Orbán-napi Borünnep Hajós 2017

Orbán-napi Borünnep Hajós 2017 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Orbán-napi Borünnep Hajós 2017

Időpont: 2017. május 27 - 28.

Orbán-napi Borünnep Hajós

A hajósi Orbán-napi Borünnep valóságos népünnepély a Kalocsai-Sárköz vidékén, háromnapos mezőgazdasági, kulturális és gasztronómiai seregszemle, Kalocsa, Hajós és térségének kiemelkedő látogatottságú turisztikai attrakciója. Hagyományőrző és hagyománnyá vált ünnepség, melyet több mint 30 éve rendeznek meg évről évre május utolsó hétvégéjén a hajósi pincefaluban.

Kalocsai-Sárköz vidékének legnagyobb tradícióval rendelkező eseménye a hajósi Borünnep, valóságos népünnepély, kiváló turisztikai attrakció, a környék legnagyobb és legrangosabb hagyományőrző ünnepsége.

A Pincefalu 1200 présházával országos és európai viszonylatban is különleges helyszínnek számít: a Kalocsa-Sárközből hirtelen kiemelkedő magas löszpart peremén sorjázó fehérre meszelt falú kis présházak kacskaringózó vonala varázslatos látványt nyújtanak. Az egész évben csendes és nyugalmas Pincefalu a Borünnep idejére megtelik élettel. Hajós lakossága ilyenkor szinte kiköltözik a Pincefaluba, hogy a környékbeliekkel és a távolabbról érkezettekkel együtt köszöntsék a borászok védőszentjét és emeljék poharaikat a 300 éve ideérkezett első szőlőtermesztők mai leszármazottjaira.

A Szent Orbán tiszteletére rendezett ünnepség megszólít minden régióbeli lakóst, a sváb hagyományokat tisztelő embereket, valamint országos szinten a helyi kultúra és a helyi borok szerelmeseit. A helyi borok mellé az ország minden részéről idesereglett kézművesek válogatott portékái is felsorakoznak, színesítve és gazdagítva az ünnep kínálatát.

Hajós lakossága ilyenkor szinte kiköltözik a Pincefaluba, hogy a környékbeliekkel és a távolabbról érkezettekkel együtt köszöntsék a borászok védőszentjét és emeljék poharaikat a 300 éve ideérkezett első szőlőtermesztők mai leszármazottjaira.

Közel négy évtizedes hagyománnyal rendelkezik, de minden évben tartogat újdonságokat és meglepetéseket. Tavalyi újítás volt egyebek mellett a kézműves vásár ördögszekeres szervezése, idén már visszatérőként leszünk jelen.  A rendezvény töretlen sikerét mutatja, hogy a borfesztiválok népszerűségi rangsorán egy tavalyi felmérés szerint a hajósi Borünnep a 9. helyen áll, megelőzve olyan neves boros rendezvényeket, mint a Villányi Vörösborfesztivál, a Budapest Borfesztivál, a Győri, Tokaji Bornapok, a Badacsonyi Borhét vagy a Soproni Borünnep.

Nyitott pincékkel és nyitott szívvel várja idén is vendégeit Hajós, " egy falu, ahol csak a bor lakik, de Ön mindig szívesen látott vendég".

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés