás területén az első helyen áll. Minden alkalomra, eseményre kellemes időt visz az életünkbe.

MIT VIGYÜNK AJÁNDÉKBA??

Az alábbiakban kedvenc borászataink adott alkalmakra ajánlanak konkrét ajándékot saját kínálatukból, tehát a szubjektivitást nézzék el nekünk. Bizonyos esetekben a különbség tevés nem egyszerű egyes alkalmak és relációk között, mindenesetre partnereink a szakmájuk kiválóságainak tekinthetőek, tehát javaslataik, kiegészítve az általános tanácsokkal jó esélyt adnak arra hogy "célba találjanak" és a megajándékozott számára egy igazán emlékezetes és különleges ajándékot adjanak.

Névnapra

Nőnek:

Bock Villányi Rosé

Férfinek:

Bock Villányi Ermitage

Születésnapra

Nőnek:

Bock Villányi Chardonnay Barique

Férfinek:

Bock Magnifico

Karácsonyra

Nőnek:

Bock Villányi Capella Cuvée

Férfinek:

Bock Villányi Cabernet Franc Fekete-hegy Selection

Ballagásra

Nőnek:

Bock Syrah

Férfinek:

Bock Royal Cuvée

Házassági évfordulóra

Nőnek:

Bock Cuvée - több évjárat elérhető belőle, 10-13 évre
visszamenőleg, esetleg ezen tartományon belül lehet olyan idős bor
választani, ahány éves a kapcsolat.

Férfinek:

Bock Cuvée - több évjárat elérhető belőle, 10-13 évre
visszamenőleg, esetleg ezen tartományon belül lehet olyan idős bor
választani, ahány éves a kapcsolat.

Üzleti partnernek

Nőnek:

Bock Cuvée

Férfinek:

Bock Cuvée

 

A Bock Pince borai egyebek mellett az alábbi helyeken szerezhető be:

Bock Pince Panzió Étterem, Villány
Bock Bisztró, Budapest
budapesti bortársaságokon keresztül:
Budapest Bortársaság
Corvinum
Veritas (Borban az Igazság)

 InterStat.hu